Lago di Garda - mých 10 oblíbených míst

Lago di Garda, největší jezero Itálie, které se rozkládá na území třech regionů - Veneto, Trentino-Alto Adige a Lombardie - poutá svým nezaměnitelným charakterem miliony návštěvníků ročně. Všem dobře známá místa jako Malcesine, Sirmione, Limone či Monte Baldo však nejsou jedinými poklady, které přidávají Gardě na oblíbenosti. Jak na březích Gardy, tak v okolních horách se ukrývají desítky překrásných zákoutí, o nichž jste možná doposud neměli ani tušení. Tady je moje desítka!

Lago di Garda - tipy na moje oblíbená místa


Garda se hned po Veroně stala mým druhým domovem. Na lehkých vlnách její hladiny, po pěšinách jejích přilehlých hor a v malebných uličkách městeček, která ji obklopují, trávíme veškerý volný čas. Vybrat jen 10 oblíbených míst z Lago di Garda bylo výzvou! Každý záhyb jezera a každé zákoutí přiléhající k této rozlehlé vodní ploše se pyšní svým unikátním rázem a nabízí svým návštěvníkům něco výjimečného.

Dynamický, větrný a sportovci hojně využívaný sever Gardy je naprostým protipólem jižního cípu, kde čas plyne mnohem pomaleji a užívá se chvilek sladkého nicnedělání nad sklenkou červeného z tamních vinic. Východní pobřeží jezera lemují překrásné kamenité pláže s průzračnou vodou, nad kterými má ochranou náruč hřeben Monte Balda, naopak západní břeh vám nabídne půvabná městečka zasazená v údolích mezi pahorky. 

Některá níže zmíněná místa určitě už znáte, protože patří k často vyhledávaným na Gardě. I tak jim tady náleží prostor, neboť si zachovávají své niterní kouzlo i přes davy návštěvníků. Jiná místa pro vás možná budou naprostou novinkou a dosud jste o nich neměli tušení, nebo jste o nich sice už slyšeli, ale prozatím je nenavštívili. Tak či tak, můj výběr vám nabídne místa s dechberoucími panoramatickými výhledy na jezero, ukrytá místa v přilehlých pahorcích a oblasti, kde hledat ty nejkrásnější pláže!

Malcesine, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa





1. Ponte Tibetano

Ponte Tibetano, ideální místo na turistiku a výlet i s dětmi (jen ne s kočárkem!), se oficiálně značí ve spojitosti s městečkem Torri del Benaco, nicméně ho najdete výše nad jezerem, kde propojuje pěší stezku mezi obcemi Crero a Pai. Tenhle třiceti metrový ocelový visací most nad propastí hlubokou 42 metrů se otevřel teprve v létě 2019 a je prvním realizovaným z celkově třech plánovaných tibetských mostů v oblasti pohoří Monte Balda.

Výchozím bodem pro začátek stezky je obec Crero, do které se dostanete strmou a klikatou cestou vedoucí z hlavní silnice kolem Gardy. Při jízdě ve směru na sever jezera musíte kousek za městem Torri del Benaco odbočit doprava, kde je značené Crero. Pak už jen stoupáte až dojedete do vesničky. Tam na jednom z malých parkovišť necháte auto a vydáte se do středu Crera, kterým projdete až k odbočce na Ponte Tibetano. Vesnice je opravdu malá, ale kdyby jste cestu nemohli i tak najít, stačí se někoho zeptat, všichni vás už nasměrují.

Úžasné panoramatické výhledy na jezero vás čekají hned při parkování a budou vás provázet prakticky po celou cestu až k mostu, ke kterému se z Crera dostanete do 20 minut volnou chůzí. Stačí následovat vyšlapanou cestu vedoucí lesem nebo se držet ukazatelů na Ponte Tibetano či směr Pai. Když dorazíte k mostu, můžete se buď pak hned vrátit, nebo můžete pokračovat přes most cestou směrem na Pai. Tam po chvíli narazíte na rozcestník, kde si můžete vybrat směr Pai (dalších 25 minut) nebo San Zeno di Montagna (1,5 hodiny). Ti z vás, co se vydají do San Zeno di Montagna, následujte cestu značenou č. 38. Jakmile se dostanete do místa zvaného Contrada Le Tese, pokračujte dále po asfaltové cestě až dojdete do centra obce. Pro návrat do Crera běžte po cestě č.39. 

