Gelato: jak rozeznat dobrou zmrzlinu pohledem?


Naprosto jednoduše! Žádný zaběhlý pravidlo předávající se z generace na generaci nečekejte. Je to moje osobní pravidlo, které jsem si doslova vykoukala, ověřila nejméně 700krát v praxi (lehké počty... jsem tu skoro dva roky, na zmrzlinu chodím denně...to máme 365x2 ...no a nějaké dny mimo Itálii...tak jsme na 700 :D) a pokaždé, ale naprosto pokaždé se mi moje zmrzlinová vychytávka potvrdila. A i když jsou Češi hlavy mazané a někdo mi bude prostě chtít dokázat, že se mýlím, nezapomínejme, že výjimka potvrzuje pravidlo. Tak mi prostě věřte, zkuste to a už nikdy nebudete nad zmrzlinou ohrnovat nos! 

Bazalková zmrzlina s citrónem


I když možná je tady jedna šance, jak mě vyvést z omylu a učinit tak moje vypozorované pravidlo neplatným...aplikuji ho totiž pouze a jen na Itálii :D ...mám jaksi problém objednat si zmrzlinu, jakmile opouštím území Itálie. Jednou si zvyknete na tu delikatesu tady, pochopíte, co vůbec slovo "zmrzlina" obnáší a říkáte si, jak definovat tu hmotu, kterou jste do té doby s tak velkou chutí vychutnávali. Ale nebudu negativista. Všechno se začíná měnit a Italové roztroušení po celém světě přináší své tradiční recepty i do dalších zemí, a tak se už dá narazit na ten jejich národní skvost i jinde než jen v Itálii. Samozřejmě netvrdím, že mimo Itálii mají špatnou zmrzku...chápu, že milovníci zmrzliny z Opočna (nebo odkud to je, co mi pořád lítá od někoho na FB) by se mnou naprosto nesouhlasili a poslali by mě s tou mojí Itálií do místa, kde slunce nesvítí, však víte kam. 

Zpět k Itálii ale. Gelaterie (= zmrzlinárny - existuje vůbec tohle slovo v češtině? :D) jsou tady opravdu na každém rohu. Jenže...ne vždy jsou dobré. Vážně neplatí, jak všichni předpokládají, že v Itálii je zmrzlina dobrá všude....to je asi jako očekávat, že v každém českém hostinci dostanete skvělou svíčkovou. Nemyslím si teda. 

Osobně bych rozdělila gelaterie na dva typy - lákavé vitríny pro turisty, ty "skromnější" vitríny pro místní. Abych byla přesnější, až někdo z vás na typickém turistickém místě jako je Lago di Garda objeví dobrou zmrzlinu, dejte mi, prosím vás, vědět. Myslím to vážně! Vyzkoušela jsem skoro vše s Italem na Gardě a zmrzlinu tam prostě už vynecháváme. Nechci urážet nějaký národ, ale je to vážně zmrzlina "pro turisty z Německa" = velké porce, tisíce druhů na výběr, lákavé křiklavé barvy zmrzliny. To je přece jedno, že to nemá pravou chuť, hlavně že je toho kopec, že jo ? :D (Ne Češi vážně nejsou "trapnými turisty" jak se nám všude smějí a vleče se to s námi. Naopak jsme docela hodně vzdělaný a dobře se adaptující národ, co se týče chování v zahraničí!) 

Jak vybrat dobrou zmrzlinu/gelato? 



1. Vyhněte se turistickým místům - běžte tam, kde jsou místní

Tohle je všeobecné pravidlo platící na všech místech světa. Ať si objednáváte jakoukoliv pochoutku, místní ví prostě nejlépe, kam zajít na to nejlepší! 


2. Více druhů, méně kvality

Většinou platí, že čím více druhů/chutí máte na výběr, tím méně si vyhrajou s jednou chutí. Je lepší navštěvovat menší gelaterie, kde dbají hlavně na kvalitu než kvantitu. Většinou to poznáte i dle nabídky - výborné gelaterie chutě obměňují dle dostupných sezónních surovin a podle daného období sestavují svůj nejlepší výběr. Třeba taková hrušková zmrzlina, po které bych se utloukla, chutná naprosto dokonale v podzimním období. Pokud ji ale objevíte v nějaké gelaterii během jara či léta, chuť je naprosto odlišná. 


