Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie

Ještě vám chybí dárky pod stromeček a žádné nápady nepřichází? Co se takhle inspirovat Itálií? Vždyť takový "kousek Itálie" přece nikdy nikoho neurazí! A co teprve jedlé dárky? Kde jinde hledat než v zemi jídlu zaslíbené!  

Tak co pořídit pod stromeček s nálepkou "MADE IN ITALY"? 

Buon Natale! Krásné Vánoce! Jaké italské dárky pod stromeček pořídit?

Času na odskočení do Itálie a zpět už moc nezbývá, proto jsem vybrala tipy na dárky, které seženete i doma v Česku. Zkuste navštívit nějaký obchůdek, který se specializuje na italské zboží, ale pokud nic takového ve vašem okolí není, něco italského se dá sehnat už i ve větších supermarketech či obchodech.


Čím potěšit milovníky Itálie pod stromečkem?


1. Olivový olej

Ale pozor na kvalitu při výběru, ta je v tomhle případě klíčová. Taková 1/2 litrová láhev vysoce kvalitního olivového oleje se dokáže vyšplhat na poměrně vysokou částku, proto si můžete být více než jistí, že všichni vyznavači italské gastronomie váš dárek vřele ocení! Protože pár kapek výběrového oleje na opečené bruschettě s rajčaty uspokojí chuťové buňky každého gurmána. A samozřejmě nemusíte zůstat jen u základu. Dnes už i v Česku seženete prvotřídní olivové oleje zkombinované s bylinkami nebo ještě mnohem luxusnější verzi s přídavkem božských lanýžů! 

Víte, jak se nejlépe pozná kvalitní olivový olej? Stačí ho vzít někam do zimy, což v prosinci vůbec problém není. Pokud olej ztuhne a seskupí se do menších krystalků, pak jste vybrali správně! A struktury se nebojte, po zahřátí olej zase hned zkapalní. 

Buon Natale! Krásné Vánoce! Jaké italské dárky pod stromeček pořídit? Olivový olej!



2. Italská kuchařka 

I když se zdá, že těstoviny jsou nejlehčím pokrmem, opak je pravdou. Ano, vím, že vám to tady pořád na blogu připomínám, ale znáte to...opakování je matka moudrousti. Dokud se nenaučíme dělat těstoviny al dente, tak opakovat potřebujeme. Takže pokud víte o někom, kdo sice zbožňuje italskou kuchyni, ale zas tak moc v malíku ji nemá a potřeboval by trochu té nápovědy, pořiďte mu italskou kuchařku! No a pomůžete tím nejen vámi obdarované osobě, ale i sobě, protože už nikdy nebudete muset jíst rozvařené těstoviny :D A počkejte až vám někdo naservíruje domácí těstoviny, tedy "pasta fresca"! Pak hned rychle pochopíte, jak skvělá investice taková kuchařka je! Snad v každém menším knihkupectví v Česku najdete nějakou knížku s italskými recepty, od těch základních až po ty náročnější. Asi nejznámějšího italského kuchaře v Česku ani zmiňovat nemusím, Emanuele je klasika. I já mám jeho perličky v kredenci a na začátku pobytu v Itálii mi posloužily více než dobře!


3. Moka konvička na kávu 

Buon Natale! Krásné Vánoce! Jaké italské dárky pod stromeček pořídit? Moka konvice!

Jestli něco nesmí chybět v žádné italské domácnosti, pak je to moka konvice na kávu! Většinou se v každé rodině najdou nejméně dvě nebo tři, záleží totiž na počtu šálků espressa, které zrovna připravujete. Dle šálků se pak odvíjí velikost konvice, proto v obchodech najdete tolik různých velikostí, od jednoho kalíšku espressa až třeba po deset. Při výběru dbejte i na to, zda-li bude káva připravovaná na indukční či normálním varné desce. A nezapomeňte obdarované osobě říci, že před prvním lahodným šálkem espressa, se v moka konvici nejdříve dvakrát uvaří káva, která se nepije, ale vylévá. Až teprve třetí uvařená káva by měla být ta pravá (nezapomeňte zmínit, že takhle se postupuje jen před prvním použitím, ať pak někdo nevaří kávu vždy na třikrát :D)! No a čím lepší kávu dovnitř dáte, tím lepší vaše espresso samozřejmě bude. Jak se taková moka konvička používá by mělo být popsané v přiloženém návodu, ale internet je rovněž plný rad. Je snad něco silnější ranní nakopávač než italské espresso připravené z moka konvice? 




Ani jeden ze zmíněných tipů vás nijak nenadchl? No taková lahnivka dobrého červeného z Toskánska nebo regionu Friuli Venezia Giulia není vůbec špatným nápadem, ne?! Víno prostě jistí vždycky všechno! Abych byla přesnější...dobré víno. Tak pro jaké dárky se letos rozhodnete vy? :)

BUON NATALE


2 komentáře

  1. Ahoj, sháním teď nějaké info, kde bych v Čechách sehnala fakt dobrý olivový olej. Neměla bys nějaké značky, které stojí za to? Díky moc :) Safienka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, těžké říci z mé pozici vzhledem k tomu, že obchody se stále mění a já už třetí rok nežiji v Česku. Leda bych zkusila nějakou italskou speciálku, tam mají většinou velmi kvalitní oleje, ale zároveň je třeba počítat i s vyšší cenou.

      Vymazat