Ponte Tibetano, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Ponte Tibetano, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Ponte Tibetano, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Ponte Tibetano, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa





2. Rozhledna Belvedere - Nago/Torbole

Vzhledem k majestátnímu panoramatu, které se vám z rozhledny Belvedere naskytne, jeden by očekával poměrně složitou cestu za takovým výhledem. Opak je pravdou. Cesta na Belvedere je poměrně snadná a velmi rychlá. Stačí vám tak 10 minut na výšlap kopečka, ke kterému vás dovede značená cesta z centra Nago-Torbole. Pak jen stoupáte po vyšlapané cestičce až narazíte na "rozhlednu"! Při opravdu dobré viditelnosti se vám poštěstí vidět až na jižní cíp Gardy, což je přes 50km po vodní hladině!

Belvedere, Nago-Torbole, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa




3. Santuario Madonna della Corona

Místo, na které všichni s úžasem koukají na fotkách, ale už jen málokdo si během své dovolené na Gardě vzpomene, že ho má vlastně hned "za rohem", v tomto případě "za skálou". Známé poutní místo Santuario Madonna della Corona se nachází na pohoří Monte Balda ovšem z druhé strany, proto není z jezera vidět. Máte dvě možnosti, jak se ke svatyni na skále dostat (obě podrobně popsané v mém předchozím článku zde). Buď rychlou cestou ze strany od Gardy, kdy dojedete autem do vesnice Spiazzi, tam u restaurace zaparkujete a během 10-15 minut se dostanete po cestě dolů ke kostelu. Nebo pokud se chcete vydat poutní cestou a ke svatyni si vyšlápnout pěkně od spodku, musíte se autem dostat na druhou stranu pohoří (nejdříve směr Affi, čímž objedete Monte Baldo, pak silnice SP11) do vesnice Brentino. Odtamtud už se řídíte ukazateli s označením Sentiero del Pellegrino (Poutní stezka) nebo tzv. Sentiero della Speranza (Stezka naděje). Cesta je sice krátká, ale s převýšením 600m vám ty dvě hodinky klidným tempem zabere. Více popsáno a fotodokumentace obou cest v mém článku Svatyně mezi nebem a zemí

Madonna della Corona, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Madonna della Corona, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Madonna della Corona, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa




4. Punta San Vigilio

Na tenhle výběžek za městem Garda se sice pohodlně dostanete autem z pevninské části, ale mnohem více si tohle krásné místo užijete pohledem z vodní hladiny jezera, kdy se vám odkryjí i zákoutí, která vám pevnina neukáže. Půjčte si třeba paddle board či kajak v přístavu Gardy a tak za 20 minut pádlování se dostanete k Punta San Vigilio sami po vodě. Na výběžku můžete obdivovat prostředí proslulé čtyřhvězdičkové restaurace Locanda San Vigilio. Pak pokračujte dál podél restaurace, kde se schovává nádherný palác s přístupem k vodě (nicméně se jedná o soukromý pozemek, tak se jen kochejte, ale nevstupujte). Kousek opodál za koncem výběžku pak narazíte na zátoku Baia delle Sirene - část pláže pokryté olivovníky a cypřiši je soukromá (přístupná z pevniny), další část veřejně přístupná, kde se můžete uvelebit. Jinak v těchto místech je úžasné koupání. Vodní hladina je doslova křišťálově průzračná a po takovém pádlování kolem Punta San Vigilio, do ní budete chtít skočit hned.

