Karneval v Benátkách - Carnevale di Venezia

Pózující masky pro všechny profi i amatérské fotografy


Krátce k Benátkám 


Benátky, nebo-li v italském originále Venezia, město sestávající se ze 118 ostrovů (uvádí se i jiná čísla, ale moje mapa zmiňuje toto číslo) utvářejících dohromady tvar půlměsíce v laguně Veneta. Proč se město stalo jedním z nejnavštěvovanějších míst na celém světě má hned několik důvodů. Vzhledem ke geografické poloze tohoto přístavního města není divu, že se Benátky staly místem zrodu diplomatického servisu, kdy sem v 15. století byli vysíláni první ambasadoři cizích států. Stejně jako další italská města i Benátky patří k architektonickým skvostům, kde se rodilo umění. A právě architektura zařazuje Benátky na seznam top míst na světě, které by každý měl alespoň jednou za život navštívit. Vše je vystavěno na dřevěných kůlech, přesněji na tzv. modřínových pilotách, pevně (alespoň doufejme) zaražených do mořského dna. Celé město tedy “plave” na vodě a namísto chodníků a dopravních cest se setkáte pouze se systémem kanálů překlenutých několika stovkami malých mostů. Proto nehledejte klasickou dopravu, ale lodní. A pokud se chcete proplétat úzkými vodními kanály, pak naskočte do nějaké té gondoly. 


Carnevale di Venezia? 


A carnevale ogni scherzo vale! (ve významu našeho aprílového dne, kdy vám projde každý žertík)

Typickým symbolem Benátek se staly masky. Najít je můžete úplně všude, neboť město je krámky s uměleckými maskami doslova zaplavené, aby také ne, když Carnevale di Venezia patří k těm nejvyhledávanějších karnevalům ve světě. Benátský karneval se každoročně koná v období na přelomu února a března (letos od 11.2. - 28.2.2017). Během karnevalových dnů je po návštěvníky připraven bohatý program plný zajímavých akcí jako jsou přehlídky kostýmů, dobové prohlídky paláců, divadla, výstavy, koncerty a mnohem více. Ale klidně se můžete jen tak zamotat v centru a nechat se unášet průvodem a obdivovat všechny ty přenádherné umělecké masky a nebo si nějakou zakoupit či vyrobit a můžete korzovat. Historie karnevalu a symbolika masek je velmi obsáhlé téma samo o sobě, do kterého se pouštět nebudu, protože bych musela z nějakého zdroje vše parafrázovat a citovat. Odborníkem na karneval nejsem. Řekněme pouhým zprostředkovatelem. Proto vás, co se více zajímají o původ masek a detailní historii karnevalu, raději odkážu na nějakou kvalitní četbu. Já jsem pouze krátce vyzpovídala pár Benátčanů, kteří mi krátce shrnuli celou historii. 

A jak to tedy bylo dle místních? Během 18. století převládalo v rozpadající se Benátské republice období dekadence. Karneval tak místo obvyklých dvou měsíců probíhal až půl roku, kdy se po městě pohybovaly obyvatelé pouze v nějakém přestrojení, což s sebou neslo značné výhody. Chudí nebyli k odlišení od bohatých a bohatí nebyli k odlišení od chudých. Maskování taktéž nahrávalo bohatším paničkám, které se rády pouštěly do milostných pletek s převlečenými ať už šlechtici nebo prosťáčky. Alespoň tak se to mezi Benátčany traduje. Dnešní podoba karnevalu, tak jak ho známe s průvodem a různými druhy masek, se datuje k roku 1979, kdy tradice byla po dvou stoletích obnovena. 




Benátské signoriny v maskách



Stánek s maskami na náměstí San Marco



Za karnevalem do Benátek


Nádraží 10 minut pěšky od baráku. A přesto jsme se jako vždy bez ranního běhu s cílem stihnout vlak neobešli. Překvapilo by mě, kdybych měla pohodovou cestu, alespoň pro jednou. Já vlastně ani nevím, jak to na nádraží vypadá, protože patřím k těm dobíhajícím přesně na čas. Počet automatů na lístky: 5. Počet fungujících automatů na lístky: 1. Počet lidí čekajících na 1 fungující automat na lístky v poměru ke zbývajícímu času: “Sakra! Sakra! Sakra!”

