Co milovníkům Itálie pod stromeček?

Sháníte vánoční dárek pro někoho, kdo nenasytně miluje italskou gastronomii, pilně se učí italský jazyk, nebo prostě jen s nadšením vítá cokoliv spojené s touto temperamentem a uměním překypující jižanskou zemí? Projděte si seznam tipů na vánoční dárky pro všechny milovníky Itálie, ať víte, čím takové osoby potěšíte nejvíce! A protože některé autenticky laděné produkty či čerstvé ingredience se mimo Itálii hůře shání, najdete zde i tipy na italské krámky, restaurace a kavárny v České republice, které jsem sepsala na základě vašich doporučení! Co tedy vaši blízcí letos najdou pod stromečkem s nálepkou "made in Italy"? 

Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie



1. Život Itala začíná až po ...CAFFÈ! 

TIPY: MOKA KONVICE, VÝBĚROVÁ KÁVA, ŠÁLKY NA ESPRESSO

A stejně tak i pro všechny, co milují nahořklou chuť pravého italské espressa! Přestože i v italských domácnostech se pomalu přechází k moderním a designově vyšperkovaným kávovarům na páku nebo ke kávě z kapsle, moka konvice zůstane navždy takovým tradičním symbolem italské kávové kultury. Nejenže z ní espresso chutná výborně, ale moka i skvěle vypadá jako dekorace. Dnes se setkáte už spíše jen s celohliníkovou verzí konvičky, avšak v antikvariátech se ještě stále dá najít moka, která má hliněné dno a porcelánový vršek. A to je skvost do vitríny. 

Pokud se rozhodnete obdarovat někoho moka konvicí, pak byste měli brát v úvahu dva faktory - pro kolik lidí je konvice určena, tedy na kolik šálků konvici chcete, a jaký typ ploténky dotyčný obdarovaný má, protože moka na indukční ploténku se liší od té klasické. Zřejmě nejznámějším výrobcem moka konvice je Bialetti, jehož e-shop najdete i v češtině. My třeba máme doma hned čtyři Bialetti moka konvice, každou na jiný počet šálků! 

Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie, moka konvice

Když ne moka konvici, tak koukněte po nějaké kvalitní výběrové kávě, protože můžete mít ten nejlepší kávovar či moka, ale pokud nemáte dobrou kávu, na dobrém espressu si prostě nepochutnáte. Ani výběr kávy není jen tak! Vždy myslete na to, v čem kávu budete vařit a jak silnou budete chtít. V Itálii se na většině balení kávy setkáte s obrázkem kávovaru nebo konvice moka, navíc je tam ještě vždy číslo, které označuje sílu kávy. S takovým obalem byste se měli setkat i v každé italské speciálce v České republice. 

Kávu máte, v čem uvařit ji taky máte, tak ještě zbývá vyřešit, z jakého šálku kávu pít. Pokud mají vaši blízcí rádi designové kousky, na šálcích určené pro espresso se dá taky pořádně vyřádit. Zajděte do obchodu s interiérovými dekoracemi či domácími potřebami nebo zabrouzdejte na internetu po nějaké exkluzivní sadě. 



2. "Roky, lásky a sklenky VÍNA se nikdy nepočítají"

TIPY: ITALSKÉ VÍNO, KNIHA ČI MANUÁL O VÍNĚ, KARAFA, DOPLŇKY PRO VÍNA

Jaký vřelý je vztah mezi Itálií a vínem všichni víme. Dobré víno, dobrá krev! Pokud budete při výběru vína opravdu pečliví, pak s italskou značkou nemůžete šlápnout vedle. Každý italský region a každá oblast má samozřejmě svoji hvězdu, záleží jen na vás, zda-li sáhnete po Amarone Valpolicella, Chambave Moscato d'Asti, Barolo, Rossese, Franciacorta, Valdobbiadene Prosecco, Ribolla Gialla, Lambrusco di Sorbara, Brunello di Montalcino, Rosso Piceno, Montepulciano d'Abruzzo, Salice Salentino, Cirrò Rosso, Cannonau,... výběr italských vín rozhodně malý není! 

Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie, italské víno

S vínem na mysl přichází i veškeré doplňky s ním spojené. Od dárkových sad obsahujících zajímavé vývrtky a zátky přes různé druhy skleniček určené na odlišné tipy vína až po chladící nádoby, karafy či stojáky na víno...na výběr máte opravdu širokou škálu tipů na dárky. 

Velmi vhodné jsou pro každého labužníka vína také různé knihy a manuály o víně, kde lze načerpat veškeré informace o tom, jak kombinovat víno s jídlem, kde rostou jaké odrůdy, jaký je výrobní proces vína, jak se správně skladuje, co o víně napoví jeho etiketa, jak nakupovat a ochutnávat atd. Na trhu najdete opravdu velké množství knih zasvěceným vínu, stačí vybrat tu nejvhodnější. 

Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie, italská vína



3. Pasta e basta! 

TIPY: STROJEK NA TĚSTOVINY (PASTA FRESCA), VĚŠÁK NA SUŠENÍ TĚSTOVIN, TVOŘÍTKA NA RAVIOLI, SKLADOVACÍ FORMY NA TĚSTOVINY,  RŮZNÉ DRUHY BALENÝCH TĚSTOVIN 

Pasta fresca...na ni Italové nedají dopustit! Já jsem se pasta fresca začala učit od tatínka mého Itala, protože je velký maestro na domácí lasagnette. V těch ho sice ještě stále nepředhoním, ale za to jsem začala experimentovat s různými moukami a tak někdy máme čerstvé ravioli z mouky z červené čočky, jindy cizrnové lasagne a nebo třeba kaštanové ravioly. Když někdo jednou zkusí domácí čerstvé těstoviny, už nechce žádné jiné. 

Strojek na těstoviny je základním pomocníkem v každé domácnosti, kde se vaří poctivá italská kuchyně. Do strojku se vyplatí už více investovat a pořídit si takový, jenž má více nástavců a můžete tak vytvářet několik druhů těstovin. 

Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie, strojek na pasta fresca

Pokud hledáte něco ekonomicky přívětivějšího, pak velkou radost udělají produkty jako razítka nebo-li tvořítka na ravioli, s nimiž se rychle a lehce dají vykrojit tvary na kulaté či čtercové ravioli. Dalším ulehčujícím pomocníkem při dělání pasta fresca je věšák na těstoviny, neboť někam se ty krásné lasagnette musí pověsit na vysušení. Na internetu najdete hned několik druhů od dřevěných věšáků až po velmi moderní designové krasavce. 

Pasta fresca - Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie

Pasta fresca je sice výborná, ale ne vždy má ni každý čas, neboť nějakou tu hodinku si vyžádá. Vhodným dárkem tak může být i balená pasta. Teď ovšem nemyslím tu za pár centů ze supermarketu, s tou byste zřejmě moc neuspěli. Zkuste zajít do nějakých italských potravin či speciálek (na konci článku je seznam italských obchodů v Česku), kde mají vytříbené značky italských těstovin. Rozdíl je totiž po uvaření opravdu znát! Nebo můžete zkusit i trochu neobvyklé chutě a experimentovat s různým druhem mouky, ze které jsou balené těstoviny vytvořeny. A až uvidíte ten velký výběr v regálu, kde mají italské spaghetti. Věděli jste, že existují i různá čísla odlišující jejich tloušťku? Těstovinový svět je veliký, chce to jen pořádně prozkoumat a na správném místě! V neposlední řadě za zmínku stojí vychytávky v podobě dekoračních krabic a nádob na uskladnění těstovin. 



