Tyrolské speciality: Co ochutnat na horách v Itálii?

Italská kuchyně je známá všem, ale víte, jaké dobroty vyzkoušet v Dolomitech?  Těstoviny ani pizza do tradičního tamního menu prostě nepatří! Přece jenom silný horský vzdoušek vyžaduje něco mnohem hutnějšího pro váš žaludek. Mrkněte, jaké delikatesy vám nesmí v oblasti Trentino během lyžovačky či letní horské turistiky uniknout! Rozhodně to není jen o Bombardinu...

Bobardino - horský alkoholický nápoj, Itálie - co si objednat na horách v Itálii?

Dolomity a přesněji oblast Trentina se pyšní svojí tradiční gastronomií, která se od té klasické italské poměrně dost odlišuje. Na typické středomořské menu v horách logicky nenarazíte. Navíc taková dietní strava by vás tady v těch mrazech opravdu moc nezahřála. Stejně tak těstovinové pokrmy či pizza nepatří k místním pochoutkám. Mně osobně tyrolská kuchyně připomíná tu českou s knedlíky jako s hlavním pojícím elementem (ne s těmi houskovými, ty zůstávají českou raritou). Ostatně horské oblasti na severu Itálie jsou už takovým hraničním pomezím a k Rakousku mají co by kamenem dohodil, což se projevuje nejenom jazykově, ale i kulturně.  Tamní obyvatelstvo ovládá němčinu lépe než italštinu a těch rozdílů mezi "Tyroly" a "Italy" (tím zbytkem směrem na jih - kdyby mě tak slyšeli...) je přece jenom víc jak dost. Jenže...Itálie by se takhle dala dělit donekonečna. Každý italský region je jakousi samostatnou jednotkou. Můžeme tedy vůbec mluvit o jednotné italské gastronomii? Samozřejmě všechny regiony sdílí určité delikatesy a základy kuchyně jsou si podobné. Oblast, která se tak nějak úplně vyjímá, je právě horský autonomní region Trentino-Alto Adige. Tam si dělají "vše po svém"! A je to znát! Ovšem v tom nejlepším slova smyslu :) Teď už k samotným pokrmům.



Jaké poklady tyrolská gastronomie ukrývá? 

Tortellini in brodo, Tortellini ve vývaru - Trentino, Itálie

echny pochoutky vám tady sice dnes neukážu (ještě jsem je všechny nestihla za ty dva roky ochutnat, přestože se činím dost), ale ty nejvíce proslulé z tradičního menu se na listě objeví. A začnu pěkně od začátku, tedy polévkou. Těch totiž mají v Dolomitech požehnaně! Protože takový dvanáct hodin táhnutý vývar, ten vám prohřeje zmrzlé kosti ze všeho nejvíce. Mezi tradiční polévky Trentina patří:

  • Tortellini in brodo (brodo = vývar)  
  • Canederli in brodo (vývar se dvěma většími knedlíčky, většinou obsahujícími italský Speck) 
  • Zuppa d'Orzo alla Trentina (kroupová polévka)

Canederli in brodo, Knedle ve vývaru, tyrolské dobroty, Itálie - Trentino

Od polévky, která se na lístku uvádí jako primo piatto, rovnou k dalšímu chodu - piatto secondo. A tady se vážně nabaštíte dosyta! Tak překypující talíř by mi stačil jako samotný chod, pro horaly však přichází teprve jako hlavní jídlo ...jakoby ta polévka s knedlema nestačila :D Tak copak to máme dole na talíři? Hned tři pokrmy v jednom! 

