Lago di Tenno

Jezero u jezera: Lago di Tenno u severního výběžku Lago di Garda

Tip na celodenní výlet do horské přírody s typickými pokrmy pro oblast Trento a s prohlídkou dvou středověkých vesniček, nejlépe dochovaných z celé Itálie. Ať už trávíte dovolenou v jakémkoliv z měst kolem Lago di Garda nebo jste poblíž Verony, tento výlet rozhodně stojí za vás čas, neboť tahle místa vás dostanou svojí přirozenou krásou! 


Lago di Tenno se nachází přibližně 90km severně od Verony v regionu Trentino - Alto Adige. Pokud vyrážíte z Verony, můžete si zvolit cestu po dálnici (držet se směr Trento) nebo kolem jezera Lago di Garda, kdy se projíždí nádhernými přilehlými městečky (my jsme jeli cestou tam po dálnici a zpět jsme to vzali kolem jezera). Jestli začínáte výlet v některém z míst kolem Gardy, pak byste měli i z nejvzdálenějšího města na jižním břehu max. do dvou hodin dorazit, ze severní oblasti Gardy trvá cesta do hodinky. Nezastavujte se hned ve stejnojmenné vesnici Tenno, ale pokračujte dále až za konečnou ceduli "loučící se s" vesnicí jménem Ville del Monte. Nejlepší je zaparkovat u hotelu Club Hotel Lago di Tenno, kde najdete dvě velká parkoviště (neplacená místa jsou asi jen tak tři poblíž hotelu, rozhodně neparkujte na prostranství hotelu ani restaurace, pokud nejste hosty!). Tarif placení za parkování vychází na 1,50Euro za hodinu nebo celodenní 7Euro. 

Výlet se dá pojmout i jako pěší túra na celý den, kdy začnete u jezera a pak po svých dojdete do dvou středověkých vesnic vzdálených 30 minut od Lago di Tenno, pak třeba ještě přidáte nějaký výšlap nahoru a následně se vydáte zpět k autu. Možností je několik a treking v této oblasti je zcela neomezený, můžete se vydat kamkoliv dle vašich preferencí a časových dispozicí. A samozřejmě v úvahu přichází i horské kolo, pokud máte rádi takové ty strmé, horské, klikaté a nikdy nekončící cesty. Já třeba zvolila tu nejmenší námahu v podobě přejezdu autem, i tak jsem si výlet naprosto užila. Normálně bychom se vydali pěšky, ale netušili jsme, co nás, kde a jak čeká a kam se vůbec dostaneme, tak jsme raději vzali auto. Teda, auto vzalo nás. Teď už mám ale vše zjištěné a vy si můžete tenhle výlet se vším všudy užít pěkně do sytosti po svých. Jinak v jezeře Lago di Tenno se dá i koupat, jste otužilci?! :D


Lago di Tenno, Itálie

Lago di Tenno, Itálie

Lago di Tenno, Itálie

Pro video mrknětě na FB https://www.facebook.com/zivotempoitalsku/

Po krásném výhledu na křišťálově se lesknoucí vodu v Lago di Tenno a případně i po koupání vám samozřejmě vyhládne, takže co takhle si dát nějaké tradiční jídlo v ještě tradičnější horské krčmě? Tady mám pro vás jeden skvělý tip, kde vás úžasně pohostí, samozřejmě za nějaké to "éčko" navíc, jste přece v horách a navíc ve "starém, dochovaném a domácím". Tím se dostávám k dalšímu bodu na programu, což je návštěva středověkých vesniček nazývaných souhrnně jako Ville del Monte (i samotný název jedné z vesnic). Když se rozhodnete pro přesun od jezera autem, zajeďte nejdříve do vesnice jménem Calvola, měla by být asi tak do 7 minut jízdy od Lago di Tenno. V opačném případě, tedy když se vydáte pěšky, narazíte nejdříve na vesnici Canale, kterou projdete a pokračujete směrem na Calvola (přehled viz. ilustrovaná mapa). 

Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie

Nejdříve k obědu, pak už hned k vesničkám! Jakmile dorazíte do Calvola, hledejte ceduli s nápisem "Agritur Calvola" nebo se někoho kolem zeptejte. Jedná se ale o jediné místo ve vesnici, kde se lze najíst, pokud s k někomu z místních nepozvete domů, takže by neměl být problém s orientací. Agroturismo v Calvole je skvělým místem pro nějaký ten typický oběd, po kterým vám nevyhládne po celé odpoledne, takže nemusíte mít strach, že byste během zpáteční cesty strádali hlady. Opravdu nebudete. Opravdu vás pořádně nakrmí! A ještě než vůbec začnete s obědem, běžte se kouknout na ten dechberoucí výhled na severní cíp jezera Lago di Garda. Minout ho nemůžete, protože ta krása vám spadne do oka hned, jakmile vkročíte na terasu agroturismo/zdejší restaurace. Při hezkém počasí samozřejmě ulovte stůl venku na terase...ládovat se vynikajícím jídlem a přitom se kochat tou přírodní krásou kolem vás...hned jen tak lokál neopustíte. 

