Svatyně mezi nebem a zemí: Santuario Madonna della Corona u Lago di Garda

"Kostel zavěšený na skále": na první pohled poměrně nedostupné mystické místo, v realitě zcela lehce přístupná destinace. Záleží na vás, jakou cestu si vyberete!  Jak se dostat ke svatyni Madonna della Corona umístěné ve skalním výklenku u pohoří Monte Baldo? Zkuste jednu z možných tras, která vás dovede k tomuhle unikátnímu místu situovanému mezi horskými hřebeny obklopujícími Lago di Garda. 


Santuario Madonna della Corona - Lago di Garda, Spiazzi



Santuario Madonna della Corona

Ticho, vnitřní klid a velkolepé panoramatické výhledy na okolní sklaní vrcholky pokryté zelení, prostě intenzivní zážitek, který si s sebou odnesete z návštěvy poutního místa Santuario Madonna della Corona nacházejícího v oblasti Monte Baldo. Už jen samotná představa vybudovat větší konstrukci na skále je pro většinu těžce představitelná, ale lidská fantazie a schopnost nemá limity. A tak dnes díky několika šikovným ručičkám žijícím ve 13. století můžete zavítat do církevního komplexu vybudovaného na skalní plošině ve výšce 774 m n. m., odkud se vám naskytne ohromující výhled do údolí Val'Adige. Obzvláště od jara do podzimu, kdy se vše kolem vás zelení, vás taková vyhlídka zcela oslní! 

Santuario Madonna della Corona

Přestože dnes už se ke svatyni můžete dostat velmi lehce po asfaltové silnici odshora, v minulosti existovala pouze jediná trasa, strmá horská pěšina vedoucí přes skalní masivy. Historické záznamy udávají, že první klášter s kaplí zasvěcené Panně Marii zde díky poutníkům z nedaleké Verony vyrostl již ve druhé polovině 13. století. O tři století později už se dalo k bazilice sestoupit i odshora, když byly vystavěny příkré schody vedoucí od vesnice Spiazzi. Díky lepší přístupnosti se výstavba církevního komplexu se začala postupně rozšiřovat. Na finální práce zobrazující místo v dnešní podobě došlo na konci 20. století. 

Santuario Madonna della Corona

Svatyně má otevřeno po celý rok a každý den se zde konají slavnostní mši. Otevírací dobu a rozpisy mší si můžete zkontrolovat zde

Výhled ze svatyně na "skalní orlici"

Santuario Madonna della Corona - výhled od údolí Val'Adige



Jak se dostat ke svatyni? 

 Pěšky či autem? Odshora za 10 minut či odzdola za 2 hodiny? 

Santuario Madonna della Corona - svatyně na skále


Lokace: 
  • 1,5 km od vesnice Spiazzi  (přístup ke svatyni odshora, pouhých cca. 10 minut pěšky dolů),
  • 20.2 km od sjezdu z dálnice Modena-Brenner na Affi (z dálnice A22 Brennero-Modena vyjeďte exitem na Affi/Lago di Garda Sud, poté sledovat ukazatele pro Spiazzi-Ferrara Monte Baldo)
  • 38 km od Peschiera del Garda
  • 44 km od Verony
Jak se dostat doprostřed skal? Těžce po svých, lehce autem. Ke svatyni se můžete dostat hned dvěma způsoby - odshora či odzdola. Jestli máte tak 5 hodin času a chuť se vydat na horskou turistiku, pak zamiřte autem do vesnice Brentino. Odtamtud už vás čekají jen schody do nebes, přesněji 1540 schodů, až k poutnímu místu (výšlap cca na 2 hodiny). A nebo to prostě vezměte tou lehčí a rychlejší cestou odshora, takže hledejte směrovky s názvem Spiazzi (či Ferrara Monte Baldo). Za vesnicí Spiazzi nechte na parkovišti auto a během 10 minut sestoupíte ke svatyni či se dokonce můžete svést autobusem a dojít 300 metrů do cíle! 

Jakou cestu si zvolíte, záleží jen na vás, ale za sebe doporučuji výšlap "poutní stezkou" odzdola. Během cesty se sice trochu více zapotíte, přece jenom těch velkých kamenných schodů a celkové převýšení vám dá zabrat, ale ty překrásné výhledy do údolí, kde protéká řeka Adige, a ten pocit, který se nahoře dostaví, vám za trochu té námahy rozhodně stojí. Takže pokud zdraví slouží, pak si ke svatyni vyšlápněte hezky po svých :) Podrobnější popis obou variant přístupu najdete v následujících odstavcích. 



