Jeden den v Miláně?

Co takhle na skok do Milána? Pět tipů na krátký výlet či prodloužený víkend v italské módní metropoli aneb návod, jak si užít den v Miláně se vším, co k Itálii patří! V tomto italském městě se s mnoha památkami nesetkáte, spíše se jedná o “šedé byrokratické město”, jak ho Italové nazývají. Proto nákupy zůstávají tím "nej", co ve městě můžete dělat. A vlastně proč to nenazvat kulturní prohlídkou, když právě móda je neodmyslitelnou součástí italské kultury?! 

Milano, Duomo - Milán
Duomo di Milano (v českém překladu Katedrála Narození Panny Marie)



Z Česka do Milána se letecky dostanete velmi snadno a díky nízkonákladovkám taktéž velmi levně, zejména když chytnete nějakou akci a pořídíte zpáteční letenky třeba za 5 Euro. Většina leteckých společností létá do Milano Malpensa nebo Milano Bergamo, odkud se za hodinu dostanete autobusem (většinou za 10Euro od Terravision)  do centra metropole. 

Pokud vyrážíte do Milána hlavně na nákupy a máte rádi nějaké ty žhavé slevy, pak doporučuji období - od třetího týdne v lednu a únor na zimní slevy nebo období od třetího týdne v červenci a srpen na letní slevy. A když nechytnete tyto slevové týdny, pak nezoufejte, protože centrum Milána nabízí hned několik outletů. Ale nemyslím těch, kde seženete pět let staré kolekce, naopak najdete kolikrát i žhavé novinky od světově známých italských návrhářů, protože hodně věcí z módních přehlídek a Milano Fashion Week dorazí právě na tato místa. Já mám třeba ráda Hihgline Outlet nacházející se kousek od Duomo v ulici Corso Vittorio Emanuele II, tedy v samém srdci města. Dodnes si poplakávám nad nepadnoucí velikostí luxusního koženého křiváku od Moschino za 75Euro :( :D 



Jak si zpříjemnit den s nákupy i bez nákupů v Miláně?  Mých 5 tipů:

1. Začněte snídaní v milánské kavárničce


Jestli přijíždíte do Milana na víkend a vyrazíte do centra hned po ránu tak do desáté hodiny, pak budete mít město skoro a jen pro sebe. Většina místních totiž vyspává až tak do 11 a centrum je liduprázdné a až neobvykle klidné. Právě ticho v ranních hodinách není v Miláně vůbec na škodu a vy tak můžete načerpat energii na náročný den než se zaplní všechny obchody a celé centrum těmi obchody zaplněné. Navíc získáte prostor oběhnout si takové to kolečko "must see" jako je Duomo, nákupní Galerie a další. Útulnou a designově skvostnou kavárnu najdete v Miláně zcela na každém rohu, ještě přesněji na každém kroku. Centrum Milána se prakticky skládá pouze z obchodů a obchodů a kam se chodí mezi nakupováním...na kávu s dortíkem (i když v Miláně moc ne vzhledem k tomu, že linii těla zde většina obyvatel přikládá maximální důležitost) a na aperitivo. Na internetu najdete nespočet rad, kam se vydat za dobrou kávou nebo si jen tak posedět v peckovém interiéru. Já si vždy ráda zajdu na snídani do Piade in Piazza (adresa: Piazza Filippo Meda 5, Milano), kde si sami naservírujete svůj croissant přesně dle svých chutí. U pokladny si zakoupíte košíček s croissantem a pak už si jen vyberete příchuť, kterou si váš croissant naplníte. Samozřejmě zde najdete i slanou variantu snídaně. A prostírání s nějakým nápisem od obsluhy vám vždy zpříjemní celé ráno.

Piade in Piazza


Piade in Piazza




2. Nákupy 


Myslím, že když někdo míří do Milána, tak právě s cílem nákupů. Turisty vyhledávající historické památky tady opravdu nepotkáte, protože tato metropole je známá především a jen pro módu. Hlavní nákupní ulice začínají u Duoma a sídlí v nich snad všechny známé značky a obchodní řetězce, na které si jen vzpomenete. Proslulé luxusní butiky sídlí v Galleria Vittorio Emanuele II - Armani, Gucci, Louis Vuitton, Prada, Versace atd. Nejznámější ulicí top značek je Via Monte Napoleone, kde vás do obchodů bez vhodného outfitu a bez projití ochrankou ani nepustí. Jestli však chcete investovat do nějakého luxusního kousku, pak se rozhodně vyplatí si ho pořídit právě v Miláně, kde jsou ceny za vše spojené s módním průmyslem nižší, především u italských značek. 

Galleria Vittorio Emanuele II, Milano
Galleria Vittorio Emanuele II, Milano




Galleria Vittorio Emanuele II, Milano
Kolekce Gucci (2016)

Galleria Vittorio Emanuele II, Milano
Zara Milano - 4. patra jen pro ženy, pánské ve vedlejším domě 

3. Na střeše města - vylezte na Duomo


Až vás nákupy přestanou bavit (chápu, že tahle věta praxi nevystihuje, takže lépe řečeno, až vám začnou v obchodě odmítat kreditku pro neprovedenou platbu) vystoupejte na střechu Duoma. Buď si zakoupíte lístek i s prohlídku vnitřku Duoma, opravdu doporučuji, nebo si zaplatíte pouze vstup na střechu. Spousta návštěvníků o této možnosti dostat se nahoru nemá ani tušení, což je škoda, neboť ten výhled je nezapomentulný! A pokud chytnete dobu západu slunce...nohy se podlomí i největšímu neromantikovi!

