Skryté poklady Benátek

Výjimečná zákoutí Benátek, která se na seznamu nejnavštěvovanějších míst plovoucího města stále ještě neukazují. Neobjevená nejsou, ale ukrytá davům turistů prozatím jsou! Víte, kde Venezia ukrývá ty nejkrásnější výhledy na město, kde najdete cenné knižní poklady z druhé ruky a kam zajít na pravou italskou kávu s vlastní pražírnou?  

Skryté poklady Benátek - kam zajít a co vidět

Venezii nebo-li česky Benátky, unikátní italské město vystavěné na vodě, ročně navštíví více jak 20 milionů turistů. I přesto se však na desítce malých ostrůvcích tvořících Benátky ještě stále dají najít místa, o nichž zatím valná většina návštěvníků nikdy neslyšela. A jestli si tahle zátiší chcete v klidu vychutnat i vy, budete si muset pospíšit, neboť tato tajemství se šíří rychleji, než byste čekali. 





Torrefazione Cannaregio

adresa: Fondamente dei Ormesini Cannaregio 2804, Venezia
otevírací doba: 07,00 - 19,30

Torrefazione Cannaregio - skryté klenoty Benátelk

V den mojí doposud poslední návštěvy Benátek se mi poštěstilo zažít naprosto dokonalé italské ráno. Neskutečně krásné a přitom zcela obyčejné ráno v neuvěřitelně okouzlujícím městě. Trhovci už dávno stáli u svých stánků a prodávali čerstvé ryby, ovoce a zeleninu, místní si v trafice kupovali noviny, které si pak četli v baru u kávy, prodejci leštili výlohy a stylově aranžovali zboží před obchody, postupně se otevíraly okenice z nichž se větrala prostěradla a slyšet bylo jen  šplouchání vody v korytech benátských kanálů. Na ulici se tak dalo narazit jen na místní nebo na pár zvědavých duší, které si přivstaly, aby zachytily město v době jeho probouzení. 

Tentokrát jsem totiž po východu z vlakového nádraží nezamířila hned přes most, kudy vede nejkratší cesta do srdce Benátek, ale ještě před mostem jsem zahnula vlevo a mířila do části  nazývané Cannaregio. A moje kroky tam směřovaly účelně, neboť v poklidné části Cannaregio, kam jen výjimečně zabloudí hrstka turistů, se nachází jediná pražírna kávy v Benátkách, Torrefazione Cannaregio. Pražení kávy tam probíhá již od roku 1930 a tajemství procesu se předává z generace na generaci. 

Hned u dveří nasajete nahořklou vůni čerstvě napražených a namletých kávových zrn, z kterých vám připraví kávový nápoj dle vaší preference. Já osobně miluji jen samotné espresso, kde si můžu vychutnat čistou chuť kávy, jen v létě ho měním za shakerato. A samozřejmě jsem zde ochutnala nejlepší shakerato v životě!

Kávu si můžete dát klasicky na stojáku u baru, jak je v Itálii zvykem, nicméně tak krásný a pokojný interiér vás donutí si na pár minut sednout a vychutnat si každý doušek kávy. Nebo si můžete sednout před pražírnu a pozorovat plující gondoly na kanále. Hlady vás tenhle podnik taky nenechá. Ráno se můžete těšit na křupavé pečivo a napečené dorty či nějakou chuťovku z menu. A pokud vám zdejší chuť kávy padne do noty, nezapomeňte si nějakou koupit do zásoby! 

Torrefazione Cannaregio - skryté klenoty Benátelk, kavárna a pražírna kávy

Torrefazione Cannaregio - skryté klenoty Benátelk - kavárna

Torrefazione Cannaregio - skryté klenoty Benátelk - kavárna a pražírna kávy




Scala Contarini del Bovolo 

adresa: San Marco 4303, Venezia 
otevírací doba: 10,00 - 18,00

Scala Contarini del Bovolo - ukrytá místa Benátek

Architektonická perla ve stylu benátské gotiky se ukrývá v labyrintu úzkých uliček u náměstí San Marco. Na vrcholu působivého točitého schodiště, které bylo k paláci přiděláno až na konci 15. století, vás čeká exkluzivní výhled na město! Název "bovolo" se odvíjí od tvaru schodiště, neboť v benátském překladu se rozumí jako "šnek". Budova Contarini del Bovole si zatím uchovává svůj božský klid, jen málo lidí o ni ví a ještě méně lidí se ji vydá hledat, takže si při troše štěstí užijete výhled z věže v naprosté samotě. 