PĚŠÍ STEZKOU Z BRENTINO: SENTIERO DEL PELLEGRINO 
(SENTIERO DELLA SPERANZA)

Začátek pěší stazky k Santuario Madonna della Corona

Pěší stezka Sentiero del Pellegrino ("Poutní stezka") nebo také tzv. Sentiero della Speranza ("Stezka naděje") začíná ve vesnici Brentino (po silnici SP11 následujte ukazatele na Brentino), kde můžete nechat auto na jednom z menších  neplacených parkovišť. Pak se vydejte po hlavní silnici směrem do kopce, kde narazíte na ulici Via Santuario. Již od tohoto bodu je vše přehledně značené ukazateli "Santuario della Madonna Corona", takže start celé cesty najdete velmi lehce. Prostě jen pořád pokračujte po Via Santuario, která postupně přejde v kamenné schody a pak už jen stoupáte pěší cestou nahoru ke svatyni. 

Začátek pěší stazky k Santuario Madonna della Corona

Začátek pěší stazky k Santuario Madonna della Corona

Ti nejzdatnější v horské turistice zrovna být nemusíte, ale nějakou fyzičku rozhodně k téhle trase potřebovat budete. Přece jenom 1540 schodů je výzva! Délka cesty čítá pouhých 2,5km, převýšení 600m na tak krátkém úseku si však vyžádá svůj čas. Ukazatelé sice píšou 1h 45min, ale s nějakou menší přestávkou a klidným tempem počítejte spíše s výstupem na dvě hodiny. Vesnice Brentino, kde cesta začíná, leží ve 178 m n. m. Svatyně je umístěna v 774 m n. m., takže pořádné stoupání vás tak čeká od začátku až do konce. Trekové boty mít k výšlapu nemusíte, zvládla jsem to i v normálních teniskách, ale pokud je máte, tak bych si je raději vzala. Cesta je přece jenom hodně kamenitá a místy nepravidelně leží větší balvany, které se pod nášlapem hýbou, tak je lepší mít pevnější boty. Poslední třetina cesty navíc připomíná tak trošku i ferratu, kdy jdete po užší stezce a přidržujete se ocelového lana přichyceného ve skále. 


Pěší stezka k Santuario Madonna della Corona

Pokud trpíte lehčími závratěmi z výšek, i s těmi se trasa nahoru dá zvládnout. Většina pěšiny vede lesem či jsou kolem ní porosty, až v poslední části se pod vámi otevírá výhled na propast pod vámi. Já třeba výšky takhle vůbec nemusím, takže mě ta část s ferratou docela překvapila, tu jsem rozhodně nečekala, ale prostě chytla jsem se lana, koukala jen do skály a krůček po krůčku se dostala jak nahoru tak i dolu. Stezku jsem zachytila na fotky, tak se tady můžete podívat, jak moc náročný či naopak lehký se vám výstup zdá. 


Pěší stezka k Santuario Madonna della Corona

Pěší stezka k Santuario Madonna della Corona

Pěší stezka k Santuario Madonna della Corona

V posledních patnácti minutách výšlapu ke svatyni už se před vámi otevře nádherný výhled na celý církevní komplex ležící na skalní plošině, které se přezdívá "corona" (koruna), protože je obklopena "korunou hor". Jakmile narazíte na kamenný most, dorazili jste do cíle! Za mostem vás již čeká vchod do areálu, odsud už tedy respektujte pravidla poutního místa - dodržujte klid a vstupujte se zahalenými rameny - tak si to žádá uvítací cedule. 

Santuario Madonna della Corona - církevní komplex

Santuario Madonna della Corona - výhled během výstupu

Santuario Madonna della Corona - svatyně na skále, vstup

Církevním komplexem ve skále to ale nekončí! Než se tedy otočíte a půjdete hned zase dolů, projděte skalním tunelem a pokračujte po asfaltové cestě až nahoru na hřeben. Včetně krásné vyhlídky vás tam totiž čeká 15 stanic se sochami v životní velikosti zobrazující momenty z křížové cesty  (La Via Crucis). Fotky z La Via Crucis najdete hned tady pod dalšími odstavci, které se týkají druhé varianty přístupu ke svatyni, což je sestup od vesnice Spiazzi právě skrze tuhle "křížovou cestu". 


!Tip pro běžce - maratonce! Jestli milujete náročnější maratony, pak vás zcela jistě potěší, že v roce 2017 odstartoval první ročník "Poutního maratonu" se startem ve Veroně a s cílem právě u svatyně Madonna della Corona! Většina trasy vede údolím po rovině,  poslední tři kilometry s převýšením 600 metrů však musí být pořádnou lahůdkou! 