Vlak měl taktéž zpoždění…jako vždy! Díky za vše opožděné v Itálii. Zatímco já ještě sotva popadám dech z toho fofru, můj partner se kochá okolím s úsměvem na tváři od ucha k uchu. Proč by ne, když on si na pohodu doťapkal. Dnes se převlékal natřikrát! Já pouze jednou, takže s vidinou náskoku jsem utíkala pro ty lístky. Jenže peněženku jsem si dala k němu do batohu. Takže zpátky domů a můžeme začít znovu! On jako pravý Ital v klidu a bez námahy došel za mnou. No ještě, že jsme tak sehraný tým. Vlak je narvaný k prasknutí, neboť asi není možné přidat dva vagóny navíc v době karnevalu za předpokladu velkého množství turistů hodlajících tuto akci navštívit. Takže na nohou celou cestu a před námi celý den. Ale optimismus mě stále drží, přece jen jedu na karneval! I když v Benátkách jsem pořád, tahle akce mi dosud unikala. Dnes to ale konečně napravím! Jsme 5 minut od nádraží Santa Lucia v Benátkách a skupinka Japonců (možná Číňanů, Vietnamců....já stále pokulhávám v rozeznávání těchto národů a tak se předem všem svým přátelům pocházejícím z těchto zemí omlouvám za moji nevědomost!) už vytahuje své veškeré elektronické vybavení a příslušné náčiní a trpělivě čekají na cílovou destinaci. Tak se tak kouknu na svůj foťáček, který považuji za svůj největší majetek, a skromně ho před těmi profi fotografickými děly s objektivy až k zemi schovám. Ale stejně bych ho nevyměnila! Zírající na všechny své spolucestující, jak jinak se zabavit, jsem si ani nevšimla, že už přejíždíme ten dlouhý most dělící Benátky od zbytku pevniny. Silné sluneční paprsky se odráží od hladiny moře a já už cítím ten skvělý Benátský vzduch. Myslím tu známou vlhkost.

Pokud se chystáte do Benátek v době letních prázdnin nebo právě ve dnech, kdy probíhá karneval, s proudícím davem turistů musíte počítat. Taktéž nezapomeňte střežit své cennosti, fotka sem a fotka tam a kabelku přes rameno už dávno nemáte. A i když to možná zní až absurdně, pozor na vodu. Již několikrát jsem byla svědkem, že někdo do někoho strčil nebo se super kvalitní selfie tyč zakoupená od pouličních prodejců uvolnila a mobil už se potápěl ke dnu kanálu. Občas i jeho vlastník s ním, ten se ale pouze chvilku vykoupal. 


Benvenuti a Venezia!

Sluníčko září na nebi bez mráčků, únorová teplota šplhá až k 15 stupňům a my posloucháme šplouchající vlny moře odrážející se od pevniny. Sem tam ticho přeruší nějaké vaporetto (místní "hromadná lodní doprava") nebo klakson lodního taxiku. Jinak nic a nikdo. Abychom se vyhnuli stovkám návštěvníkům, kteří dorazili stejně s námi, místo nejkratší cesty na náměstí San Marco, kde by měl být průvod a největší koncentrace masek, jsme se vydali klidnou a delší cestou kolem ostrova. Není kam spěchat, času na vyfocení všech těch masek bude dost. Pomalu se začínáme stáčet do středu města. V uličkách už se line vůně tradiční karnevalové pochoutky zvané "frittella", chuťově podobná českým smaženým koblížkům. Z příchutí si můžete vybrat marmeládu, čokoládu nebo krém (doporučuji zabaione). Kromě obchůdků s karnevalovými maskami narazíte hned na několik desítek malých krámků nabízejících další tradiční benátské produkty: ručně vyráběný papír a plněná pera, bílá krajka a pravá kůže. Jestli milujete bundy a kabelky z kůže, pak si v Benátkách budete opravdu libovat. Výrobkům s cedulkou "vera pelle" tak můžete důvěřovat i přes velmi nízké ceny. Menší koženou kabelku seženete kolem 20€, bundu z té nejjemnější kůže už kolem 100€ (v době slev, což je karneval, kdy se doprodává zimní kolekce, seženete i za 50€!). Ne, nemůžu zase nakupovat, už teď mi praská skříň, a proto jsou letní věci momentálně uschované v garáži! ....jenže odolejte! Pojem shoppaholic mě začíná nebezpečně vystihovat....takže vraťme se ke karnevalu raději!

Jakmile už se motáte mezi výlohami těch luxusních kabelek, za které byste si užili měsíční dovolenou v pěti hvězdě v Karibiku, pak už můžete schovat mapu, protože s jistotou víte, že jste u náměstí San Marco. Co dnes poutá největší pozornost není Dóžecí palác, ale ty nádherné masky všude kam se podíváte. Na dny karnevalu se převlékají i sami Benátčané korzující po městě v kostýmech po celé tři týdny. A právě na jejich kostýmech můžete oči nechat. Kolikrát se jedná i obleky za několik desítek tisíc korun, tradice je tradice. A tak vytahuji svůj foťák, že vám pořídím nějaký super snímek, protože když kolem všude je tolik krásné inspirace, tak už se fotí samo, jenže ouuuha. Žádná reakce po stisknutí tlačítka na zapnutí. A tak zkouším znovu. A mohla bych to zkoušet klidně celý karneval a nic by se nezměnilo, protože já chytrolína si nechala baterku doma v nabíječce. Trošku si ve své mysli zanadávám, zhluboka nádech a výdech, máme přece tak krásný den, nebudeme si ho kazit ne?!!! Ale co... i s mobilem to zvládneme. 