Schodiště je denně otevřené od 10 do 18 hodin, lístky se prodávají do 17,30. Plné vstupné vychází na 7Euro. 

Scala Contarini del Bovolo -  výhled na Benátky

Scala Contarini del Bovolo - ukrytá místa Benátek - výhled na Benátky

Scala Contarini del Bovolo - ukrytá místa Benátek - výhled na Benátky







Fondaco dei Tedeschi 

adresa: Calle del Fontego dei Tedeschi, vedle Ponte Rialto, Venezia 
otevírací doba: 10,15 - 19,30 (červenec a srpen až 20,15)

Fondaco dei Tedeschi - výhled na Benátky zdarma

Na první pohled možná ničím zajímavý palác, na poměry města až s neobvykle jednoduchou, nezdobenou fasádou, ale v realitě poklad s korunkou navrchu. A to doslova! Zrenovovaný palác Fondaco dei Tedeschi se veřejnosti otevřel ke konci roku 2016 a hned ve velké parádě - s přístupnou terasou na střeše, kde na návštěvníky čeká dokonalý panoramatický výhled na srdce Benátek. Navíc k velkému překvapení všech je tento vstup zcela zdarma! Tento palác vystavěný ve 13. století původně sloužil jako nákupní tržiště pro německé obchodníky v Benátské republice. Po ničivém požáru před pěti stoletími, několika rekonstrukcích a střídajících se majitelích znovu otevřel své brány, tentokrát jako luxusní obchodní centrum. 

Čtvercovou budovu Fondaco dei Tedeschi nijak složitě hledat nemusíte. Sídlí hned u proslulého mostu Ponte di Rialto, na břehu Canale Grande. Při vstupu dovnitř si všimněte vytesaného nápisu: "Niente armi, niente giochi, niente prostitute. Per il resto liberi di commerciare", historické pravidlo paláce, které v překladu znamená "Žádné zbraně, žádné hry, žádné prostitutky. Se vším ostatním můžete volně obchodovat". Pro vstup na terasu, musíte samozřejmě až nahoru do poslední patra. 

Abyste se vyhnuli dlouhým frontám, vzhledem k stále narůstajícímu zájmu o terasu, předem si můžete  bezplatně zarezervovat místo na konkretní čas přímo na webových stránkách centra (nebo na odkazu zde). Tam si vyberete čas a následně vám přijde potvrzující e-mail, který slouží jako elektronická vstupenka. Pak už jen stačí dostat se ke vchodu na terasu 5 minut předem. Pokud se dostavíte pozdě, rezervace vám automaticky propadá. 

Na terasu se pouští po 15 minutových intervalech s maximální kapacitou 80 lidí. Pokud si návštěvu neobjednáte předem, lze se zaregistrovat přímo na místě do tabletu, nicméně při velkém počtu zájemců váš vstup není garantován. Proto bych vám doporučila registraci předem, která vám zabere maximálně dvě minuty. 

Fondaco dei Tedeschi - výhled na Benátky zdarma

Jen se podívejte na Benátky pěkně seshora! Jeden velký, ale za to umělecky dokonalý chaos! Žádné hladké architektonické linie, žádný strohý minimalismu a žádné jednoduché prvky. Jen jedna střecha na druhé, jedna barva přes druhou, a přesto k sobě vše tak perfektně pasuje. Taková je Itálie ve své podstatě. Překrásná, obdivuhodná a všemi milovaná i přes ten veškerý "chaos", ve kterém se orientují jen ti, co tuhle zemi doopravdy a hluboce milují! 

Fondaco dei Tedeschi - výhled na Benátky zdarma

Fondaco dei Tedeschi - výhled na Benátky zdarma

Fondaco dei Tedeschi - výhled na Benátky zdarma






Libreria Acqua Alta 

adresa: Calle Longa Santa Maria Formosa Castello 5176, Venezia 
otevírací doba: 09,15 - 19,45


Libreria Aqua Alta - skrytá místa Benátek

A teď ten největší poklad pro milovníky knih, zápisníků, starých plakátů, map a dalších tištěných suvenýrů. Vlastně nejen pro ně! Tohle autentické knihkupectví svou kouzelnou atmosférou vtáhne snad každého! I kdyby jste odešli s prázdnou, návštěvu tohoto unikátního místa si zapamatujete. 

