Na skok do Sieny

Navštivte Sienu a vraťte se zpátky v čase do doby středověku až k počátkům italské renesance!  Dlouhé přímé uličky s vysokými cihlovými domy, oválné náměstí, kde se jezdí proslulé koňské dostihy, mírná návrší a celkově vlnitý reliéf společně s dalšími krásami města vás dostanou svou jedinečností a celkovou harmonií!

Siena, Toskánsko (Toscana)

Během našeho minulého víkendu stráveného s přáteli v přírodě mezi toskánskými kopci, jsme se na cestě zpět domů zastavili právě v Sieně, ve městě, které již dlouho vyčnívalo na mém "italském poznávacím seznamu", a tak už konečně bylo pokořeno. A rozhodně jsem se Sienou neskončila, naopak ji přepisuji na další cestovní seznam, tentokrát na seznam míst, kam se jednou musím vrátit. Vždyť se také o Sieně hovoří jako o jednom z nejkrásnějších měst nejen Toskánska, ale i celé Itálie.






Siena - la città del Palio 

Palio je název zdejších koňských dostihů, které se konají dvakrát ročně v letních měsících na hlavním náměstí přezdívaném Il Campo (Piazza del Campo) a patří k těm nejznámějším v Itálii. Samozřejmě se jedná o tu nejdůležitější akci konanou v Sieně, jejíž kořeny sahají až do 17. století. Koňské dostihy nejsou pouze zábavní atrakcí, ale staly se významnou součástí života místních obyvatel, kteří se po celý rok starají o organizační záležitosti s dostihy spojenými. 




Piazza del Campo

Nezvykle tvarované náměstí Piazza del Campo rozkládající se na mírném svahu je pro svůj specifický charakter řazeno mezi nejkrásnější náměstí na celém světě. Místo tak zcela vyžaduje se na chvíli zastavit, pohodlně se usadit na zem a kochat se přilehlými domy s restauracemi a bary v přízemí. Alespoň tak to dělají místní obyvatelé. Nebo si klidně i lehněte a pozorujte oblohu, která se nad náměstím otevírá. Proto nepovažujte místní za "opilce válející se na zemi", zejména po večerech, oni se pouze nechávají unést pohledem na hvězdnou noční oblohu (tedy většina z nich určitě). 

Na Piazza del Campo vaši pozornost ihned upoutá působivý palác Il Palazzo Pubblico ("Veřejný palác") společně s věží Torre del Mangia sahající do výšky 88 metrů. Uvnitř paláce najdete městské muzeum věnované freskám slavného umělce Ambrogio Lorenzetti. V horní části náměstí se nachází další význačný symbol města, fontána la Fonte Gaia. 







Il Duomo di Siena 

Další stavbou, kterou se Siena vyznačuje, je il Duomo di Siena. Výstavba místní katedrály nebo-li po italsku duoma, jehož fasáda se pyšní barevnými pruhy z mramoru, probíhala přes pět století. Již ve 14. století byly položeny základy a teprve až ve druhé polovině 19. století se podařilo stavbu dokončit. Nádherná mozaiková podlaha uvnitř katedrály sestávající se rovněž z mramoru zobrazuje hned několik biblických příběhů. 








Siena je ale mnohem více ...

Siena nabízí svým návštěvníkům mnohem a mnohem více, než jsem zachytila na fotkách během své krátké procházky. Zatoulejte se v místních uličkách a poznejte další zajímavé kouty města, nejen zmíněné památky a hlavní turistické atrakce vyznačené v průvodcích a informačních mapách. Tohle půvabné toskánské městečko si totiž zaslouží vaši pozornost! 




Navštívili jste Sienu? Jestli zatím ne a budete mít či plánujete cestu do Toskánska, pak se nezapomeňte zastavit v městech jako Siena, San Gimignano, Florencie, Volterra, Lucca a třeba ještě Pisa. I když nechci tímto výpisem podcenit ani další menší městečka a vesničky, které taktéž přispívají k výjimečnosti regionu, jakým Toskánsko je! 




14 komentářů

  1. V Toskánsku jsme byli loni a v Sieně strávili dva dny. Bylo to nezapomenutelné. Večer v jednotlivých čtvrtích (contrádách) bubnují kluci - malí i velcí - na bubínky. Večery na náměstí jsou úžasné a na všudypřítomný vítr si člověk taky zvykne. Také bych se tam ještě chtěla vrátit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji vám za moc hezký komentář a jsem ráda, že se vám taktéž líbilo! My jsme v Sieně strávili bohužel jen chvilku, ale i tak na mě město stihlo udělat nemalý dojem a těším se, až se tam vrátím! :)

      Vymazat
  2. To mesto, ťa kultúra. Vyzerá to neuveriteľné dobre. Ja som bola najďalej v Maďarsku no teraz si ma nalákala pozrieť sa sem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji! Toskánsko - jak příroda, tak městečka, která jsou blízko sebe - prostě nádhera! :)

      Vymazat
  3. Krásné fotky, úplně z fotografií dýchá ta atmosféra :-) já byla v Itálii několikrát, ale bylo to už na základní škole právě se školou. Ale o památkách nemohla být ani řeč, bylo to každý den stejné, moře, oběd, večer procházko a ráno zase nanovo. Takže doufám, že se do Itálie ještě někdy dostanu, aby byl prostor na větší prozkoumání :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Itálii nelze nedoporučit! A co se týče historie a památek, člověk nevím, kam se tady podívat dříve! :)

      Vymazat
  4. Sienu jsem ještě nenavštívila, ale jak tak koukám na tvůj článek, tak bych jí určitě navštívit měla. Akorát se chystáme s přítelem, že začneme postupně procestovávat Evropu, tak si určitě Toskánsko připíšu na seznam :) Jinak moc pěkné fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně Toskánsko jako takové nevynechejte během své cesty! Jinak vám přeji, ať se vám líbí na cestách po Evropě! :)

      Vymazat
  5. Krásne mesto, krásna kultúra! Proste wow! Ešte úžasnejšie fotky ♥ Určite si to pripíšem na zoznam, ktoré miesta musím navštíviť ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že jsem inspirovala s návrhem výletu :) Siena je ohromující, ale okolní městečka taky nevynechej! :)

      Vymazat
  6. V Sieně jsem nebyla. Bohužel. Velmi mě zaujalo náměstí a katedrála. Každým tvým článkem mě přesvědčuješ stále více o tom, že Itálie je nejkrásnější stát na Zemi! :D Snad se tam co nejdříve vypravím!
    Super článek a úžasné fotky! :) <3
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Jéé já chci do Itálie:-) Baví mě Tvůj blog o ní a jsem ráda, že Itálii můžu díky Tobě poznat alespoň touto cestou :-)

    Kalamita life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, velmi mě to těší! Přesně za tím účelem blog dělám, chci sdílet z těto nádherné země co nejvíce :)

      Vymazat