Na vánoční trhy do Itálie!


Praha, Vídeň, Drážďany, Norimberk a další města pyšnící se každoročně přenádhernými vánočními trhy a kouzelnou vánoční atmosférou jsou během adventu k prasknutí. Tak co si takhle letos pro změnu odskočit do předvánoční severní Itálie? Cesta se vám sice o něco málo prodlouží, ale není čas vyzkoušet něco nového? Zamiřte za "Mercatini di Natale" třeba do Merana, Bolzana či Verony! O Wurst nepřijdete a ještě si zamlsáte nad Bombardinem! 


Vánoční výzdoba je sice po celém území Itálie, tradiční vánoční trhy jsou ale výsadou zejména severní Itálie. Ani si moc nedokážu představit žvýkat würstel (italské pojmenování pro Wurst) se zelím a popíjet svařák vedle šplouchajícího moře, i když může to být zážitek! V italských horských střediskách v Tyrolech narazíte spíše na německou/rakouskou podobu trhů, stejně tak i v regionu Veneto, pokud ale zajedete ještě níže do Bologni, tam se naopak můžete setkat s francouzskými vánočními trhy. Dnes se mnou můžete nakouknout na proslulé trhy v Jižním Tyrolsku, konkrétně Merano a Bolzano, níže pak ještě má milovaná Verona. 


Merano

Vánoční trhy Merano, Itálie / Christmas markets in Merano, Italy

Vánoční trhy Merano, Itálie / Christmas markets in Merano, Italy

Přes doly, řeky až na hory do zmrzlého Jižního Tyrolska, kde můžete navštívit hned dvoje vánoční trhy - Merano a Bolzano. Do obou míst se vlakem dostanete snadno z jakéhokoliv města v severní Itálii, a protože se jedná o menší horská městečka, cesta z nádraží do centra netrvá déle jak 15  minut pěšky. Jestli máte strach, že si nebudete schopní objednat oblíbenou vánoční klobásku a svařák v italštině, žádný problém, slovníček ode mě potřebovat nebudete! Vzhledem k poloze se tady hovoří více německy než italsky, takže svůj "würstel" i "glühwein"  dostanete. Celkově jsou oboje trhy laděny do něměckého stylu, akorát s přídavkem italských bochníků sýra, prosciutta a toho nejdůležitějšího...tedy BOMBARDINA! Lyžaři tuhle tekutou pochutinu určitě znají, ale kdo jste se zatím nesetkali s tímhle skvělým "bombarďákem", jedná se o teplý alkoholický nápoj podávaný se šlehačkou a já mu přezdívám italský "vaječňák"! Tak až na trzích narazíte na tu žlutící se láhev, prostě si ji přihoďte do tašky a dovezte ochutnat i domů, alespoň vám ubyde jeden dárek ze seznamu. 

Bombardino - Vánoční trhy Merano, Itálie / Christmas markets in Merano, Italy

Wurstel - Vánoční trhy Merano, Itálie / Christmas markets in Merano, Italy

Speciální na trzích v Meranu a Bolzanu je ta "autentičnost". Místní se schází v krojích, pochutnávají si na italských dobrotách (ale těch z horských oblastí, těstoviny a pizzu nečekejte!) a k tomu vám hrají takové ty vánoční "horalské dechovky". Mimo stánky s jídlem a vánočními ozdobami tady narazíte každý víkend na starožitný trh, takový ten blešák, taková ta "zlatá neděle"! Takže si domů můžete odvést třeba vskutku dobře zachovalý tyrolský kroj místo čepičky Santa Clause!  

Tyrolský kroj - Vánoční trhy Merano, Itálie / Christmas markets in Merano, Italy

Vánoční trhy v Meranu se rozprostírají na dvou menších náměstíčkách, starožitný trh pak najdete podél řeky na cestě vedoucí z centra. A když budete mít azuro, jakože převážnou většinu času tady bývá obloha jak vymetená, pak si namísto trhů užijete snad více ten dokonalý výhled na pahorky, které vás obklopují ze všech stran. Pokud tedy hledáte nějaké místo na předvánoční lyžovačku, při níž byste si mohli užít i těch trhů dosyta, pak vám Jižní Tyrolsko dopřeje veškerý servis!