Punta San Vigilio, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Punta San Vigilio, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Punta San Vigilio, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Punta San Vigilio, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Punta San Vigilio, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa




5. Rocca vecchia (Rocca di Garda)

Rocca Vecchia nebo-li také Rocca di Garda je vyčnívající skalnatý pahorek mezi městečky Bardolino a Garda. Nahoru vede hned několik cest, stačí si zvolit dle náročnosti stoupání. Nejkratší cesta a zároveň nejpříkřejší cesta vede přímo od kostelíku v centru Gardy, kde se nachází malé náměstíčko. Stačí přejít silnici, jít od kostela asi tak 50metrů doprava a tam už vás ukazatele "Rocca vecchia" nasměrují na skálu. Ovšem tahle cesta je tvořená velkými nepravidelně rozesetými balvany, s kočárkem či vozíčkem tedy zcela nemožná. Nicméně nahoru vedou i mnohem schůdnější cesty, stačí mrknout na turistickou mapu v centru Gardy. Na skálu se dá rovněž dostat autem z druhé strany přes město Costermano, kdy dojedete až na parkoviště vedle kláštera. Pak musíte ještě tak 5-10 minut stoupat nahoru.

Jakmile dorazíte na místo, čeká vás rozlehlý parčík s dokonalým výhledem na střední a jižní část jezera! Ovšem pozor na bezpečnost! Nikde nejsou žádné zábrany, tak buďte na pozoru při lovení nějaké panoramatické fotky u kraje skály či při návštěvě s dětmi.

Než se vydáte zpátky dolů, zastavte se ještě na dalším vršku tyčícím se za Rocca vecchia. Dostanete se k němu cestou vedoucí skrze listnatý les, na jejímž konci narazíte na klášter s přilehlými zahradami. Tomuhle místu se přezdívá Eremo della Rocca. Celý trek z Gardy přes oba vrcholky a zpátky dolů do města vám zabere přibližně 1,5 času a jeho převýšení má kolem 223m.

Rocca Vecchia (Rocca di Garda), Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Rocca Vecchia (Rocca di Garda), Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Rocca Vecchia (Rocca di Garda), Lago di Garda - tipy na zajímavá místa




6. Vodopád na Strada della Forra (Tremosine)

Fascinující "Strada della Forra", vedoucí od jezera až nahoru do Tremosine, se proplétá mezi skalnatými soutěskami a díky svému unikátnímu charakteru a nekonečným zatáčkám patří na seznam oblíbených cest všech motorkářů a cyklistů. Autem ji sice zvládnete taky, ale chce to mít úzké auto a štěstí na šikovné protijedoucí řidiče. Prakticky každý den se tam během letní sezóny sekne nějaký turista, co cestu nezná a pak se bloknou všichni, což se stalo jednou i nám při cestě dolů. V takovém případě si tam chvíli pobudete a čekáte až dole někdo zastaví dopravu a všechna auta postupně sjedou dolů!

Asi tak v půlce Strada della forra je restaurace a zastávka, kterou se vyplatí blíže prozkoumat, neboť vás na konci čeká krásný vodopád. Projděte kolem malého vodopádu, pokračujte stále dozadu proti proudu potůčku, až se dostanete k soutěsce. Tam se musíte přebrodit ledovou vodou a pokračovat dozadu. Za chvíli už se vám otevře výhled na tenhle ukrytý vodopád ve skalách (viz foto). Jinak na samém konci Strada della Forra vás čeká náhorní plošina, kde se rozléhá městečko Tremosine. Doporučuji vám zajít do tamní restaurace s obrovskou terasou, která doslova visí nad jezerem! Takový výhled si budete dosyta vychutnávat více než samotný oběd.