Žádné klasické knihkupectví zaplněné regály uspořádanými v rovných liniích rozhodně nečekejte. Od samého počátku se budete tisícovkou knih přímo brodit a budete ten rozruch milovat. Knihy najdete v gondolách, v lodích, ve vaně, v umyvadle,  prostě kdekoliv. Nejenže takové uspořádání je samo o sobě dekorativní a na pohled zajímavé, ale je hlavně velmi praktické a má svůj opodstatněný účel vzhledem k často se zvedající hladině vody! Jak jinak všechny klenoty ve městě, kde místo ulic najdete vodní kanály, chránit! 

Pokud jste v knižním světě jako doma, možná sem snad radši ani nechoďte, jinak neodejdete ani po týdnu. Knihkupectví nabízí tolik zajímavých titulů, ať už z druhé ruky či zcela neokoukaných výtisků, že nebudete vědět, kde začít, natož skončit! Já jsem se nakonec na uzdě udržela, přece jen ta vidina celého dne v Benátkách se zatěžkaným batohem mě odradila, tak jsem si nakonec odnesla jen dva staré plakáty. Nicméně tady jsem rozhodně nebyla naposledy! 


Libreria Aqua Alta - skrytá místa Benátek

Libreria Aqua Alta - skrytá místa Benátek

Libreria Aqua Alta - skrytá místa Benátek

Libreria Aqua Alta - skrytá místa Benátek

Libreria Aqua Alta - skrytá místa Benátek


Libreria Aqua Alta - skrytá místa Benátek



Znáte #Detourism? 


Pokud byste rádi objevili i další netypická místa v Benátkách, zkuste navštívit web spuštěný  pro oficiální kampaň města "Detourism", která se snaží nabídnout tak trochu jiný pohled na Benátky. Zaměřuje se na udržitelný turismus, jenž by narušoval život místního obyvatelstva méně a rovněž více chránil hlavní památky. Na stránkách "Detourism" se postupně odkrývají nová, autentická místa nebo rovnou připravené itineráře s trasou vedoucí mimo hlavní turistické atrakce tak, abyste poznali i méně známá zákoutí. A to nejen v centru Benátek, ale i na přilehlých ostrovech. Odkaz na stránky se zakreslenými cestami na mapách najdete zde, nebo se můžete inspirovat z fotek na jejich instagramovém profilu. 



#EnjoyRespectVenezia 

...aneb užijte
 si, ale respektujete Benátky, máme jenom jedny!






4 komentáře

  1. Ahoj,
    Moji rodičia si v Taliansku zarábali na svadbu a majú odtiaľ krásne spomienky. Ja som tam ešte nebola, ale vďaka tvojej stránke sa teším o to viac. Je zaujímavé sa zamerať iba na jednu krajinu a prinášať z nej stále nové a nové články, ktorých témy sú nové a nevšedné.
    Benátky sú krásne mesto. O knižnici, ktorú spomínaš v článku, som už počula a videla som z nej nejaké fotky. Raz by som sa tam chcela pozrieť, aj keď je škoda, že by som pravdepodobne žiadnej knihe nerozumela.
    Prajem ti s tvojim blogom všetko najlepšie do budúcna. Aby sa inšpirácia neminula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ciao, děkuji za milé přání :) Abych pravdu řekla, trochu jsem nad tím přemýšlela, než jsem začala, jestli budu mít dostatek inspirace po pár měsících...pak jsem začala a pochopila jsem velmi rychle, že tady je inspirace bezmezná, že vlastně Itálii poznat se vším všudy je celoživotní cesta, kde se inspirace rozhodně nevyčerpá :) Tak přeji, ať se zadaří a brzy sem taky zavítáš!

      Vymazat
  2. Přesně toto jsem hledala!!! Skryté benátské skvosty.
    Mnohokrát děkuji a ukládám si do oblíbených. Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, skoro každý rok jezdím ke známým do Itálie. Už mě cestování v autě poslední dobou zmáhá. Tak bych chtěla za známými do Itálie letecky. Proto teď řeším parkování v blízkosti letiště. Jedno takové jsem objevila tady , ale mám dotaz, máte někdo z tímto parkovišťem zkušenost? Děkuji za odpověď. Hezký den .

    OdpovědětVymazat