Co se týče výběru - menu není. Někdo z členů rodiny vlastnící agroturismo nebo někdo ze sousedů vám přijde ke stolu nabídnout asi tak tři pokrmy z "primo piatto" a "secondo piatto". My si dali primo a secondo pak už jen dohromady a stejně jsme si naplnili pupky už při druhém soustu! Prostě to, co vám zní hezky, si vyberte nebo si nechte vše nakombinovat a pochutnejte si! Porce jsou obrovské, ceny neznámé. Na stole vám přistanou obrovské talíře a vy si pak nandaváte porce sami. Za sebe doporučuji vyzkoušet polentu s pečeným sýrem (v oblasti Trentino je polenta jiná než třeba v regionu Veneto), pokud bude v denní nabídce! Celkovou cenu se dozvíte až při placení, na základě čeho je cena určena, nikdo neví a pro udržení pohodového dne a přátelských úsměvů od "hostitelů" se ani neptejte. Nás to třeba vyšlo "tak asi kolem 40Euro", jak nám paní přesně těmito slovy sdělila :D (jen k porovnání, takový oběd ve městě by nás vyšel na 50Euro, takže za nás spokojenost). 

Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie

Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie
"Domácí"

Lago di Garda
Výhled z terasy Agrotur Calvola na Lago di Garda

Agrotur Calvola, Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie
Ani nemusím zvláště vypisovat tradiční a domácí ke každému pokrmu pro zdůraznění. Tradiční a domácí bylo prostě vše! My jsme v menu dostali chléb s olivami, zapečené Cannelloni s ricottou a rukolou, Spatzli se speckem a opraženou cibulkou - to vše jako primo piatto a jako secondo - pořádnou porci polenty, zelí a brambor a k tomu vynikající pečený sýr (většinou se jí způsobem, že ho položíte na vařící polentu, aby se začal roztékat. No prostě BUON APETTITO!!! 

 Calvola


Calvola, Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie

Calvola, Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie

Calvola, Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie

Oblast Ville del Monte zahrnuje horské vesničky Calvola, Canale a Pastoedo (tuhle poslední už jsme nenavštívila). Tato tři místa jsou považována za vůbec nejdochovanější středověké vesnice na území Itálie! Vesnice si udržely svoji původní architektonickou strukturu, u některých domů dokonce ještě nikdy neproběhly ani rekonstrukční práce! Nevím, jak v létě během hlavní turistické sezóny, ale teď v dubnu jsme byli jedinými návštěvníky. Žádné přehlcení turistickými atrakcemi se prostě nekonalo, o to silnějíší zážitek si odnáším! Nikde po cestě nejsou ani žádné lákající cedule, tahle místa po "návštěvnosti" zřejmě neprahnou! A ještě že tak! My jsme je objevili zcela náhodou a až při prohlídce jedné z vesnic jsem teprve narazila na menší tabulku informující o historii a výjimečnosti těchto míst! Nad odstavcem jsou fotky z vesnice Calvola a pod z vesnice Canale. A více k nim není třeba dodávat, vidíte sami! :)

Canale di Tenno


Canale, Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie


Canale, Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie


Canale, Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie


Canale, Ville del Monte, Lago di Tenno, Itálie


Navtšívil jste někdo tato místa? Unikl mi v této oblasti ještě nějaký "poklad"? 





10 komentářů

  1. To je krása! Do Itálie razím za dva měsíce, bohužel jen do Milana, ale jednou bych chtěla procestovat celou itálii:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale i samotné Milano si určitě užiješ! Nevím, jestli už si někdy byla, ale doporučuji vylézt na střechu Duoma k večeru na západ slunce...to je top!!! :)

      Vymazat
  2. Pane Bože, ta čistá voda a ty domečky, tam bych se nejraději přestěhovala a užívala si života, jak to Italové umí :-) nemusela bych nic řešit, jak je u nás zvykem. To je vážně sen :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale i Italové řeší :) Co já vnímám jako Češka za problémy je pro ně nic, naopak oni občas řeší, co by mě ani nenapadlo. Tohle je tak nějak všude stejné :D Ale i tak je tady vše tak nějak pohodovější. Když prostě mají pauzu, mají pauzu :)

      Vymazat
  3. Vypadá to úžasně! Hlavně to jídlo! <3 :D To jezero vypadá úžasně, ale asi bych do něj nevlezla! :D
    Vesničky vypadají jak z krásného filmu! <3
    Super článek! :) <3
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. My jezdíváme na Gardu zrovna v tuhle dobu (využíváme státní svátek a navíc ještě není tolik turistů) a zatím jsme pokaždé kempovali tuším v CAMPING EUROPA u Torbole :) Loni jsme nejeli protože jsem byla těhotná a navíc se žlučníkovýma záchvatama a letos je zbytek party na Filipínách :) Tohle místo vypadá nádherně!! Myslím, že naše parta bude souhlasit, když se příští rok místo Gardy posuneme o kousek dál. Díky za Tip! :)

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá nádherně, děkuji za tip! Jsem ani nevěděla, že je takové jezero poblíž Gardy. 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, tohle místo prostě stojí za vidění a i s těmi dvěma vesničkami :)

      Vymazat
  6. Tak toto je miesto, kde mne by sa určite tiež veľmi páčilo. Dýcha starými časmi a nostalgiou.

    OdpovědětVymazat