Tremosine, Strada della Forra, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Tremosine, Strada della Forra, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa




7. Monte Baldo - královský výhled na Gardu

Ať už pěšky či lanovkou nahoru, Monte Baldo byste neměli při návštěvě Gardy minout! Je to sice místo, kam míří všichni, ale právě vysoká návštěvnost dokazuje unikátnost tohoto místa. Navíc na takovém rozlehlém hřebeni se lidi lehce rozprchnou do všech stran a těsno vám tam nakonec rozhodně nebude. Maximálně tak v té kabince lanovky až pojedete nahoru či dolů! Není žádným uměním se kouknout na Monte Baldo, ale uměním je vychytat správné počasí. Zas tolik dnů, kdy je obloha bez mráčku a nad Gardou se nevznáší žádný opar, totiž k dispozici příroda nedává. A dostat se nahoru, odkud pak nevidíte díky oblačnosti téměř nic, není zrovna ten nejsilnější zážitek, který by vás dostal do kolen. Plánovat si výlet na Baldo jde tak ruku v ruce se štěstím na počasí. Ale když se vydaří, tak si ty výhledy zapamatujete do konce života, protože na takovou krásu mi ani slova nestačí!

Včetně několika tras pro pěší turistiku klikatících se po pohoří Monte Baldo si můžete užít i cyklistiku! Pokud si na Baldo nevyšlápnete sami, lanovka nabízí v určitých hodinách i přepravu kol nebo si můžete kola zapůjčit i přímo nahoře. Na Monte Baldo se dá rovněž dostat i z druhé strany pohoří, nikoliv jen od jezera. A v zimě se tam můžete díky pár vlekům prohánět i na lyžích, což je při sluníčku taky skvělá podívaná s takovým panoramatem všude kolem vás.

Monte Baldo, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Monte Baldo, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Monte Baldo, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Monte Baldo, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa




8. Schovaná pláž "Spiaggia Pisenze"

Na tuhle pláž jsme se dostali naprostou náhodou při hledání jiné pláže, která nás nakonec vůbec neoslovila. Naopak tahle objevená a poměrně dobře schovaná za horizontem se nám postarala o nádherný den! Moc lidí tam nepotkáte, jen pár hostů z blízkého kempu a sem tam se přijde vykoupat někdo z místních sídlící v této oblasti, jinak patří k těm tišším plážím na Gardě. Voda je úžasně čistá a výhled na Monte Baldo na protějším břehu se vám taky zalíbí. Na pláží je půjčovna kajaků, windsurfu a paddle board, díky kterým se můžete lehce dostat na malý ostrůvek ležící asi tak 200 metrů od pláže.

Pláže, Lago di Gardo

Pláže, Lago di Gardo




9. Limonaia "Citrusový ráj" v Torri del Benaco

Nejznámější Limonaia, citrusové zahrady, na Gardě se sice nachází v protějším městečku Limone sul Garda (odtud taky odvozen jeho název), ale další krásné a méně navštěvované citrusové sady najdete i na východním pobřeží ve městě Torri del Benaco. Abyste se do nich dostali, musíte si zakoupit prohlídku hradu Castello Scaligero, jehož součástí jsou právě skleníky plné citrusů. I samotný hrad stojí za vidění. Nejdříve si projdete muzeem nástrojů k výrobě olivového oleje, pak omrknete staré mapy dokumentující historii Lago di Garda a nakonec se dostanete na věž hradu, kde vás čeká další nádherný výhled na jezero!  Skleníky můžete navštívit v jakoukoliv roční dobu, v zimě bývají celé zasklené, na léto se naopak otevírají boční stěny a citrusy tak lze vidět i z venku, aniž byste se museli účastnit prohlídky. Tu vám nicméně doporučuji, protože tahle rozkošná zahrada pod střechou má své kouzlo!

Limonaia, Torri del Benaco, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Limonaia, Torri del Benaco, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Limonaia, Torri del Benaco, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa




10. Nejlepší pláže u Malcesine

Malcesine znáte určitě vy všichni, co už jste někdy na Gardu zavítali, přesto bych tady však ráda vyčlenila prostor téhle oblasti. Pláže v okolí tohoto přitažlivého městečka jsou totiž dle mé osobní zkušenosti vůbec ty nejlepší z celé Gardy! Mají výborný přístup, takže pro rodiny s dětmi ideální. Neleží hned na pomezí u silnice, tudíž si můžete dopřát klidný odpočinek, protože vám za hlavou nejezdí stovky aut a motorek jako na jiných plážích. Navíc vody v okolí Malcesine nejsou na bahnitém základě jako jižní cíp Gardy, i proto se vyznačují svojí až smaragdově zabarvenou barvou a můžete zde očekávat maximální čistotu. K tomu všemu se ještě můžete kochat tím krásným gigantem Monte Baldo, který se vyvyšuje za vašimi zády. Vzhledem k tomu, že Malcesine není tak moc větrné jako Torbole či Riva, nemusíte se při koupání bát okolních windsurfů, které by vám rychlostí blesku jezdily kolem hlavy. V Malcesine fouká totiž ráno, maximálně v dopoledních hodinách, takže všichni surfaři a kiteři se pak přesouvají na sever a vás při koupání nikdo nijak neohrožuje. Pro mě tedy nejlepší místo ke koupání na celé Gardě!

Pláže u Malcesine, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Pláže u Malcesine, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa

Pláže u Malcesine, Lago di Garda - tipy na zajímavá místa



Mapa míst




Znáte všechna tahle místa z mého seznamu nebo jste díky němu naopak objevili nějaké nové body, které byste chtěli při další dovolené na Lago di Garda navštívit? A kde kolem Gardy trávíte nejvíce času vy? Dejte mi do komentářů vědět vaše tipy na další zajímavá či ukrytá místa kolem jezera, která tady nezazněla, ale rozhodně si zaslouží pozornost!



Buon viaggio! 


9 komentářů

  1. Děkuji moc za tipy na výlety, byli jsme na Garde poprvé, jezdili jsme podle Vašich zápisků, vše bylo úžasné, děkujeme ještě jednou Vlasta a Jitka super dovolená

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné fotky a vše krásně popsané. Už vím, kam se v létě vydáme, děkuji za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem moc ráda, že jsem vás náhodou objevila, byla jsem letos poprvé na Gardě a díky vám je pro nás pobyt zde nezapomenutelný, tolik zážitků....a třešnička na dortu, typ od vás.... restaurace Agritur Calvola, tak kouzelné místo ♥️ nic lepšího jsem nezažila.... Moc vám fandím a těším se na další příspěvky od vás. Ps: pozdravujte Itala ♥️

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den, letos jsme byli poprve u Gardy a ja nahodou objevila vas blog. Bohuzel az posledni den naseho pobytu. Je krasne psany a doplneny o nadherne fotky. Garda nas uplne uchvatila. Pristi rok bychom se k ni radi vratili.a tak uz ted hledam inspiraci. Diky

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé čtení o Itálii.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím, zajímavý článek i fotky a moc hezky vše popsané . Bylo nám to inspirací. Minulý rok v létě jsme se do těchto míst Itálie jeli podívat. Vše co jsme viděli, tak jsme formou videí zdokumentovali, ale bylo to pouze mobilem. Škoda lépe by to bylo od tohoto profesionála. Z pozdravem. E

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, děkuji za tipy na výlety, vyzkoušeli jsme dva z nich. Jen bych ještě měla malý návrh na zlepšení a sice přesnější popis jak se kam dostat včetně názvů míst.
    V Tremosine například je více restaurací s vyhlídkou, ale ta kterou Vy nejspíš myslíte se jmenuje Terazza del Brivido. Můžete na ni zajít pouze v případě, že si v restauraci něco objednáte. Ale vyhlídka je dechberoucí. Cesta do Tremosine je jednosměrná, pokud chce člověk pokračovat po pobřeží dál na jih, poměrně dost si zajede přes hory a s tím je potřeba při plánování výletu počítat 😉.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, na Gardě jsme byli poprvév r 2019, v Malcesine. Sever jezera jsem si zamilovala. A příští léto jedu do Malcesine počtvrté. To místo mne nabíjí..

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, chtěla bych v okolí jezera strávit víkend, pohybovat se budu pěšky a vlaky/autobusy. Máte nějaký tip na itinerář, kdy by se stihlo jezero objet s přestávkama na hezká místa či výlety za jeden víkend?

    OdpovědětVymazat