Vánoční trhy Merano, Itálie / Christmas markets in Merano, Italy



Bolzano

A z Merana to můžete vzít cestou rovnou do nedalece vzdáleného Bolzana. Obě městečka se dají stihnout bez jakéhokoliv chvátání za jeden den, ať už cestujete vlakem či autem. I v Bolzanu narazíte spíše na německy mluvící prodejce. Vlastně i městečko samotné vám přijde takové více německé/rakouské. Ve stáncích opět najdete tradiční, většinou ručně vyráběné, vánoční ozdoby, teplé papuče, palčáky či deky z ovčí vlny, no a pak zase to jídlo samozřejmě! Přestože i Bolzano se pyšní dokonalým výhledem na zasněžené pohoří, možná to bylo kouzlo rozlehlého koryta řeky Passirio, ale Merano mě dostalo mnohem více svojí atmosférou. Čím se ale rozhodně Bolzano vymyká je velikost zdejších vánočních trhů, které se považují za největší v celé Itálii, čemuž odpovídají vysoká čísla návštěvníků přijíždějících do této horské oblasti v předvánoční době. 

Vánoční trhy Bolzano, Itálie / Christmas markets in Bolzano, Italy

Vánoční trhy Bolzano, Itálie / Christmas markets in Bolzano, Italy

Vánoční trhy Bolzano, Itálie / Christmas markets in Bolzano, Italy

Vánoční trhy Bolzano, Itálie / Christmas markets in Bolzano, Italy


Verona 

Vánoční trhy ve Veroně, Itálie / Christmas markets in Verona, Italy

Z hor se přesuneme do pravého italského městečka a rovnou do jednoho z nejvíce romantických a nejkrásnějších, do Shakespearovské Verony! Ne, ne, neříkám nejkrásnější protože tady bydlím...to je prostě fakt! :D A když se to na advent všechno rozsvítí, od hvězdná instalace sahající k nebesům nad arenou na Piazza Bra, přes nasvícené dřevěné okenice a balkóny úzkých uliček, padající světelné paprsky na Piazza Erbe, až po vánoční vesničku na nádvoří vedle Piazza dei Signori, pak už tomuhle italskému městu opravdu nikdy neodoláte! A věřte mi, že se budete vracet! Nebo tady rovnou zůstanete jako já :)

Arena - Vánoční trhy ve Veroně, Itálie / Christmas markets in Verona, Italy

Vánoční trhy ve Veroně, Itálie / Christmas markets in Verona, Italy

Vánoční trhy ve Veroně, Itálie / Christmas markets in Verona, Italy

Vánoční trhy ve Veroně, Itálie / Christmas markets in Verona, Italy


Místní si Veronu vyšperkují vždy do posledního detailu, takže vánočním symbolům a ozdobám neuniknou ani ty "kejty" prosciutta :D Jen si vždy říkám, jestli tu čepičku dostanete k tý kejtě jako dárek...ono by se to docela nabízelo vzhledem k ceně takové jedné "kejty", že jo? Myslím, že takovým dárkem byste rozhodně nikoho neurazili! K tomu přihoďte pořádný kus Parmigiano-Reggiano, kvalitní olivový olej...a máte dárek jak vyšitý pro milovníky italské kuchyně. 

Vánoce v Itálii

Vánoce v Itálii

Pokud vám samotným bude stačit místo celé "kejty" jen pár plátků prosciutta či italského "specku" a přitom se rádi zahřejete, pak vyražte na Piazza dei Signori (vedle Piazza Erbe při průchodu do nádvoří), kde si počkejte v té dlouhé frontě (nevím, proč píšu "frontě", když definici tohoto slova tady v Itálii naprosto nikdo nechápe, takže lépe ...proražte se tím chuchlem lidí až k pokladně) na bretzel se speckem a rozehřátým sýrem raclette. A svařák nebo bombardino tady samozřejmě taky najdete u každého stánku. 


Bretzel - Vánoční trhy ve Veroně, Itálie / Christmas markets in Verona, Italy

Pro ty z vás, které jídlo tak moc nefascinuje, tady mám k nabídnutí "vánoční dům" na Piazza dei Signori, který se nachází vždy za velkým vánočním stromem. Tam najdete snad všechny vánoční ozdoby, jaké si jen dovedete představit, navíc seřazené podle barevných odstínů. Ale i samotný "vánoční dům" se svými malovanými zdmi a dřevěným stropem stojí za vidění! 

