Sirmione

Historický poklad na jezeře Lago di Garda

Malé historické lázeňské městečko jako poloostrov zasahující do jezera Lago di Garda vás dostane svým panoramatickým výhledem. Návštěva je obzvláště vhodná k večeru, kdy můžete z místních restaurací pozorovat zapadající slunce.

Sirmione, Lago di Garda



Jak se dostat do Sirmione? Na výběr máte hned tři možnosti: lodí (z jakéhokoliv jiného města ležícího u jezera Garda), autobusem nebo autem. Pokud se vydáte autem, pak si musíte najít cestu k historickému centru města. Nezastavujte tedy hned, jakmile uvidíte uvítací cedule "Sirmione", ale pokračujte dál a na křižovatkách/kruhových objezdech hledejte cedule s nápisem "centro storico" (myslím, že je tam i anglický nápis "historical centre"). Do historického středu Sirmione, které se rozprostírá na menším výběžku do jezera, míří denně několik návštěvníků. Proto vám postačí následovat kolonu aut a rozhodně se neztratíte. Vysoký počet turistů samozřejmě odkazuje k problému s parkováním. Vstupní bránou do města je hrad Castello scaligero (viz obrázek výše), což je také poslední místo, kde můžete nechat auto (do samotného centra můžou pouze auta s povolením - hosté hotelu, dodavatelé atd.). Čím blíže k hradu, tím vyšší cena za parkování - hodina stání vás vyjde na 2,20Euro (nezaručuji však, že se ceny během letního období nezvednou). Pokud ale neplánujete oběd/večeři nebo se déle zdržet, pak vám dvě hodiny na klidnou prohlídku historického centra krásně postačí. 

Sirmione, Lago di Garda

Sirmione, Lago di Garda

Sirmione, Lago di Garda

Sirmione díky své "vystrčené" poloze nabízí návštěvníků famózní výhled na pravý i levý břeh jezera Lago di Garda. Když projdete vstupní hradní bránou do centra a zahnete doprava, dostanete se na malou oblázkovou pláž, kde se lze vykoupat. Nejlepším místem sice není, ale během horkých letních dnů je tato plážička s mírným přístupem do vody často využívána návštěvníky města. Z pravé strany Sirmione uvidíte další města jako Lazise, Bardolino či Garda. Z levé strany se dá dohlédnout třeba na Desenzano del Garda, Lido di Lonato a další. 

Sirmione, Lago di Garda

Gelateria ("zmrzlinárna"? lepší překlad mě nenapadá) je v Sirmione doslova na každém kroku! V poměru k počtu všech obchodů v malém historickém centru je až přímo "přezmrzlinováno". A když vás všichni turisté míjí se zmrzlinou v ruce, dáte si ji nakonec prostě taky. Gelaterie jsou ale v Sirmione trochu jiné, až příliš se přizpůsobující turistům. Každý krámek nabízí třeba přes 50 různých druhů zmrzliny a porce jsou naprosto gigantické, popsala bych je asi jako porce pro německé turisty, což je celkově nešvar všeho u jezera Garda překypujícího právě německými turisty. Až tedy jednou najdu opravdu dobrou zmrzlinu v okolí Lago di Garda, rozhodně vám dám ihned vědět! Prozatím můj počínající italský apetit (konečně to přichází!) žádná gelateria kolem jezera neoslovila natolik, že bych se tam vrátila. Všude příliš mnoho příchutí (až přeplácaný výběr těch nejbizarnějších chutí) a obrovské porce nepříliš chutné zmrzlé pochoutky. Ostatní návštěvníci Sirmione byli zřejmě stejného názoru, neboť tolik rozpláclých zmrzlin na zemi jsem ještě neviděla!

Sirmione, Lago di Garda

Sirmione, Lago di Garda


Sirmione, Lago di Garda

Sirmione, Lago di Garda

Tak za ty skvostné historické kamenné baráčky s popínajícími se rostlinami, dřevěnými barevnými okenicemi a kovanými zábradlími u mě Sirmione okamžitě stouplo (myslím potom velkém mínusu za zmrzlinu :D). Procházka historickým centrem je prostě kouzelná a neomrzí snad nikdy nikoho. V přízemí všech domů najdete několik obchodů s módou. Ať už s tou kvalitní, tak i méně kvalitní a padělanou. Tak pěkně se to střídá obchod po obchůdku, že si musíte dát pozor, kam vcházíte. Ale zkušené oko pozná hned na první pohled. A co se týče těch obchodů nabízejících vysokou kvalitu (alespoň doufejme) a originalitu značky, pokud nemáte vyloženě miliony na účtě, pak doporučuji nákupy v Sirmione vynechat. Stejné kousky a stejné značky najdete v každém jiném městě v Itálii asi za poloviční cenu. A levněji pokoupíte i v jiných městech kolem Gardy, které i tak mají nadsazené ceny. Sirmione se ale zdá být klenotem nejdražším, a proto si ho zamilovala italská i zahraniční "smetánka", která sem jezdí do lázní (Terme di Sirmione - https://www.termedisirmione.com/) a po večerech si užívá obzvláště přeceněných pokrmů v místních restauracích. 

