Murano - Burano - Torcello

Tři benátské grácie aneb tři kouzelné ostrůvky, které byste při vícedenní návštěvě Venezie neměli minout! Místa, kde se dochovávají tradiční řemesla Benátčanů jako je výroba skla či háčkování bílé krajky. Známé gondoly na zdejších kanálech sice neuvidíte, ale charakterově si ostrovy zachovávají podobný vzhled, s jakým se setkáte právě ve Venezii.   

Burano, ostrov u Benátek (Venezia)

Jak se na ostrovy dostat? 

Samozřejmě po moři přímo z Venezie, odkud se vám nabízí hned dvě možnosti, které finančně vychází naprosto stejně. Záleží tedy na vás, jestli si vyberete plavbu turistickou lodí i s průvodcem (!!!tím je ale myšleno, že vás uvítají na lodi a pak vám ke každému ostrovu řeknnou pár vět, přičemž po ostrovech už máte rozchod) nebo se vydáte sami zdejší vodní dopravou tzv. vaporettem. Vlastně je tu i třetí možnost pro náročnější, což by mohla být soukromá plavba, kdy si pronajmete loďku i s kapitánem. Tuhle možnost jsem ale nezkoušela, každopádně si připravte tlustou roličku bankovek :D Plavba "s průvodcem" stojí 20Euro na osobu a trvá přibližně 4,5 hodiny. Jestli se vydáte sami vaporettem, pak počítejte s tím, že jenom plavba mezi ostrovy vám zabere tak 1,5 hodiny (i s návratem zpět do Venezie). Na vaporetto, městská hromadná lodní doprava, si zakoupíte celodenní lístek za 20Euro na osobu v jakémkoliv stánku či automatu. Ten můžete rovněž využít i na plavbu po kanálech a proplout tak "centrem" Benátek (proto je lepší si Venezii projít nejdříve pěšky a plavbu na vaporettu naplánovat až na den, kdy se chystáte na ostrovy). Sama jsem si vyzkoušela obě varianty a rozhodně vám doporučuji jízdu vaporettem. Čas strávený na ostrovech si organizujete sami, můžete navštívit i další místa kolem Venezie a všude najdete naprosto přehledné mapy linek s jízdním řádem, že výlet opravdu zvládnete sami bez jakékoliv přípravy. V případě, že nemáte dostatek času na všechny ostrovy nebo vám postačí navštívit jen jeden ostrov, pak se v buňkách prodávajících lístky informujte na nejvhodnější tip tarifu, abyste si zbytečně nezakoupili celodenní lístek (při výběru pouze jednoho ostrova doporučuji navštívit Burano). 


Venezia, Canale di San Marco

Z jaké stanice vaporetta vyrazit? 

Co se týče stanice lodní dopravy, záleží na vás, v jakém pořadí plánujete navštívit ostrovy. Vzhledem k navazování linek a vzdálenostmi mezi jednotlivými ostrovy, turisté nejčastěji volí pořadí Murano - Burano - Torcello. Stejně tak vždy vypadá i můj plán. Pokud se tedy rozhodnote pro zmíněné pořadí, pak vyhledejte stanici San Marco - S. Zaccaria. Tuto stanici uvidíte hned při opuštění známého náměstí San Marco. Na ostrov Murano pluje linka č. 7, kterou najdete u paláce Palazzo Ducale, když přejdete přes most (stále se jedná o stanici S. Zaccaria!). Plavba ze stanice S. Zaccaria do Murana vám zabere asi tak 15-20 minut. 

Venezia a ostrovy kolem



Murano

První ostrov Murano proslul výrobou skla. Hned po příjezdu k molu už na vás místní čekají a nabízí vám prohlídkou zdejších skláren, kde si můžete prohlédnout celý proces výroby skla v podání šikovných sklářů a foukačů skla. Většina prohlídek skláren je zdarma, avšak tak nějak se od vás očekává, že si na konci prohlídky něco zakoupíte ve výstavním obchodě (povinnost to ale není!). Na ostrově jsou hned čtyři zastávky vaporetta, ale vzhledem k malé rozloze Murana a snadné orientaci , můžete vystoupit na jakékoliv z nich a obejít si celý ostrov. Vznik sklářské tradice se datuje až do 10. století, výrobní postupy se tak dědí z generace na generaci už několik set let. Dlouhá tradice se samozřejmě odráží v precizní a dokonalé práci sklářů proslulých po celém světě. Místní dokonce tvrdí, že to byli jejich předkové, kteří vynalezli dioptrické brýle. Nabídka sklářských obchodů je opravdu široká. Zakoupit si můžete nejen malý skleněný suvenýr, ale i obrovské vázy, lustry, nádobí a mnoho dalších dekorační kousků! Pokud vás zajímá více ze sklářské historie, pak byste měli navštívit Museo del Vetro, kde vás čeká i výstava těch nejkrásnějších skleněných kousků. 

Z Murana do Burana: Abyste se dostali na ostrov Burano, musíte najít stanici Murano Faro, kde nastoupíte na linku č. 12 (vaporetto připlouvá třikrát do hodiny). Plavba Murano-Burano trvá 30 minut. 

