Nejčastější přešlapy turistů při návštěvě Itálie!

Čemu se vyvarovat během dovolené v Itálii? Ušetřete si nějaké to faux pas a vyhněte se těmto turistickým prohřeškům, při kterých Italové obrací oči v sloup. Mrkněte na pár tipů nepsané, ale přísně dodržované italské etikety!

Přešlapy turistů v Itálii - co nedělat na dovolené v Itálii!


1. V plážové obuvi na pláž! Nikoliv do města!

Pokud si chcete ušetřit nějaké to místo navíc v kufru tím, že si sbalíte pouze plážové žabky na celou dovolenou, pak se ani od pláže nikam jinam nevzdalujte. Na večerní procházku historickým centrem města v plážových žabkách rovnou zapomeňte! I kdybyste si na sebe vzali ty nejkrásnější šaty, ověnčili se korálky či dokonce drahými náhrdelníky, doplnili outfit kabelkou nějaké luxusní značky, pokud vyrazíte do vnitrozemského města v gumových žabkách, můžete jít rovnou v nějakém pytli. Z pohledu Italů totiž celkový výsledek vyjde nastejno. Jako žena bojující s každým centimetrem ve svém kufru při balení na dovolenou naprosto chápu, že se vám nechce tahat s celým vaším botníkem. To ani nemusíte. Stačí si přibalit nějaké lehké elegantní sandálky, plátěnky či botky, ve kterých se vám dobře chodí, a i když třeba nebudou tolik ladit s každým vaším outfitem, věřte mi, že lepší tahle malá nedokonalost, než si vyjít v dlouhých elegantních večerních šatech v kombinaci s plážovými žabkami. Dámy, když už, tak už!

2. Plavky vystavujte jen u moře!

Když máte na nohách žabky ve městě, tak obdržíte jen pár jízlivých pohledů od kolemjdoucích. Jestli se ale vydáte do města v plavkách, pak si místo pohledů můžete vysloužit dokonce pokutu! Na veřejných místech se v plavkách pohybovat nesmíte. I kdybyste šli jen na skok pro zmrzlinu, zahalte se alespoň nějakým dlouhým šátkem. A taky dávejte pozor na své mužské protějšky. Pánové nesmí do centra bez trička! Na cizince pochodující jen v kraťasech jsou místní ochránci zákona obzvláště vysazení. Do kostelů a dalších chrámů choďte výhradně se zahalenými rameny, v delší sukni či kalhotách.

3. Čas na cappuccino?

Taky jste si všimli, že všichni se nemůžou dočkat do Itálie na nejlepší cappuccino na světě? Přitom by se ale spíš všichni měli těšit na pravé italské espresso, protože Italové si cappuccino téměř vůbec nedopřávají. Můj Ital dokonce prohlásil, že v Česku máme cappuccino mnohem lepší! Tak jak je to s tím lahodným kávovým nápojem? Cappuccino samozřejmě mají v Itálii naprosto všude. Háček ale spočívá v hodině, kdy se cappuccino pije. Opravdu nikdy neuvidíte žádného rodilého Itala, aby si objednal cappuccino po obědě. Nikdy! Káva s mléčnou pěnou se pije zásadně jen v dopoledních hodinách. Většinou tak uvidíte pouze ženy, pánské osazenstvo zůstává u espressa či macchiata. Každý Ital vám totiž řekne, že káva s mlékem nedělá dobře vašemu žaludku a Italové dbají hodně na to, co pošlou do svého těla. Jestli si i tak chcete vychutnat cappuccino v odpoledních či dokonce večerních hodinách, alespoň vás prosím, nedávejte si ho po pizze! Ranili byste tak italské srdce každé obsluhy, která by vám tuhle pekelnou kombinaci musela naservírovat. A na cafè latte pak úplně zapomeňte! Stejně tak na kafe “s sebou” v plastovém kelímku!

 

4. “Stůl pro tři, prosím!”

V baru většinou na stojáka, v kavárně je to jedno, ale v restauraci, tam vždy vyčkejte na obsluhu, která vás usadí! Italové nemají rádi, když se jim turisté trousí mezi stoly a vybírají si nejvhodnější místo, kam se usadí. Vždy proto raději počkejte u vchodu na obsluhu, která vám nabídne stůl odpovídající počtu osob. Rada pro vás: pokud mají zaměstnanci dané restaurace tak moc napilno, že si vašeho příchodu delší dobu vůbec nevšímají, rovnou se otočte a najděte jiný lokál, protože tady byste se jídla možná ani nedočkali.