Karneval je zábavou pro děti i dospělé

Frittella - karnevalová pochoutka (jako české smažené koblížky s náplní uvnitř)

Obchod s maskami

Masku si můžete vytvořit i dle svých představ


Jak si užijete karneval je jen na vás. Já moc organizovaný akce v davu nemusím a raději se toulám sama po městě. A i tentokrát jsme se pokaždé někam tak hezky přirozeně zamotali. Jak řekl Marco (možná jsem Vás ještě nepředstavila, to on je ten “partner” třikrát se převlíkající): “Jakmile se člověk začne vyznávat v benátském labyrintu, může už v klidu zemřít." Znát každou uličku, každý roh a každý centimetr všech ostrůvku tvořících celé přístavní město je takřka nemožné a i zdejší obyvatelé se učí orientaci od svých prvních kroků až do těch posledních. Nechápající a značně zarážející pohledy, kterých se mi dostává od lidí dozvídajících se počet mých návštěv tohoto pro mě zcela úchvatného města, se snažím zmírnit tím, že jim popisuji mou naprostou "neorientaci" ve městě, jež jsem již několikrát navštívila. Ve většině případu se ale výsledkem mého snažení stává soucitný pohled věnovaný člověku, který je naprosto neschopný, když si není s to zapamatovat si určité stálé trasy v jedné malé lokalitě. Nijak mě to však neznepokojuje. Faktem, že bez mapy by zabloudil do nějaké neznáme uličky každý návštěvník, jsem si více než jistá. A v tom tkví celá ta krása a motiv mých stále se opakujících návštěv. Benátky mě totiž nikdy nebudou nudit. Ten pocit být prakticky ztracená ve městě, které teoreticky “znáte” mě naplňuje neskutečnou energií objevovat nové, což je pro mě osobně jedním z principů mého života. Proto se Benátky, jako město mi tento pocit umožňující, pro mě staly srdeční záležitostí. 


Ani nevím, jak celý den uběhl, ale užívali jsme si naplno. Průvod, masky, atmosféra, krásné počasí, lidé z různých koutů světa přestrojeni do maškarních kostýmů, spíše řekněme uměleckých masek, karnevalové pochoutky, ….no a máme tu večer hned! Pomalu se tak vracíme k nádraží, i když jsme se samozřejmě ještě párkrát někde zamotali či zapomněli u skleničky vína, je přece doba před večeří, ale už pádíme na vlak. Naposledy se otočím a  vtisknu si do paměti ten typický výhled na Canal Grande, kde se odráží osvětlení lodí a poté jako vždy s úsměvem zacházím do vlakové haly. 

Kromě hřejivého pocitu z krásného dne, mě pekelně hřejou i načervenalé spálené tváře od prudkého zimního sluníčka. Alespoň už nebudu splývat s tou bílou košilí, kterou tak ráda nosím. Po celém dni už jen hrabu v přeplněném batohu s cílem najít klíče, abych si odemkla a mohla se hned na odkládacím stolku kouknout na tu zatracenou baterku od foťáku, kterou jsem si tam ráno připravila s jistotou, že na ni určitě nezapomenu!!!



MASKY: 
Přehled masek - nejen z karnevalu v Benátkách, ale z celé Itálie

Arlecchino







Isabella


Amore 






9 komentářů

  1. V Benátkách jsem byla jednou o prázdninách a z těch miliard turistů mi šla hlava kolem. Ale byla to nádhera. Benátky jsou tak krásné město! Opravdu! Mohla bych strávit hodinu básněním o tom, jak moc se mi tam líbilo. Na karneval bych se tam chtěla jet moc podívat. Musí to být zážitek na celý život!!!
    S láskou
    ♥ JORIES ♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Mám radost, že nejsem jediným nadšencem do Benátek! :) Karneval má samozřejmě svoji atmosféru, kterou osloví snad každého návštěvníka!

    OdpovědětVymazat
  3. moc hezky napsané a pěkné fotky :) v Benátkách jsem byla, ale mým cílem je vrátit se jednou právě na karneval

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Doufám, že někdy tedy zavítáš! A nezapomeň masku! :)

      Vymazat
  4. Tenhle rok jsme si taky udělali výlet a vyrazili na benátský karneval.. konečně jsem se toho po několika letech dočkala.. a byla jsem nadšená, ty masky byly dokonaléé!! A také jsem si jednu odvezla domů :) i když jsme se kvůli ní několikrát ztratili a zase nalezli v benátských uličkách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se výlet líbil! A ten benátský hlavolam, kdy se stále ztrácíte a nelázáte, je prostě skvělý...pokud zrovna nechvátáte na vlak či autobus :D!

      Vymazat
  5. Miluji Itálii a na Benátský karneval se chystám už třetím rokem - jendou nebyly finance, po druhé člověk, se kterým jet a nyní zase finance. Ale už jsem si pořídila pokladničku na karneval. Doufám, že přístí rok to výjde. Děkuji alespoň za článek!

    Inka Lifestyle Blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, ať to příští rok vyjde! Mimoto je tady poměrně dost možností, jak ušetřit během cesty na karneval :) Chystám o návštěvě Venezii další článek, ale už teď předesílám, že nejlepší je vzít si ubytování v Mestre, které je 10 minut od Venezie a ceny naprosto jiné :)

      Vymazat