3. Vsaďte na barvu - umělý odstín, umělé přísady

A tohle je to moje tajemství, to nejvzácnější! Prostě a jednoduše koukejte na barvu zmrzliny! Pokud se vám barva zdá až příliš nápadně výrazná, taková, která z přírodních surovin nejde vykouzlit, prostě se otočte k východu a hledejte jinou gelaterii. Tady totiž platí, že čím více "mdlé" barvy až s takovým pastelovým nádechem, tím lepší zmrzlina! Je to vážně velmi jednoduché, ale fungující pravidlo. I můj Ital se tím už řídí. On vždy jinak sáhl po nějaké hrůze a já, trpící vyhazováním jídla (ano, vyrostla jsem na klasické rodičovské frázi "co by za to děti v Africe daly") to pak musela dojídat. Raději si prostě nechte nandat zmrzlinu s "přírodní" pastelovou barvou, než pak mít v kornoutu pouze zmrzlinu vhodnou akorát tak na instagramovou fotku díky zářícím jedovatým barvám. 




Jak si objednat zmrzlinu v italštině? 

Zmrzlina z Amorino

un cono = kornoutek 
una coppetta = umělý kelímek
i gusti = příchuti
uno = 1
due = 2
tre = 3  ....tři vám vážně budou stačit :D Nezapomeňte, že v Itálii nabírají zmrzlinu takovou menší lopatou a neotírají jí o vaničku, naopak ještě přihrábnou! Já sním opravdu hodně a objednávám si vždy dvě příchuti a menší či střední velikost. 
una pallina = jeden kopeček / due palline / tre palline 
piccola = malá
media = střední
grande = velká


 Vorrei un cono / una coppetta  con (počet) gusti - (příchuť) e (příchuť)! 
Buongiorno! Vorrei una coppetta con due palline - pera e cioccolato, per favore. Grazie! 



Nejlepší Gelato ve Veroně ? 


Zmrzlina Ponte Pietra, Verona

Moje tři nejoblíbenější gelaterie ve Veroně se nacházejí v blízkosti Ponte Pietra (v centru města). Všechny mají dlouhou tradici a ve všech najdete přesně takovou tu na pohled mdlou, ale chuťově bezkonkureční zmrzlinu. Dvě se nacházejí na Via Ponte Pietra, ulice vedoucí přímo ze známého mostu směrem do města - jedna Gelateria Ponte Pietra a druhá na rohu Caffè Alcova di Là. Tu třetí najdete přes most, nalevo od schodů vedoucích na hrad, Dolcezze al Pompiere. Jestli vám nebude chutnat zmrzlina tam, tak už asi nikde :D No a pak klasika dva řetězce La Romana (není přímo v centru), kde mají i zmrzlinové dezerty, dorty, přes zimu i vynikající palačinky, nebo pak Amorino (přímo na Piazza Erbe). Tahle pětka je vždy narvaná k prasknutí a vždy dobře pořídíte. Co osobně zbožňuji na La Romana je to prostředí, cítíte se tam jako doma. Sem chodím zejména v zimě, mají i krásný vánoční stromeček! A ty jejich dorty k tomu! Já jeden dostala k narozeninám a další za přijímačky a oba byly naprosto úžasný. Amorino je o něco dražší než klasická gelaterie, ale je známé pro zmrzlinu ve tvaru kytičky! Takže si klidně můžete dát několik příchutí a oni vám je tak nádherně naaranžují! Poslední dobou tam ujíždím hlavně na příchuti "bazalka s citrónem". Navíc v Amorino také pořídíte zmrzlinové makronky! 


Co se týče ceny za zmrzlinu v Itálii...hlavně nepřepočítávejte na koruny, takhle prostě porovnávat neporovnatelné nelze! Moje klasická objednávka je střední velikost, 2 příchutě ...většinou kolem 2,50 - 2,70 Euro. A chutě, které bych doporučila? Většinou si pochutnávám hlavně na sezónních příchutích, ale nejraději mám cioccolato fondente, hrušku, nějaká kombinace se zázvorem nebo v létě hodně svěží ovocné příchutě. A koho jen klasická zmrzlina ( i když ona teda není nikdy "klasická" v dobré gelaterii) neuspokojí, hodně gelaterií nabízí také různé zmrzlinové dezerty, které si můžete vzít s sebou. 