  • Goulasch Trentino (Guláš)
  • Formaggio di Malga alla Piastra (formaggio = sýr)
  • Polenta a Funghi Trifolati (funghi = houby) 
Goulasch nebo-li guláš v českém znění se řadí mezi horské klasiky, ať už jedete do Rakouska, severní Itálie nebo zůstanete doma v Česku. Narazíte na něj prostě všude! Formaggio/sýr se podává teplý a vyznačuje se velmi silnou chutí, která se vám zapíše do chuťových buněk. A jako taková příloha vždy skvěle poslouží polenta s houbami nebo s rozteklým sýrem navrchu. Polenta (kaše z kukuřičné krupice), známá jako jídlo chudých, se servíruje téměř po celé Itálii, nejvíce však v severní části. V  Trentinu se většinou dělá tmavší vícezrnný typ polenty v podobě kaše či grilovaných plátků. 

Goulasch Trentino - Guláš, Trentino, Itálie

zase ty knedle! Tentokrát ne ve vývaru, ale jako hlavní chod/secondo piatto. Ať už samotné, nebo se zelím, knedle s italským speckem najdete ve všech horských hospůdkách. Za vyzkoušení stojí i špenátová verze knedle pod názvem Canederli di Spinaci

  • Canederli Tirolesi (Tyrolské knedle se speckem)
  • Spatzli Tirolesi (Špacle)

Canederli - Tyrolské knedle, pochoutky z Trentina

Spatzli (i spätzle) bych přirovnala k takovým haluškám či špeclím (Tak já nevím, je v tom nějaký rozdíl? Nebo jen rozdíl v pojmenování? :D). Variací, jak Spatzli připravit, existuje hodně. Za mě osobně vyhrává vždy kombinace s houbami nebo s rozteklým sýrem. 

Spatzli - špacle, Itálie - Trentino, typický pokrm


Pečivo

Vedle dobrého vína najdete na italském stole vždy nějaké pečivo. Italové ho totiž přikusují téměř ke všemu. Ale tady pozor! Pečivo neslouží jako předkrm před primo a secondo piatto! Většinou tak lze rozpoznat turisty, kteří dostanou na stůl košíček s pečivem a hned si začnou žaludky plnit houstičkami. Chápu, že výletování zmáhá, ale jak pak chtějí zvládnout další tři chody? :D Pečivo se na stůl přidává opravdu jen k přikusování nebo k vytírání talíře po nějaké dobré omáčce! Nejsem si jistá, co na tento zvyk říká etiketa stolování, ale v Itálii to tak prostě funguje. 

Proč vůbec zmiňuji pečivo? Protože právě v Trentinu mají chuťově velmi ojedinělý chléb!!! Jedná se o malý kulatější bochníček, do jehož těsta se přidávají semínka fenyklu. V obchodech ho můžete najít také v podobě tenkých křupavých placek.  Opravdu vám doporučuji tento zcela jednoduchý, ale chuťově specifický kousek někdy ochutnat! Vzhledem k dlouhé tradici přípravy a odlišným dialektům v oblastech, kde se chléb připravuje, je označován hned několika odlišnými názvy. Nejčastěji se však setkáte s německým jménem Schüttelbrot, italským Pane ai semi di finocchio (finocchio = fenykl) či La Puccia


  • Schüttelbrot (chléb s fenyklovými semínky, typický pro oblast Trentino Alto-Adige) 

Schüttelbrot - chléb s fenyklovými semínky - Trentino, Itálie



Dezert?

Kam až vedou historické kořeny štrúdlu netuším, každopádně nás zavedou i do Dolomit, kde se právě nám Čechům velmi známý štrúdl "Strudel di mele" podává jako sladká tečka na závěr tradičního "Tyrolského menu"! Místo dezertu vám ale nabídnu dva horké sladké nápoje, které vám zvednou hladinu cukru stejně tak jako moučník. 


Bombardino nebo horká čokoláda? 