SESTUP KE SVATYNI ZE SPIAZZI

Santuario Madonna della Corona - svatyně na skále, výhled

Mnohem rychlejší a obzvláště nenáročnou variantou, která vás dovede ke svatyni, je sestup na poutní místo odshora z vesnice Spiazzi. Přesněji, jak jsem již zmiňovala v horních odstavcích, projedete vesnicí Spiazzi a budete pokračovat dále po silnici SP8, kde po chvíli narazíte na větší restauraci Bar Trattoria Passeggiata s větším přilehlým parkovištěm. Všude jsou ukazatele na Santuario Madonna della Corona, takže byste tohle místo ležící v zatáčce na hlavní silnici rozhodně neměli minout, opravdu se stačí jen dobře koukat po značkách. 

Sestup z parkoviště ke svatyni trvá pouhých 10-15 minut pěšky. Můžete si vybrat, zda-li půjdete dolů po asfaltové cestě nebo to vezmete rychlejší stezkou po schodech. Doporučila bych vám zvolit si alespoň jednu z cest po asfaltové silnici, která symbolizuje křížovou cestu "La Via Crucis", kde narazíte celkem na 15 stanic zachycující momenty z křížové cesty. Pokud půjdete tam i zpět po schodech, některé z těchto stanic neuvidíte.  Na konci silnici narazíte na skalní tunel, tím projdete a jste u svatyně! 



Santuario Madonna della Corona - křížová cesta, La Via Crucis


Santuario Madonna della Corona - křížová cesta, La Via Crucis

Santuario Madonna della Corona - křížová cesta, La Via Crucis


Bezbariérovový přístup! Protože se jedná o poutní místo, byl zde v posledních letech vybudován zcela bezbariérový přístup ke svatyni, aby se k ní mohli dostat naprosto všichni bez jakýchkoliv překážek. Opět platí, že auto musíte nechat na parkovišti u Bar Trattoria Passeggiata, což je kousek za vesnicí Spiazzi. Poutní místo je spojené s vesnicí Spiazzi (respektive parkovištěm, kde necháte auto) kyvadlovou dopravou. Linka 499 odjíždí přímo z parkoviště každých třicet minut a dopraví vás až téměř ke svatyni. Jakmile vystoupíte, následujte cestu ke skalnímu tunelu, jenž vás dovede až ke svatyni (cca 300 metrů po silnici s hladkým povrchem)! Cena jízdenky: jednosměrná 1.80 Euro, zpáteční 3 Eura. 

Santuario Madonna della Corona - křížová cesta, La Via Crucis

Santuario Madonna della Corona - svatyně na skále

Abych to shrnula...jestli budete poblíž jezera "Lago di Garda", tohle magické místo prostě navštívit musíte! Protože vybudovat takový komplex na skalní plošině, to si vyžádalo nemálo schopné ručičky, odvahu a neskutečnou píli. Lidská šikovnost a představivost hold nezná mezí, tak se na tu krásu mezi nebem a zemí umístěnou ve skalách uprostřed horských masivů zajděte podívat! Ať už odshora či odzdola :) 


BUON VIAGGIO!







10 komentářů

  1. Přesně tohle je důvod proč miluji Itálii - žádné moře, ale skvostná městečka, města a příroda <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to také miluji! Přesně tohle je pro mě ta pravá Itálie :)

      Vymazat
  2. Děkuji za super typ, za 3 týdny se chystáme na Gardu a tento výlet určitě nevynecháme. Iva

    OdpovědětVymazat
  3. tento tip je skvely, velka vdaka...

    OdpovědětVymazat
  4. Jedním slovem krása a bezva tip, díky, Iva

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, chystame se do Italie na dovolenou v rijnu a pojedeme s pejsekm. Myslite, ze nas tam pusti i se psem? Dekuji, Katarina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, neměl by být problém s pejskem :) Když jsme tam byli my, tak tam bylo více lidí se psem, takže v pohodě. Akorát tedy nevím, jak se vstupem přímo do svatyně dovnitř (přímo do kostela), to asi bude nejspíše zakázané, ale jinak na tom prostranství se pohybovat můžete :)

      Vymazat
  6. Dakujem za skvley clanok a najma skvele rozpisane tipy kam a ako.
    Rozmyslam ci ist vyslap alebo autom. Chcela by som zachytit najma vyhlad, ze oproti mne cez “roklinu” bude tento kostolik a nadherny vyhlad na cele toto miesto. Neviete prosim, tento vyhlad je na tej pesej ceste resp daleko od kostolika z tej lahsej cesty?
    Dakujem!

    OdpovědětVymazat