7 tajemství Bologni

I. díl Bologna 


Bologna: Tak trochu jiná Itálie! Nebo "ta pravá Itálie"?! 

La rossa (ta červená), protože při pohledu z výšky se vám před očima doslova začervení vzhledem k tradičním cihlovým střechám. La grassa (tlustá), protože Bologna proslula svojí gastronomií, která není zrovna lehce stravitelná, ale chutná skvěle. La dotta (vzdělaná/sečtělá), protože místní univerzita je tou nejstarší v západním světě a po městě se toulají vesměs jenom studenti. 


Město, kde se místo drahých parfémů line vůně "marijánky", kde můžete díky nekončícímu systému podloubí projít během deštivého dne bez jediné kapky, kde dostanete to nejlepší z italské gastronomie, kde vždy budete chic v jakémkoliv outfitu, kde najdete ty nejoriginálnější kavárny a obchůdky s čímkoliv, kde se místní nikdy nenechají ochudit o svá práva, kde proudí tolik svěží a pozitivní energie, že by i známé světové metropole mohly závidět. Město patřící studentům a lidem, kteří si nenechají nic a nikým diktovat. Město, které se vám svým silným charakterem dostane tak moc pod kůži, že na něj už nikdy nezapomenete. A v neposední řadě také město, které není tolik vyhledávané turisty, a přesto by mělo být na každém seznamu. Protože...pokud někdo chce poznat Itálii a místní život, pak Bologna nesmí být vynechána! 

Bologna je také městem multikulturním. V jedné ulici (zejména v oblasti kolem Piazza Verdi) můžete vyzkoušet nejméně 10 odlišných národních kuchyní. Tou nejlepší však bezpochyby zůstává italská kuchyně, která sem táhne lidi ze všech koutů světa. V tomto městě ochutnáte ty nejlepší těstovinové pokrmy v podobě "La pasta fresca" (čerstvé domácí těstoviny)! Pojmy jako Ravioli, Tortellini, Tortelloni a další jsou zde jako posvátná jména. A dám vám jednu radu: Nikdy, ale opravdu nikdy, nezkoušejte servírovat kupované těstoviny (ještě k tomu rozvařené) někomu, kdo pochází z Bologni! :D 

Ale není to jen o těstovinách a o jídle celkově. Bologna má rozhodně hodně k nabídnutí. A co vám tentokrát nabídnu z Bologni já?


I 7 segreti di Bologna (7 tajemství Bologni) 

Hledání 7 tajemství je skvělou zábavou a zároveň příležitostí, jak poznat město během jednoho dne. Pokud navíc s sebou máte děti, které se při běžných poznávacích prohlídkách nudí (čímž asi i já stále zůstávám dítětem, neboť i mě tyhle "klasické turistické poznávačky" nijak neoslovují), pak je tohle malé zpestření rozhodně bude bavit. Bavilo to totiž i mě! Tajemství je celkem sedm, ale můžete se také dočíst o deseti či dokonce o dvanácti. Čím více turistů, tím více objevených kuriozit v různých zákoutí města a tím více tajemství přibývá. Obyvatelé Bologni se však shodují, že těch sedm, které vám dnes představím, je legendou. 

Mně se podařilo vypátrat 5 tajemství. No a co ta dvě zbylá? Jedno z nich je ukryté kdesi na univerzitě a nikdo pořádně ani neví kde, takže třeba ho během nějaké přednášky v budoucnu ještě objevím a to druhé, to bych musela být restaurátorem, protože v současné době je zcela zakryté z důvodu rekonstrukce. A  jedno tajemství jsem si doslova vydřela, když jsem se šplhala 498 schodů na věž, abych ho spatřila. Traduje se, že kdo ze studentů Univerzity Alma Mater v Bologni vystoupá na věž již během svých studií, nikdy neodpromuje. Proto doufám, že tohle přísloví za dva roky prolomím a úspěšně si půjdu tu věž dát ještě jednou! A teď už k těm sedmi kuriozitám Bologni! 