Zmrzlinové dezerty La Romana

Zmrzlinové dezerty La Romana

Zmrzlinový dort z La Romana

Zmrzlinový dort z La Romana

A víte co mám na zmrzlině nejraději? Že i když jdu sama, nikdy tam nejsem sama! V každé gelaterii v Itálii je tak pozitivní energii a lidi si tam chodí sami jen tak po práci dáchnout, něco smlsnout, zpříjemnit si den...všichni jen sedí a blaženě se usmívají (občas vám to přijde jakoby všichni byli pod dávkou něčeho tvrdšího :D). Ale ono po náročném dni vás tenhle malý zázrak vážně nakopne! Třeba taková gelateria La Romana, ta funguje jak nějaký páteční meeting point, kdy se tam pravidelně o půlnoci z pátka na sobotu setkává snad celé město a všichni mlsají s naprostou pohodou. Vážně to není jen o zmrzlině jako o pokrmu takovém, v Itálii je to součást kultury! 


milovníci zmrzliny v La Romana

No co dodat... Ital a já jsme vážně milovníci GELATA! I když to někomu můžně vyznít dosti bizarně, většina našich krásných chvil  se opravdu pojí s nějakou tou gelaterií, kam chodíme společně vychutnávat! :D



S láskou #foodlover Barbora!!!  









11 komentářů

  1. Opravdu užitečný článek. Škoda, že letos nejedu do Itálie :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  2. Saakra. To mě mrzí, že jsem si to nepřečetla před tím, než jsem jela do Florencie.
    Já si myslím, že na každé zmrzlině je něco, v ČR miluju točenou zmrzlinu, ale kopečkovou si tady téměř nikdy nedávám(dobře, mám vybranou poměrně luxusní cukrárnu, kde je ta zmrzka fakt skvělá). V Itálii jsem nasbírala dobré, ale i špatné zkušenosti se zmrzlinou. Jednu z nejlepších zmrzlin jsem objevila předposlední den u jedné ze známých památek v Itálii a ani nebyla (až tak) drahá. Škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, článek vyšel teprve včera, takže ničeho litovat nemusíš :D :) Ano, samozřejmě, každá zmrzka má něco do sebe :) Já třeba v Česku chodím nejraději na pravou točenou do jednoho farmářského obchůdku a je skvělá! Zrovna ve Florencii probíhá každoročně na jaře festival, kde se vybírá ta nejlepší zmrzlina, tak třeba přístě natrefíš! :)

      Vymazat
  3. Super článek, obvzlášť milovníkům zmrzliny, kteří vyrazí do Itálie se bude hodit:D!
    Já si na zmrzlinu moc nepotrpím, ale když už na nějakou dostanu chuť, tak chodím tam, kde jsou opravdu skvělé:)

    https://ourlittlesecreet.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám v Praze třeba oblíbený místo u Zmrzlináře, je to tam jak sama píšeš, dle dostupných sezónních surovin a ta chuť, no mám co dělat, abych tam nebyl dennodenně! :) Je o nich všeobecně známo, že zmrzku dělají poctivě (a s láskou) což je mimochodem taky jedna z nejdůležitějších surovin pro její přípravě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, to je velmi důležitá ingredience! :) Hned má člověk větší chuť na něco, když vidí, jak to ostatní baví a dělají to s láskou, jak píšeš :)

      Vymazat
  5. Díky moc za tipy. Italská zmrzlina je dokonalá a i když třeba není z úplně top podniku, pořád chutná líp než v 90 % českých cukráren. Měla jsem tam nedávno pistáciovou, která měla 3 vrstvy a byla naprosto dokonalá. Pro příště si beru tahák z tohohle článku :) Krásné dny, Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pistáciová je taky moje oblíbená! :) Tak snad bude "můj" tahák platný i na území mimo Itálii, alespoň ho někdo vyzkouší i jinde v praxi :D :)

      Vymazat
  6. Ah miluji italskou zmrzlinu! Skvělý článek, až budu někdy znovu ve Veroně, tak určitě z tvých oblíbených vyzkouším! Mě zatím nejvíc chutnala zmrzka v Gelaterii Godot (Rovigo, kousek od Verony, až budete někdy chtít jet na výlet, tak určitě stojí za návštěvu :) a pak zmrzlina z buvolího mléka kousek od Neapole.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip, až tam vyrazím, budu hledat! A určitě se ozvi až budeš ve Veroně nebo poblíž Gardy třeba, rádi vás oba s Italem poznáme! :)

      Vymazat