4. Mangia bene! 

TIPY: ITALSKÉ POTRAVINY, KOŠ S ITALSKÝMI PRODUKTY 


Nemůžete se rozhodnout, jaký poklad z italské gastronomie svým milým darujete? Tak co to zkusit nakombinovat? Ať už se pohlídnete přímo po hotovém koši plném italských delikates, nebo si sami koupíte nějakou krásnou bedýnku a zarovnáte ji klasickými poklady italské kuchyně, takový dárek je vždy vítán (jen pozor na případné alergie dotyčného, kterému je dárek určen)! Do italského gastro koše můžete přihodit suroviny jako kvalitní olivový olej, balík dobrých těstovin, kus parmigiano reggiano nebo pecorino, olivy, rajčatovou omáčku, grissini, nakládané artyčoky, různé druhy pesta, ocet balsamico, balík rýže na risotto, vánoční panettone a taky lahvinku italského vína, ať je to čím zapít. Takový koš jídla vám možná může přijít jako velmi obyčejný dárek. Věřte mi, že každý gurmán milující italskou gastronomii tento dárek ocení ze všeho nejvíc! Sami Italové si třeba darují jen kus vysoce kvalitního parmigiano a je to vždy srdečně oceněno, protože oni prostě jedou na kvalitu, nikoliv na kvantitu. 



5. Leggo, leggi, leggiamo ...

TIPY: KNIHY, CO PŘENESOU KAŽDÉHO ČTENÁŘE DO ITÁLIE a KNIHY, KTERÉ VÁM PROZRADÍ VÍCE O ITALECH

Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie

Marta Kučíková - Italské jednohubky

Začneme italskou čtenářskou vlnu pěkně česky a to s knihami nadupanými jedinečným humorem v kombinaci s dokonalým nadhledem na život z pohledu české duše žijící v severní Itálii. Příběhy autorky Marty Kučíkové jsou přesně tím druhem knih, které rozbalíte pod stromečkem a zvednete se z pohovky až když dočtete poslední stránku. Marta má na svém kontě od roku 2017 již čtyři knihy a každá z nich vám dokáže, jak moc to autorka umí se slovy, kterými dokonale popisuje vtipné anekdoty ze svého italského života. Její doposud čtyři vydané knihy nesou název: Italské jednohubky, Italské dvojhubky, Po italsku do hubky a letos nově vychází kniha Z mého severoitalského deníku. 

John Hooper - The Italians 

Když přejdeme k zahraničním autorům, vypíchla bych jen ta nejpovedenější díla, neboť knih o Itálii existuje víc, než si jen dovedete představit. Prvním titulem, který vám přiblíží italskou společnost a italský styl života se vším všudy bez jakéhokoliv přikrášlení, je dílo The Italians od John Hooper. Za mě je to jedna z dosavadních nejpovedenějších knih o Italech! Jedná se spíše až o takovou analytickou studii Italů. Autor se v knize věnuje tématům jako kulturní, jazyková a ekonomická rozmanitost italské společnosti,  popisuje veškeré plusy a zápory této jižanské země a celkově vás provede takovým autentickým životem v Itálii. Tato kniha však zatím bohužel není k dostání v českém jazyce, nicméně i v angličtině se čte krásně. 

Kamin Mohammadi - Bella Figura 

"Fare una bella figura" nebo-li "udělat dobrý dojem", tak zní název výborné knihy od spisovatelky Kamin Mohammadi, která vám poradí jak žít, milovat a jíst po italsku! Taková zábavná oddechovka s naprosto dokonalou ukázkou života cizinky, jež se přestěhuje do Itálie a začíná žít tak, jak žijí samotní Italové - někdy možná až příliš lehkomyslně, ale s jasně vyhraněnou filozofií užít si každého dne a všeho, co nám přináší. Bella figura tak trochu připomíná svým stylem proslulou knihu Jíst, meditovat, milovat od Elizabeth Gilbert, nicméně Kamin Mohammadi jde více do hloubky s poznáním italského dolce vita, který však má i své hořké stránky a úskalí. Kniha vás přiblíží k myšlení italské společnosti natolik, že pochopíte i pro cizince zcela nepochopitelné věci jako je třeba vážnost výběru každé suroviny, než uvaříte nějakým pokrm, nebo že za jedním šálkem kávy se ukrývá celá filozofie italské kultury. Toto dílo najdete i v českém překladu. 