Bombardino - alkoholický vaječný likér typický pro ItáliiItálii na horách je dobré oboje! Ale vždy vybírejte podle kvality:  Domácí šlehačka? Čokoláda z prášku? Ne, ne, ne! Většina barů a hospůdek si na těchto dvou hřejivých nápojích dává více než záležet, takže když se vám jedno z toho nezdá dostatečně vábné, vyměňte lokál. Nejdříve okoukněte přípravu Bombardina a čokolády, pak si teprve objednávejte. Bombardino je samo o sobě poměrně už dost sladké, takže kupovaná šlehačka ze spreje jeho chuť jen zabíjí :/ Naopak neslazená domácí šlehačka mu dodává ten správný říz. Lahodný vaječný likér, který se pije v teplém provedení, vás opravdu prohřeje. Ale pozor na množství! Někde ho dělají tak silný, že po dvou skleničkách už motáte pravou a levou lyži! Tak opatrně na sjezdovce :)



Horká čokoláda, Moena
Čokoláda!!! Kdo by neměl rád tuhou horkou čokoládu, ve které se lžička nehne?! Pardon, ale čokoláda z prášku je vážně už pasé. Taková horká čokoláda pravidelně promíchávaná ve vyšší skleněné nádobě ...do ní naopak běžte hned! Přes čokoládu jsem docela mistr, takže si zde dovolím i poradit nejlepší místo, kde jsem kdy pila tu nejlepší čokoládu vůbec. Pokud budete v oblasti Val di Fassa, zajeďte se nějaký den podívat do městečka Moena. Včetně půvabného náměstí (přenádherně nazdobeno v předvánočním období),  nad nímž se tyčí ohromné pahorky, tam totiž najdete tu nejlepší "čokoládovnu". Vybrat si můžete hned z 20 druhů horkých čokolád - bílá, tmavá, fondente a k nim různé příchuti! Za mě top čokoláda fondente s chilli! 

Nejlahodnější horkou čokoládu najdete na adrese: Bar Pasticceria Ramon, náměstí Piazza de Ramon 57, Moena. 




Máte rádi jedlé dárky? 

Co si takhle při balení na cestu domů přihodit do kufru nějaký ten gastronomický suvenýr?  Nebo rovnou hned dva!

Buďte si jistí, že po takovém týdnu v Dolomitech si každý odveze zejména nějaké to kilíčko navíc. I kdyby jste brázdili sjezdovky či běžkařskou stopu po celou dovolenou od západu slunce po východ, tyrolská gastronomie vám s nárůstem tělesné váhy prostě pomůže. A bránit se takovým dobrotám by byla opravdu škoda! Navíc, zcela upřímně, kde jinde dostanete na talíř kvalitnější maso a mléčné vyrobky než právě od tamních farmářů, jejíž stádo krav má ten nejlepší výběh?! Nikde! 

Svým panděrem však své blízké okolí moc neobdarujete, z toho asi moc nadšení nebudou (teda pokud vám ta kila navíc vyloženě někdo nepřeje :D) ...takže čím byste tak mohli své nejbližší obdarovat? Vsaďte na "jedlé dárky"! Trentino je totiž značkou vysoké kvality a preciznosti a tradičních produktů má v nabídce hned několik! 

Bombardino - "horský likér"

Bombardino - alkoholický vaječný likér typický pro Itálii


Taková lahvinka dobrého Bombardina zaboduje u všech a překvapí zejména ty, co tento alkoholický nápoj ještě nikdy nezkusili. Až jim budete bombardino servírovat, nezapomeňte ho předem ohřát a navrch pořádnou vrstvu domácí šlehačky, ať to mají komplet (...komplet i s tím následným "detoxem" po šlehačce :D)! 


Fiocco di Speck 

Fiocci di Speck - lahůdka z Tyrolska, Dolomity

Bombardino vás nenadchlo? Tak co takhle nějaký flák kvalitního masa? Ten nejlepší hledejte pod názvem Fiocco!!! Kousek, který v obchodech najdete s několika různými příchutěmi. Zkuste třeba Fiocco naložené do alpských bylin. K tomu si do košíku přihoďte nějaký sýr z Trentina a máte aperitivo jedna báseň!

Tak vám přeji BUON APPETITO :)


Žádné komentáře