Sirmione, Lago di Garda

Tímto jsem se dostala k celkovému osobnímu zhodnocení městečka, protože mě Sirmione až moc neoslovilo, že bych se vyloženě musela vracet. Krásné historické centrum, které stojí za vidění, ale je tady tak nějak duševně prázdno. A hlavně až italsky netypické ticho a spořádanost. Místní pracovníci zdejší domy neobývají, všude pouze samé hotely, obchody s vybraným sortimentem pro turisty a restaurace tvářící se jako prvotřídní luxusní podniky, jejich výběr a kvalita však nijak neoslní. V každém menším italském městečku či vesničce vám naservírují mnohem chutnější jídlo a hlavně všude jinde budou mnohem přátelštější a hovornější. V Sirmione naopak vládne spíše odtažitá atmosféra, kde si každý hledí svého, což přičítám právě lázním, kam si každý jezdí odpočinout a asi pro to "ticho". Zřejmě proto mi Sirmione k srdci moc nepřirostlo. Ale každý vyhledává a upřednostňuje něco jiného, takže další hodnocení už nechám na návštěvnících samotných. Jedná se tedy hlavně o místo, které můžete navštívit během svého pobytu na Gardě. Jako vhodný prázninový resort na více dní Sirmione rozhodně neposlouží. Každopádně kamenné historické centrum obklopené "Gardou" je nádherné a zejména k večeru, kdy se na jezeře zrcadlí červené až krvavé odlesky zapadajícího slunce. To na chvíli oněmí i naprostý neromantik! 

Sirmione, Lago di Garda

Sirmione, Lago di Garda, západ slunce



5 komentářů

  1. My jsme navštívili taky Lago di Garde, ale nevím ve kterém městečku jsme byli.. ale strašně se mi tam líbilo.. bylo to tam klidné, úplně vhodná lokalita na dovolenou.. paradoxně mi to připomínalo přímořská městečka i když tam moře není.. fakt jsem z návštěvy Benátek, Verony, Padovy a Lago di Garde byla nejnadšenější právě zde a to i přesto, že jsme měli ošklivé počasí a ještě jsme tam byli navečer a všude bylo mrtvo.. věřím ale, že přes sezonu je to tam přecpáno..
    A musím souhlasit, porce zmrzliny jsou tam gigantické :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, všechna městečka kolem Gardy vypadají jako přímořská letoviska :) Na sezónu je sice opravdu přelidněno, ale tak nějak se to vždy rozprostře, že já to ani nevnímám. My se třeba vždy koupeme na plážích mezi mšstečkem Garda a Bardolino a tam chodí třeba jenom místní, turisté obývají jiná místa :)

      Vymazat
  2. Ta část se zmrzlinou mě pobavila! :D
    Bože! Každým tvým článkem mě Itálie stále více okouzluje! <3
    Krásný článek a fotky! <3 :)
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Při své první návštěvě Sirmione jsem udělala patrně stejnou chybu jako vy - ve spěchu při pomyšlení na předražené parkování jsem prošla jen spodní část poloostrova. Proto doporučuji se tam vydat místním autobusem, pokud má člověk tu možnost.A pak má čas si konečně projít celé Sirmione a objevit různá další zákoutí. Klenot Sirmione (vedle hradu samotného) se totiž nachází až na samém cípu - obrovská římská vila v rozvalinách. Rozhodně stojí za návštěvu. Přímo pod ní - sejdete i po schodech - objevíte jednu z nejkrásnějších pláží na Gardě. Při cestě zpět určitě doporučuju neminout krásný starý kostel S.Pietro in Mavino - tedy ve vivnici - i když dnes ho obklopují spíš olivovníky - olivové háje jsou tu chráněné, a stromy i stovky let staré. Kolem kostela vládne božský klid. Cestou dolů pak projdete kolem domu Marie Callas. Taky není marné nasednout na vodní taxi a objet za 10 euro celý poloostrov s výkladem kapitána. Shrnuto - Sirmione je prostě daleko víc než jen ta první přelidněná část.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za skvělé tipy! Já jsem se pak po článku vrátila do Sirmione ještě jednou a prošla si ho mnohem důkladněji, čímž jsem si ho i více oblíbila :) Hlavně jsem se tam podruhé vydala a zrovna bez turistů jsem to chytla, takže jak píšete, tohle místo je více než jen profláklý přelidněný poloostrov. Určitě tedy ráda vyzkouším vodní taxi, jak zmiňujete, to určitě bude zážitek :) Díky za skvělý a obohacující komentář jak pro mě, tak určitě i pro další návštěvníky :)

      Vymazat