1. Diskrétní komunikace

Kde: Palazzo del Podestà, Piazza Maggiore


První tajemství se skrývá přímo uprostřed na hlavním náměstí Piazza Maggiore v paláci Palazzo del Podestà, který se nachází přímo naproti Basilice San Petronio (v náhledu níže). Vejděte jedním z oblouků dovnitř a ve středu paláce naleznete otevřený čtvercový prostor. V každém rohu je umístěna nějaká socha. Stoupněte si do jednoho z rohů (přesně tam, jak vidíte můj stín na horním obrázku), čelem ke stěně a někoho dalšího pošlete do protilehlého rohu, tedy diagonálně. Pak už jen něco pošeptejte do stěny a vyčkejte na odpověď! Opravdu to funguje! Za žádného blázna rozhodně nebudete, protože každý si sem chodí zašeptat. Taktéž se jedná o místo, kde se již hodně párů zasnoubilo! I když nevím, jestli by mě potěšilo, kdyby mě "přes zeď" někdo žádal o ruku! :D Pokud je ale někdo stydlín a ulehčí mu to situaci, pak proč ne? Přece jenom je to originální gesto, ne? V minulosti prý takto přes klenbu komunikovali obchodníci a různí špehové, kteří se mezi sebou domlouvali, aniž by spolu byli kdy spatřeni. 
Basilica San Petronio

Palazzo del Podestà


2. "Konopí chrání"

Kde: Via Independenza, první dům při příchodu z náměstí (na rohu Via Rizzeli)

Již v historii byla Bologna neodmyslitelně spjatá s pěstováním Canabis (Konopí). A ulice provoněné touto rostlinkou jí zůstaly dodnes! Tak si tak říkám, jestli místní univerzita přitáhla do města první rostlinky konopí nebo naopak konopí přitáhlo do města učence. Něco na tom zřejmě bude! Asi bych se někdy pořádně měla začíst do historie města, začíná mě to více a více zajímat. A tak slovo Canabis bylo zvěčněno i v podloubí jednoho z domů. Pokud se vydáte z náměstí Piazza Maggiore směrem k ulici Via Indipendenza, zastavte se v podloubí hned u prvního domu po pravé straně. Na stropě uvidíte latinský nápis "Panis vita, canabis protectio, vinum laetita", který by se volně dal přeložit jako "chléb je život, canabis (konopí) je ochrana, víno je radost"S chlebem i vínem je vše jasné.  Ale co se skrývá za významem s konopím? Ochrana ve smyslu bohatství! Právě výnosy z pěstování a prodeje rostlin Canabis v předešlých stoletích zajistily Bologni bohatství a tím i potřebnou ochranu! 



3. Rozbitá váza na věži

Kde: Věž Torre degli Asinelli (Due Torri - nepřehlédnutelné) 
Due Torri - vlevo Torre degli Asinelli

Due Torri, dvě věže, patří k hlavním symbolům města. Abyste však viděli další tajemství, které se nachází na střeše menší věže, logicky si budete muset vylézt na tu druhou vyšší. Poplatek za vstup jsou 3Eura, ale výhled stojí za to! Navíc si po všech těch dobrotách, které město nabízí, dáte i pořádný trénink při šplhání do 498 schodů! A když už tam budete, nezapomeňte se podívat na tu vázu! Abyste nedopadli jako já, která se tam sápala a pro krásný výhled (možná spíše pro hysterii z výšek) vám tu vázu na nižší věži zapomněla vyfotit. Popravdě jsem se na tu druhou věž ani nepodívala :D Ale všichni mě ujistili, že to tajemství tam je a rozhodně nejde přehlédnout! Rozbitá váza má symbolizovat schopnost Bologni v řešení problémů. Pokud i dříve řešili Italové vše tím stylem, že to raději neřeší a vše tak nějak zametou pod kobereček, pak ten význam shozené a rozbité vázy zcela chápu. Ale tady se tomu říká "schopnost řešit problémy"! :D Jo a ta menší věž je jak jinak než křivá. Taková další specialita Itálie (křivá věž opravdu není pouze v Pise, já vím minimálně o 11)! 