Milano, Duomo - Milán, na střeše Duomo

Milano, Duomo - Milán, na střeše Duomo

Milano, Duomo - Milán

Milano, Duomo - Milán, na střeše Duomo


Milano, Duomo - Milán -  na střeše



4. Čas na aperitivo


Navigli di Milano - místo, kde se protínají dva kanály a zejména místo, kde se z podvečerního aperitiva stal naprostý fenomén. Tahle oblast vás ohromí nejen pro svou specifickou atmosférou, ale také nabídkou těch nejlepších barů ve městě. A že se zde všichni designéři pořádně vyřádili! Takže oblečte nějaký ten nový kousek, který jste si během dne pořídili a vyražte na aperitivo do Navigli!



5. Večerní hlad? Pizza, na kterou se stojí fronty!


Po nákupech a aperitivu vám určitě vyhládlo, takže je čas se pořádně najíst! Kam zajít? U mě se žádná návštěva Milána neobejde bez pizzy z Pizzerie AM (http://www.pizzaam.it/). Na stůl se vám dostane ta nejlepší pizza a ani kvůli tomu nemusíte mířit do Napoli. A protože je nejlepší, stojí se na ni samozřejmě nemalá fronta. Jenže i ta fronta je v podání Pizzy AM tou nejpříjemnější. Během čekání kolem vás někdo nepřetržitě pobíhá a nabízí vám Prosecco a kousek pizzy. Pokud vyrazíte do tohoto podniku, nezapomeňte se při příchodu zapsat u poklady, jinak byste stáli ve frontě zbytečně! Jakmile se dostanete dovnitř, vše probíhá v rychlém tempu. Objednáte, najíte, odcházíte...je potřeba obsloužit další stovku hladových krků. V nabídce máte pouze šest druhů, ale těch nejchutnějších. A místo samo o sobě se vám postará o pravou italskou atmosféru



Čekání ve frontě na Pizza AM s Proseccem po nákupu v Higline Outlet


Znáte ještě nějaké "must do" v Miláně, které není ani v jednom z mých tipů? Pak budu ráda, když mi zanecháte tip v komentáři a rozhodně se budu inspirovat pro svoji další návštěvu! 


9 komentářů

  1. Děkuji za tento článek. V červnu razím na prodloužený víkend do Milána a tak nějak musím naplánovat co a jak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já se právě tvým minulým komentářem u příspěvku Lago di Tenno inspirovala a skočila jsem na nový příspěvek! :) Takže děkuji za inspiraci! Milano jsem chtěla sepsat tak či tak, ale po tvém komentáři jsem ho napsala dříve než jsem plánovala :) Přeji krásný víkend a rozhodně nějaký můj tip vyzkoušej...mám to ozkoušené s dalšími studenty z erasmus a vždy se nám to všem tak líbilo :)

      Vymazat
  2. Do Milana bych se chtela vydat hlavne proto, ze me zajima, jestli je to fakt tak modni mesto. :)

    CITC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě osobně musím říci, že ano, opravdu je! Je to mix těch nějnovějších kousků z přehlídek a výloh nebo naopak naprosto osobitý styl namíchaný z několika old schoolových kousků ze skříně. Nejvíce obdivuji tu originalitu, nikdo se tam vážně nebojí "se ukázat", spíše mi přijde, že se bojí se "neukázat" :) Samozřejmě móda v Miláně je na stejné úrovni jako Londýn, Paříž a další módní metropole, že by se jednalo o jednu specificky výjimečnou módní mekku...to určitě ne :)

      Vymazat
  3. Já bych přidala Cimitero Monumentale. Já vím, zní to trochu zvláštně, jít se projít na hřbitov :D Ale to naprosto úchvatné místo po architektonické i umělecké stránce a opravdu stojí za shlédnutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip!!! Já už jsem právě o tomhle místě také slyšela, že to stojí za vidění, tak se tam příště už budu muset vážně podívat :)

      Vymazat
  4. přesně takový článek jsem hledala, jedeme tam jen na jeden den a toto se dá úplně v pohodě stihnout. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  5. Prosimvas! A co nejslavnější událost v září? A to GP Monza???? Ha? Jinak Duomo navštíveno od střechu po sklep, několikrát navštíven podnik Pino. :-) Jejich pizza Duomo nemá konkurenci. A spousto eur utracených v uličce módy. Jako koupit si luxusní kabelku za 100 euro, to potěší. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím, pokaždé na podzim jezdím za známými do Itálie. Ale v poslední době mě tak dlouhá cesta autem zmáhá. Tak bych chtěla za známými do Itálie letecky. Teď sháním vhodné zaparkování v blízkosti letiště. Jedno takové jsem objevila tady , přeji pohodový den .

    OdpovědětVymazat