Bruno Munari - Supplemento al dizionario italiano 

Malá příručka italských gest, kterou by měl vlastnit každý nadšenec italského jazyka, neboť právě gestikulace je naprosto zásadní část komunikace v italštině! Tento slovník gest jsem si odvezla jako suvenýr z Říma a dodnes patří vůbec k mým nejoblíbenějším "učebnicím", kterými se moje knihovna chlubí. Naprosto dokonalý kousek s vysvětlením těch nejfrekventovanějších italských gest a překladem do čtyřech jazyků - italština, angličtina, němčina a francouzština. Autor se nejdříve krátce věnuje historii italské neverbální komunikace, následně poskytuje obrázky s popisem jednotlivých gest. Taková kniha vás nejen pobaví, ale taky připraví na tu pravou italskou komunikaci! 



6. Parli italiano? 

TIPY: OBRÁZKOVÝ SLOVNÍK, POUKAZ NA JAZYKOVÝ KURZ ITALŠTINY, PŘEDPLATNÉ NA JAZYKOVOU APLIKACI, VOUCHER NA KONVERZACI S ITALY

Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie, italština pro samouky

Chcete vaše milované popostrčit k jejich celoživotnímu snu naučit se italsky a ukončit tak sérii "já bych tak chtěl/a umět italsky, ale ..."? Tak už žádné ale! Dejte jim pod stromeček pořádnou motivaci, která je k italštině strhne natolik, že už se prostě nevykroutí! 

Na každého však platí něco jiného. Někdo se ponoří do knih pro samouky, jinému jen knihy nestačí. Výborným pomocníkem do začátku je třeba ilustrovaný italsko-český slovník. Komu ani obrázky nestačí nebo už zvládá vyšší úroveň italštiny, musíte se poohlédnout po jiných možnostech. Například můžete vámi obdarovanému zaplatit zkušební hodiny kurzu italštiny v jazykové škole nebo darovat voucher, který pokryje počáteční lekce. 

A co mobilní aplikace? Mobil má naprostá většina z nás pořád u sebe a každá volná chvilka se k procvičení jazyka hodí. Zkuste mrknout třeba na aplikaci Busuu, kde můžete předplatit jeden měsíc nebo klidně hned celý rok. Je potřeba už jen rozmluvit a doladit gramatiku? Takovou možnost vám nabídne projekt "italki", kde si vyberete z nabídky rodilého mluvčího přesně podle vašich preferencí a pak už jen následujete on-line lekce. Na italki můžete zakoupit dárkový poukaz s vámi vybranou peněžní hodnotou. On-line svět je plný těch nejlepších aplikací a kurzů, které vám nebo vašim blízkým pomůžou s výukou cizího jazyka, stačí si jen vybrat styl výuky, který dotyčnému vyhovuje nejvíce. Takový dárek je rovněž k nezaplacení, protože "kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem...". 



7. Itálie v on-line verzi!

TIPY: ON-LINE PROHLÍDKY, HODINY VAŘENÍ, PROCHÁZKY ITALSKÝMI MĚSTY S VÝKLADEM!