Vánoční trhy ve Veroně, Itálie / Christmas markets in Verona, Italy

No a nebyli bychom v Itálii, abychom se alespoň na chvíli nezastavili u módy. Zdejší adventní výlohy obchodů jsou samozřejmě pastvou pro oči! Slavnostní kolekce známých italských značek doladěné do posledních detailů dokonale zapadnou do celkového vánočního konceptu historického centra. Až vám tedy bude zima a už si budete povolovat opasky u kalhot, namiřte do ulic Via Mazzini a Corso Porta Borsari! A že budete mít nacpaný pupky vůbec nevadí, alespoň vám ty nové kousky nebudou malé po vánočním nájezdu na cukroví. Tak proč si hned něco nepořídit pod stromeček, že jo? Já bych si tam třeba tyhle dokonalé šaty od Dolce Gabbana hned přibalila! :D 

Vánoce v Itálii

Tak kolik z vás jsem zlákala na předvánoční čas do Itálie?! No za Itálii budu doufat, že se vás přijede podívat co nejvíce, za sebe budu doufat, že co nejméně, ať to tady nemáme moc přelidněné a taky na mě něco zbyde ... :D Dejte mi vědět ještě o nějakých trzích v Itálii, které mi doposud unikají a přitom by neměly. Já bych o jedněch věděla a už je mám na seznamu...letos je v plánu Canale, tedy nejdochovalejší středověká vesnička v Itálii ležící v horách u Lago di Garda! 


BUON NATALE




11 komentářů

  1. Je to moc lákavé. Doufám, že se jednou do Itálie o Vánocích podívám. Zatím jsem tam byla jen v létě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně! Já italské Vánoce zbožňuji více než italské parné léto :) Ta výzdoba na těch renesančních italských domech je prostě dokonalá! :)

      Vymazat
  2. No to je nádhera, vidíš, to by mě ani nenapadlo jet na vánoční trhy do Itálie, jak je člověk zvyklý na ty Drážďany, Vídně a tak :) Tak díky za skvělé tipy, snad příští rok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo Leni, určitě se vydej, stojí to za to :) Vídeň a Německo samozřejmě tradičně krásné, ale ta Itálie je zas jiná a bere advent jiným způsobem :)

      Vymazat
  3. Ha, zrovna zítra letíme do Bergama a nemůžu se dočkat.
    No a z tama do Milána a chtěli bychom stihnou i Lecco. Tak snad to všechno vyjde. :) Tohle vlastně bude moje zimní italské poprvé, pokud nepočítám jeden den na svahu, kdysi dávno.. :D
    Těším se hlavně na kávu, příjemnější počasí (podle předpovědi) a nějaké ty vánoční italské dobroty (nebo teda rakousko-německé, jak čtu :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda máte velmi bohatý program, to bude držet palce ať to vše zvládnete :)! Jako počasí je krásný tyhle dny, zima sice je pořádná, ale azuro nad hlavou a sluníčko taky pálí, tak vám to snad vyjde! Užívejte :)

      Vymazat
  4. Je,Italko ja chci také na advent do Verony!Bretzl a proscuitto se sklenkou proseca,...to je nebe v hubě ;-)Krásné italsko-české Vánoce:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "to je nebe v hubě" ... :D :D kdybych náhodou někdy v budoucnu vyhlašovala soutěž za nejlepší komentář, tenhle vyhraje :D :D! Jo jako vážně bych to lépe nepopsala slovy :D Díky za pobavení :)

      Vymazat
  5. Ježda, to je nádhera! :-O Tady v Neapoli se to zatím plní hlavně kýčem, nevypadá to, že by se tu chystalo něco hezky vánočního (pokud teda nepočítám "uličku betlémů", ta je krásná už od září). Ale ve čtvrtek jedeme s erasmáky do Salerna, tam prý je nádherná světelná výzdoba. A taky bych se před Vánoci ráda mrkla do Říma. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si nějak vůbec nedokážu Vánoce v Napoli představit, už tady mi to přijde občas strašně divné, když je poměrně teplo a okolo mě cinkají vánoční ozdoby a hrníčky od svařáků, ale začínám si zvykat! :D Ten jih musí být skvělý vzrůšo v tomhle období :D! Jééé a Řím před Vánocemi musí být naprostá pohádka :) Tak zdravím do Napoli! :)

      Vymazat
  6. Ahoj moc hezky napsané články o Itálii.

    OdpovědětVymazat