5. Co s chlebem na stole?

Znáte to... celý den na pláži či chození po památkách, žaludek nám v břiše pláče prázdnotou, takže jakmile někde zasedneme a vidíme, že se na všech stolech blýská košík s nakrájeným chlebem, naše ruka si hned automaticky sáhne pro kousek pečiva, i když jsme si ještě ani nestihli objednat pití. Jenže chléb v ošatce není žádný předkrm! Chléb se v Itálii pomalu ulamuje k nějakým chodům a využívá se zejména na vytření hutné omáčky, která vám na talíři zbude po těstovinách. V restauraci byste to sice dělat neměli, ale když mrknete k vedlejším stolům, určitě zrovna nějaké Italy načapáte, jak si pěkně hříšně chlebem vytírají talíř do čista i na veřejnosti. Pokud už nemůžete hlady vydržet, rozbalte si balíček italských tyčinek nazývaných “grissini”. Většinou je najdete na každém stole a je naprosto jedno, jestli sníte všechno nebo nic, protože grissini jsou již zahrnuté v ceně tzv. coperto, tedy něco jako poplatek za servis/prostření stolu, jenž se platí v každé restauraci (většinou v rozmezí 1-4 Euro/osobu).

6. Nežádejte kečup!

Pro italskou gastronomii je slovo kečup naprosté tabu. Pokud vám ho vyloženě nedonesou k nějakému jídlu, například k hranolkům, které si cizinci rádi a ve velkém objednávají, věřte, že k tomu Italové mají dobrý důvod. Nebojte se ochutnat tradiční omáčky připravené ze šťavnatých rajčat s vůní bazalky nebo typické ragú! Jestli někdo ví, jak na nezapomenutelný gastronomický zážitek vykouzlený pouze z pěti základních surovin, pak jsou to právě Italové.

7. Zdravení jako základ vychování!

Nemusíte se hned učit nový jazyk na každou dovolenou, co vás čeká. Stačí si zapamatovat pár slovíček na pozdrav v tamní řeči, které vám ke slušnosti zcela vystačí, a uvidíte, jak potěšíte místní! Vůbec nikomu nevadí, že už dál nerozumíte, ale na pozdrav se prostě odpovídá! Pokud si italská slovíčka ne a ne zapamatovat, klidně pozdravte v angličtině, němčině či francouzštině. Lepší něco než nic!

Buongiorno! = Dobrý den!
Buonasera! = Dobrý večer! (Většinou se říká již po páté hodině odpolední.)
Buonanotte! = Dobrou noc!
Ciao! = Ahoj! (Pokud danou osobu neznáte či pokud vám někdo neřekne Ciao, pak ho neříkejte ani vy a zvolte formální Buongiorno.)
Arrivederci! = Na shledanou!
A domani! = Zítra na shledanou!
Per favore! = Prosím!
Grazie! = Děkuji!

Tak teď už víte, jak zvládnout Itálii s noblesou a jak “fare una bella figura” udělat dobrý dojem! A nezapomeňte ještě na jednu důležitou věc – na kvalitní parfém! Italové milují vůně!




Buona vacanza!





(Tento článek byl poprvé publikován 6.7.2018 v internetovém magazínu GLEID, https://www.gleid.cz/lifestyle/683-nejcastejsi-preslapy-turistu-pri-navsteve-italie).

7 komentářů

  1. Hezkej článek, s kečupem by mě to nenapadlo :D my jezdily s mamčou asi 5 let po sobě na stejné místo do Itálie a byla jsem nadšená, jelikož jsem nikde jinde u moře nebyla.
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ten kečup je jak koukám hlavně touha německých turistů, Češi si už naštěstí na tohle odvykli! :D za to plážový žabky v kombinaci s elegantními překrásními šaty na večer...hned jsem potkala nejméně tak 4 paní mluvící mojí rodnou řečí za tento týden :D

      Vymazat
  2. Právě čtu knihu Bella figura a nikdy jsem neměla větší chuť se rozjet do Itálie :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První, kdo mi říká o knize, že ji čte! Já už ji mám dlouho na listě za poslední týdny a ne a ne se k ní dostat, ale tak, jestli kniha navnadí natolik, že se každému hned chce do Itálie, tak se do ní opravdu budu muset už pustit!

      Vymazat
  3. Naprosto přesné, většinu přešlapů jde často vidět. A taky bych řekla, že Češi mají na těch situacích dost velký podíl. Jsme v tom experti. Ještě by byl super článek, kde by byly popsané rozdíly mezi regiony, kde lze co očekávat, jak mají rádi turisty například v Bibione. Protože Itálie je rozmanitá i co se týká chování místních.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, super tip! Ale zatím neznám všechny regiony Itálie tak moc detailně, abych se cítila na srovnání a dovolila si psát o chování tamních. Nicméně je to téma, které mě zajímá a budu se snažit do něho časem více ponořit :)

      Vymazat