Carciofi alla romana - artyčoky dle receptu z Říma

Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!

artyčoky, recept z Říma - carciofi alla romana


Pokud plánujete nějaký výlet do šarmantního města jakým je Řím či jiné městečko v oblasti Lazio, pak nesmíte vynechat ty nejlepší dobroty, které vám tam nabídnou. A kdy jindy než právě na jaře ochutnat to nejlepší z nabídky, čímž je artyčok jako hlavní element na talíři. V tamním menu tuhle dobrotu najdete pod názvem Carciofi alla romana nebo Carciofi alla giudia.
 
Domácí příprava smažených artyčoků na způsob alla romana je trochu náročnější, pokud nevlastníte fritovací hrnec. I bez něj se však pokrm dá zvládnout. Ke smažení vám skvěle postačí nějaký hlubší hrnec. Z vlastní zkušenosti bych vám ale doporučila vyhledat kuchyň s dobře stíracími dlaždicemi. Ať pak po svém heroickém kuchařském výkonu nestrávíte uklízením kuchyně celý den. U nás se artyčoky doslova otiskly do zdi! Ale já ten recept prostě musela vyzkoušet! 


Ingredience

- artyčoky (jeden artyčok na osobu) – pokud recept zkoušíte přímo během dovolené v Itálii, vyberte si artyčoky pocházející z oblasti Lazio
 
- jeden citrón
 
- olej na smažení
 
- pepř a sůl
 
Na Carciofi alla romana si kupte větší a macatější artyčoky. Doma si zkontrolujte zásoby oleje vhodného ke smažení, bude se ho hodit poměrně dost. Ano, tahle pochoutka je zdravě nezdravá. Artyčok sice obsahuje hodně vitamínů a látek potřebných pro naše tělo, po následném smažení však zbude spíše jen efekt dobré chuti. Kdo by si ale občas nezahřešil?! V tradičních receptech se sice doporučuje smažit v extra panenském olivovém oleji, nicméně právě tento druh oleje se velmi lehce přepaluje a v konečném výsledku přebíjí i chuť samotného artyčoku. Pro jednou bych proto doporučila obejít pravý recept. Takový řepkový či rýžový olej vychází jako ta nejlepší varianta na smažení.


Postup 

Artyčoky důkladně omyjeme pod studenou vodou. Rozkrojíme si citron a potřeme si jím ruce. Díky citrónu vám při práci s artyčokem nezčernají prsty a dlaně (barva se opravdu těžce smývá)! Pak začneme postupně odlupovat vnější tvrdé listy artyčoku, dokud nenarazíme na měkčí vnitřní vrstvu. Tu lze poznat i podle výrazné fialové barvy listů. Následně odřízneme vrchní část artyčoku (horizontální řez přibližně v půlce). V ruce nám nakonec zůstane taková růžička (viz foto), kterou ponoříme přibližně na 10 minut do vyšší misky obsahující vodu s vymačkaným citrónem. Tímto zabráníme zčernání artyčoků během tepelné úpravy. Poté artyčoky vytáhneme a nechápe pořádně odkapat.
 
artyčoky, recept z Říma - carciofi alla romana

Když máme artyčoky již připravené, můžeme přejít k samotnému smažení. Jak jsem již avizovala v úvodu, pokud máte fritovací hrnec, máte vyhráno. Pokud ne, nevzdávejte to, artyčoky se dají usmažit i ve vysokém hrnci či dokonce ve vyšší pánvi! Jen vám doba smažení zabere více času.
 
Olej by měl být rozpálený přibližně na 140 stupňů. Vezmeme artyčoky a ponoříme je do rozpáleného oleje přibližně na 8 min. Artyčok by měl být zcela ponořený. Jestli připravujete pokrm bez fritovacího hrnce, nalijte si olej alespoň do třetiny hrnce a artyčok nechte osmažit nejdříve z jedné strany, následně otočte na stranu druhou. Doba smažení se prodlouží tak na 15 minut.
 
Jakmile začne artyčok chytat zlatou barvičku, vytáhneme ho a položíme na talíř s ubrousky, které nasáknou alespoň trochu mastnoty. Artyčoky pak necháme chvíli odpočinout. Těsně před servírováním vidličkou otevřeme listy artyčoku (jeden po druhém) a vytvarujeme ho jako kytičku. Poté opět vložíte do hrnce s olejem a necháme při teplotě 170 stupňů pořádně dosmažit. Doba druhého smažení záleží víceméně na vás, jak moc křupavý artyčok chcete. Já ho třeba už tolik nesmažím a nechávám vnitřek listu spíše měkký. Naopak v restauraci v Říme jsem dostala artyčok usmažený dozlatova a taktéž chutnal velmi dobře. Maximální doba druhého smažení by však neměla přesáhnout 2 minuty. Po vyndání necháme opět odležet na ubrousku. Nakonec už pouze osolíme, opepříme a můžeme podávat! Carciofi alla romana/alla giudia můžete servírovat samostatně jako antipasto (předkrm) nebo v kombinaci třeba s bramborovým pyré!

artyčoky, recept z Říma - carciofi alla romana




(Tento článek byl poprvé publikován 16.3.2018 v internetovém magazínu GLEID, https://www.gleid.cz/jidlo/584-carciofi-alla-romana-artycoky-dle-receptu-z-rima). 

Žádné komentáře