Due Torri z pohledu od Piazza Maggiore (na větší vylezete, na menší uvidíte)



4. Tři šípy, jedna nahá milenka a zachráněný "lord"

Kde: Strada Maggiore 26 (palác Corte Isolani)


...aneb povídka, která odkazuje k dalšímu tajemství! Od Due Torri se vydejte přilehlou hlavní ulicí Strada Maggiore a zastavte se u domu Corte Isolani (viz horní obrázek). Postavte se přímo před vchod (mimochodem uvnitř mají skvělou domácí zmrzlinu) a pohlédněte na dřevěný strop. Abyste nemuseli dlouho hledat další tajemství a nezablokovali si tak krční páteř, hledejte na stropě tři nasvícené obdélníky. A přímo v každém z nich naleznete jeden menší šíp, přesněji jeho stín. Legenda praví, že tři lupiči přišli zabít a následně oloupit zámožného obchodníka z Bologni, který zrovna postával u okna. Jenže si lupičů všimnul a honem místo sebe nastrčil do okna svoji nahou milenku, aby rozptýlil lupiče. A to se "lordovi" povedlo. Všechny šípy nabraly jiný směr, než byl původní cíl.  Někteří tvrdí, že všechny tři šípy byly během rekonstrukce domu odstraněny a dnes jsou pouze světelně zrekonstruovány. Ti další trvají na tom, že tam jsou dodnes. A k těm patřím i já. No schválně si strop vyfoťte a pořádně přibližte, ty šípy, spíš malé šipky, tam pořád jsou! 


Hledejte tři nasvícené obdélníky a v nich najdete stín odrážející se od zabodnutých šípů.


5. Malé ukryté Benátky 

Kde: Via Piella (u domu čísla popisného 14)


Během šesti měsíců jsem několikrát prošla, ale nikdy jsem si tohoto tajemství nevšimla. Až jednou tam stál tak velký hlouček turistů, že mě samozřejmě taky zajímalo, co se děje a vyčkala jsem si frontu, abych se podívala! A čekalo mě velmi příjemné překvapení! Přímo ve zdi jednoho domu je vyříznuté malé nenápadné okno, které opravdu lehce přehlédnete, pokud není alespoň trochu pootevřené. Když dvířka rozevřete dokořán, skrývá se za nimi pohled jakoby jste se rázem ocitli ve Venezii! Protékající kanál přímo za zdí jednoho z domů! Akorát ne vždy je dostatek vody a tak tohle překvapení nemusí vždy být tak ohromující jako bylo, když jsem ho objevila! 


6. "Panum resis"

Kde: Nikdo pořádně neví! Ale tajemství se údajně nachází v budově Palazzo Poggi, Via Zamboni 33 - hlavní sídlo a sekretariát Univerzity v Bologni

Tajemství v podobě nápisu "Panum resis" vyrytém do dřevěné desky stolu by se dalo přeložit jako "Znalost je základem všech rozhodnutí". I když se proslýchá, že nápis opravdu někde existuje, prozatím není k nalezení žádná foto dokazující existenci tajemství. Ani já, ani nikdo z mého okolí jsme prozatím nápis nenašli. Navíc dostat se do jednotlivých kanceláří sekretariátu a rektorátu a zkoumat zdejší stoly není zrovna nejlehčí. A jediná veřejnosti přístupná knihovna je vybavena poměrně novým nábytkem, takže tam ani pátrat nemusíte. Až někdo tohle tajemství objevíte, rozhodně mi dejte vědět! 



7. Socha Neptuna: Prst nebo? 

Kde: Piazza del Nettuno (hned u Piazza Maggiore)

Tak zrovna na tohle tajemství jsem byla opravdu zvědavá, jak to přesně teda je, ale poslední tajemství pro mě zůstane nadále tajemstvím. Lze ho normálně nalézt na fontáně s dominující sochou Neptuna. Jenže monument je zrovna a ještě na nějakou dobu rekonstruován a celá fontána je obestavěna kartonovou zdí. Co ale tedy Neptun skrývá, když se zrovna neskrývá celkově? Když se postavíte k paláci s nápisem Sala Borsa a podíváte se na fontánu se sochou Neptuna, jeho pozdvižený prst vypadá jakoby měl "pozdvižené" něco jiného. Samozřejmě odkazuji na jeho přirození! Sochař Giambologna byl společností pokárán za příliš velké vnady Neptuna a tak musel sochu předělat. Nicméně Giambologna se skvěle revanšoval tím, že díky optickému efektu zvednutého ukazováčku Neptunovy ruky, z určitého úhlu uvidíte zvednuté právě jeho přirození! 