Murano, výroba skla

Murano, Venezia

Murano, Venezia, výroba skla



Murano, Venezia




Burano

Burano je asi tím nejveselejším ostrovem, na který můžete vůbec narazit! Barevné domečky upoutají pozornost naprosto každého, zejména pak pozornost fotografů ať už profíků či amatérů. Výrazné fasády rybářských domků se sice postupně rekonstruují, jejich barevné omítky se však stále zachovávají. A proč tolik barev? Burano bylo kdysi známou rybářskou ostrovní vesnicí a zdejší rybáři vracející se večer domů z moře prostě jen potřebovali lehce poznat, komu jaký dům patří :) Stejně tak jako Murano má svůj tradiční produkt, ani Burano nezaostává a pyšní se výrobou ručně háčkovaných krajek. Pokud byste si rádi nějakou tu jemnou krajku odvezli, pak dávejte pozor na kvalitu. Na ostrově už zbývá jen pár obchůdků s pravými ručními originály, zbytek zboží se dnes převážně dováží z Asie. Burano je takovým ostrovním skvostem, že by vám během návštěvy Venezie rozhodně uniknout nemělo! 

Z Burana na Torcello: Můžete využít linku číslo 9 nebo 12, ale předem si zkontrolujte směr vaporetta, abyste se nevrátili zpět do Venezie. Doba plavby je kolem 7 minut. 

Burano, Venezia

Burano, Venezia

Burano, Venezia

Burano, Venezia

Burano, Venezia

Burano, Venezia

Burano, Venezia


Burano, Venezia






Torcello

Klidný, ale kouzelný ostrůvek s bazilikou, vinicemi a zeleným reliéfem. Od vaporetta se stezkou vydejte směrem k bazilice, ke které dojdete pomalou chůzí do deseti minut. Torcello je takovou přírodní divočinou, neboť právě zeleň zde naprosto převládla za poslední desetiletí. V současné době žije na ostrově už asi jen 40 obyvatel, proto všechny domy, že jich zde vážně moc není, slouží hlavně jako restaurace či obchody. Torcello vám nabídne návštěvu italsko-byzantské katedrály Santa Maria dell'Assunta postavené v 7. století, sacrum, architektonické exponáty a hlavně nekonečný klid, jenž si můžete vychutnat třeba se sklenkou dobrého vína v jedné z místních zahrad. 

Torcello, Venezia, Ponte del diavolo

Torcello, Venezia, basilica

Torcello, Venezia

Torcello, Venezia

Torcello, Venezia

Torcello, Venezia, basilica




Kromě téhle známé ostrovní trojky můžete navštívit i další benátské ostrovy jako například Lido, San Michele, San Francesco del deserto atd. Pokud vás tak čeká vícedenní návštěva Venezie, určitě se vydejte nějaký ten ostrůvek objevit! Já se třeba na Burano stále ráda vracím a zatím mě neomrzelo :) Znáte nějaký další okolní ostrůvek, na který bych měla vyrazit? 



9 komentářů

  1. Zajímavé, v Benátkách jsem byla již třikrát (máme je velmi blízko našeho bytu u moře), ale na ostrůvky jsem se nikdy nepodívala! :O Sklo z Murana znám, mám dokonce z něj i rámeček (a myslím, že i Pandora má skleněné koraálky právě z Murana :D ), ale nevěděla jsem, že je to u Benátek! Stydím se! :D :( No a Burano znám jen z fotek z Instagramu a právě jsem se vždy podivovala, jak to, že jsem nic takového nepotkala! :D No, nalákala jsi mě, ne, že ne! :D Příšteě určitě navštívím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak příště ty ostrovy už ale musíš bezpodmínečně navštívit! :D Burano je úžasné místo, takové to jedno z těch "must-see " :) O té Pandoře jsem vůbec nevěděla, že mají korálky z Murana, to je hezký objev :)

      Vymazat
  2. Když jsme byli v Benátkách, jedno odpoledne jsme vyrazili i na Murano a Burano (na Torcello bohužel ne,což mě teď, po zhlédnutí tvých fotek, velice mrzí) a musím říct, že Murano mě nijak neupoutalo, za to z Burana jsem byla nadšena a hrozně mě mrzelo, že jsme se sem dostali až v podvečer, kdy už se smrákalo a nemohla jsem si dosyta užít tu barevnou atmosféru ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejně s Muranem, z této ostrovní trojky mi přišlo nejslabší, i když sem tam se najdou kouzelná zakoutí ostrova :) Já jsem Burano zažila zatím jenom přes den, kdy opravdu ty barvičky v denním světle krásně vyniknou, nicméně hodně lidí jezdí až na západ slunce, který je tam prý naprosto úžasný (pokud ale vyjde počasí a nejsou mraky)! A Torcello je takové hodně odpočinkové, což po celodenním výletu každý ocení a jen se pohodlně usadí do místních zahrádek, tedy až budeš mít cestu, rozhodně mrkni :)

      Vymazat
  3. Byla jsem na Buranu a Muranu. Burano jsem si zamilovala. <3
    Za to samotné Benátky mě moc nezaujaly...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já mákm opak, můžu se stále vracet a neomrzí mě :)!

      Vymazat
  4. Jak jsem tak projížděla ty fotky, nemůžu uvěřit, že něco takového opravdu existuje. Je to tak nádherné, hlavně ty barevné domy v Buranu :) ♥
    Ta čtvrtá fotka od konce mi (a nevím proč) připomíná Romea a Julii :D
    Měj se v lásce,
    Janet S. ( http://janetsonrisa.blogspot.com/ )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, opravdu exixtuje :) A co mě na tom ještě více přitahuje, že tak jak to vypadá na fotkách, to najdeš i ve skutečnosti, žádné přibarvování, jen focení za krásného denního světla :)!

      Vymazat
  5. Když jsem jel poprvé na Burano, plánoval jsem se tam zdržet cca 2 hodiny. Nakonec z toho bylo hodin 7 a od té doby bych ty hodiny už asi nespočítal :-)

    OdpovědětVymazat