V dnešní době už se můžete přenést do Itálie, aniž byste tam museli být prezenčně! Platforma With locals přišla s dokonalým nápadem, jak umožnit lidem, kteří nemohou cestovat, poznat cizí země a potkat se s lidmi z celého světa jen pomocí pár tlačítek. Stačí si navolit zemi a zážitek, jaký si přejete pro sebe nebo pro své blízké, a je hotovo! Takové novodobé on-line cestování, kdy vás místní vezmou na lekci tamní kuchyně, zacvičit si jógu, projít si historické centrum nějakého města a to vše on-line. Co třeba taková prohlídka Pompeje s Raffaele, který vás provede místem i s historickým výkladem, zatímco vy si doma hovíte na gauči se sklenkou vína v ruce? Umíte si namíchat Aperol Spritz? Ne? Tak se přihlašte na lekci italských drinků s Gabi! Nemůžete přestat myslet na to proklatě dobré tiramisù, které jste jedli během vaší dovolené v Toskánsku? Tak se ho naučte s Loris! Přejete si podívat se do Říma, ale z nějakého důvodu to nejde? Vydejte se na prohlídku města s Armando! Díky on-line prohlídkám s With locals  se už teď můžete dostat kamkoliv a naučit se nebo vidět cokoliv! Není to dokonalý dárek, jak někoho aspoň takto virtuálně poslat do jeho/její vysněné Itálie a splnit mu/jí tak alespoň částečně sen?! 

Tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie


Na prohlídky měst, památek a muzeí vás vezme i portál Take walks. Můžete tak darovat virtuální procházku po vatikánských muzeích, toulat se po Colosseu, navštívit vinice v Toskánsku, obdivovat galerii Uffizi, nakouknout do Baziliky sv. Marca v Benátkách a mnoho dalšího! 

Virtuální prohlídky - tipy na vánoční dárky pro milovníky Itálie



Kde v Česku najdete kousek Itálie?

Tipy na vánoční dárky pro lidi, co milují Itálii a vše s ní spojené, už máte, ale kam v Česku třeba pro takový výběrový olivový olej nebo balík výtečných italských těstovin s bazalkovým pestem? Kde seženete ty pravé ingredience dovezené přímo z Itálie? Kam můžete skočit pro poukaz do italské kavárny, restaurace či pizzerie na území České republiky? Nebo místo voucheru vemte rovnou vaši milovanou osobu na dobrou kávu či večeři! Tady máte seznam, který jste si sami sestavili, neboť všechny níže zmíněné tipy, jsem přidala na základě vašeho doporučení! 




Kde najdete italsky laděné gastro podniky v Česku a kde seženete italské delikatesy? 

Vaše tipy: 

 Mamma Mia Caffè, Jihlava (kavárna + italské speciality)
Cortelazzi, Chráštany u Prahy (restaurace + italské speciality)
Ambiente Pizza Nuova, Praha (restaurace)
Le Pizze di Frankie, Praha (pizzeria)
Pomodoro Písek, Písek (restaurace)
Pizza San Marco, Písek (pizzeria)
Mozzarellart, Praha (italské speciality)
Carlini, Brno (italské speciality)
Casa Nostra, Praha (bistro, kavárna + italské speciality)
Pizzeria Da Pietro (pizzeria + italské speciality)
Aggeo, Plzeň (italské speciality)
Midaro, Plzeň (italské speciality)
Food Specials, Plzeň (italské speciality)
Vino Markuzzi, Praha (vinotéka)
La Formaggeria Gran Moravia, různě po Česku (italské speciality)
Dolcemente, Praha (kavárna/cukrárna, bistro + italské speciality)
C.I.P.A, Praha (italské speciality)
Tuscany Taste, Praha (bistro + italské speciality)
The Italians - Wine Food (italské speciality) 
Trattoria Cicala, Praha (trattoria/restaurace)
Castellana Trattoria (trattoria/restaurace)
La Fontana, Dobřichovice (bistro + italské speciality)
Osteria Da Clara, Praha (restaurace)
Mistro, Praha (bistro)
SASY.RE, Praha Modřany (restaurace)
Caffè Dieci & Coctails, Olomouc (kavárna) 
Da Italia, Beroun (kavárna + italské speciality)
Bonté, Beroun (italské speciality) 



Buon Natale!



Žádné komentáře