Byl jste někdo v Bologni a našli jste nějaké to tajemství?


19 komentářů

  1. V Bologni jsem bohužel nebyla, ale z tvého článku vypadá úžasně a magicky. Byla jsem jen, mimo dovolené u moře, v Benátkách a naprosto mě okouzlily! Itálie je úžasná!!!
    Krásný článek! :) ♥
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Tak příště rozhodně zavítej, stojí za to! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Do Bologne chci zavitat, hlavne ochutnat ty prave bolognske spgty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spaghetti alla bolognese tady nenajdeš, oni je nedělají, prestože si to všichni s Bolognou spojují :) Musíš si objednat Lasagne alla Bolognose, tedy ploché podlouhlé širší nudle s omáčkou Bolognese :)

      Vymazat
    2. Spaghetti alla bolognese v Bologni najdeš, jen pod názvem Spaghetti/Taglietelle al ragu.

      Vymazat
    3. -> Unknown ... děkuji za upřesnění :) I když Taglietelle bych já osobně nepřirovnala k té české představě o "boloňských špagetách" :) Jinak na Spaghetti al ragù jsem doposud v menu nikde nenarazila, zatím jsem právě vždy viděla jen ty Lasagne/ Lasagnette a nebo Taglietelle al ragù, ale oni to mají opravdu všude jinak :D

      Vymazat
  4. Ač jedzím do Bologne každý rok, žijí tam moji příbuzní, znala jsem pouze okénko a Neptuna! :D Možná mi ta další vyprávěl můj strýc a já si zapamatovala jen ty nejzajímavější! :D Kdo ví! :D Každopádně jsem velmi ráda za nové super informace! Alespoň vím, co tento rok navštívit! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes jsem objevila Tvůj blog....prostě skvělý :O)

    OdpovědětVymazat
  6. V květnu pojedu do Bologni a chtěla bych se zeptat co za příchuť zmrzliny nejvíc zaujalo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady asi nelze radit :) Jednak každý máme jinak nastavené chutě a hlavně zmrzlina v Itálii se mění dle sezónních surovin...takže poradím asi tak ...co budou mít a zaujme vás názvem i vzhledem, tak to si dejte :) Nebo je vždy nejlepší se zeptat přímo prodejce, co by vám doporučil!

      Vymazat
  7. Zdravím, bezva informace! Můžete mi poradit kam zajít...máme jen chvilku...přijedeme ranním vlakem v 8:45 a ve 14:45 odlétáme z BLQ - dá se něco zajímavého stihnout? Případně konkrétní tip na restauraci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den! Teď nevím, zda-li už vaše návštěva proběhla či vás teprve čeká v následujících dnech. Pokud se teprve chystáte, tak bych vám doporučila na jídlo Trattoria Soverini, která je v jedné přilehlé ulici vedoucí z hlavního náměstí - adresa: 14 Via Guglielmo Oberdan. Jsou tam klasické výborné pokrmy (typické pro Bolognu), dělají pasta fresca a ceny velmi dobré. A co navštívít? Buď můžete následovat "tajemství Bologni" z tohoto článku nebo doporučuji zatoulat se v srdci historického centra ve všech těch uličkách a projít si je :)

      Vymazat
  8. Bolognu jsem na své cestě chtěla lehce minout. Ale díky tomuto článku , minout nelze a moc se na ní těším. Děkuji za článek a Váš čas,který jste mu věnovala. Dagmar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že článek takto zapůsobil a jen doufám, že Bologna pak nezklamala v realitě...ale věřím, že se líbila! :)

      Vymazat
  9. Tak bohužel Trattoria Soverini je zavřená. A podle zaprášených výloh už asi neotevře... Zbyl pouze nápis nad vchodem... :-(

    OdpovědětVymazat
  10. Asi pred tremi lety jsme s kamaradkou vsech sest tajemstvi objevily.A moc nas to bavilo.Diky vam.

    OdpovědětVymazat
  11. pred mesiacom sme boli s Bologni, škoda že článok čítam až teraz :-)
    Dve tajomstvá sme našli... určite sa ešte niekedy vrátime :-)

    OdpovědětVymazat