Italské dýňové risotto - Risotto alla zucca

Jak na přípravu italského krémového risotta s dýní jako s hlavní surovinou? Výsledek pokrmu bude delikatesní a příprava lehčí, než se zdá! Stačí si nakoupit ty správné ingredience s vysokou kvalitou, pohlídat si hmotnost surovin a pak už jen nepřestávat míchat!


italský recept na risotto s dýní


Z léta do podzimu a od lehkých pokrmů k těm hutnějším. Když venkovní teplota začíná pomalu klesat, naše tělo doslova prahne po sytých a pořádně vydatných jídlech. Mezi taková jídla patří i základní pokrm italské kuchyně – RISOTTO. A protože momentálně v sezónních surovinách vede dýně, pojďme se vrhnout na krémové dýňové risotto, přesně takové, jaké by vám v těchto dnech naservírovali v Itálii! Věřte mi, že tohle risotto se bude ve vašem zimním menu frekventovaně opakovat, protože jednou vám rozhodně stačit nebude!




INGREDIENCE 


ingredience na italské dýňové risotto


  • 400g rýže (4 porce)
    • Připadá cca 80g-100g rýže na osobu; Italové skládají menu o více chodech, proto naváží pouze cca. 80g rýže/osoba, pokud ale budete risotto dělat jako jeden hlavní chod, pak klidně nechte 120g rýže/osoba.
    • Jaký typ rýže? Na italské risotto se nejčastěji využívá tzv. Carnaroli, která se pěstuje v severní části Itálie. Rýže Carnaroli je charakteristická pro vyšší obsah škrobu a díky pevnější struktuře je po uvaření tvrdší na skus, tedy vhodná pro italské risotto. V regionu Veneto se naopak pěstuje střednězrnná rýže Vialone Nano (nebo-li tzv. Semifino), jejíž zrnka jsou oproti Carnaroli plošší. Pokud tyto dva typy v českých obchodech neseženete, lze použít i krátkozrnnou rýži Arborio. Všeobecně se pro italské risotto používají typy rýže s vysokým obsahem škrobu, které pokrmu dodají krémovou konzistenci.
  • cca 200g - 250g dýně
    • Jaký typ dýně? V podstatě záleží na vás, jaký typ dýně si vyberete, hlavně ať to není typ okrasné dýně! Někdo na risotto využívá máslovou dýni, já osobně preferuji chuť Hokkaido. V Česku najdete spíše oranžový typ, italský trh naopak více nabízí zelené Hokkaido (tzv. Kabocha). Rozhodně bych risotto nepřipravovala ze špagetové dýně, jejíž textura se hodí více na jiné pokrmy, nikoliv na risotto.
  • 40g másla (kousek na cibulku, kousek na přimíchání do risotta na konci vaření)
  • zeleninový vývar (cca 800ml)
  • ½ sklenky bílého vína
  • 2ks šalotky/1 větší cibule
  • parmezán (Parmigiano-Reggiano)
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • čerstvý rozmarýn
typ rýže na italské risotto

typ rýže na italské dýňové risotto

italské dýňové risotto - typ rýže na italské krémové risotto

Pokud si pochutnáte na krevetách a chtěli byste risotto naservírovat v té největší parádě jako masterchef, pak si ještě na seznam ingrediencí připište následující:
  • větší mražené či čerstvé tygří krevety/gambery (1 kreveta/porce)
  • chilli paprička
  • 10g másla
  • lžíce medu
  • 1 citrón

tygří krevety nebo-li gamberi





POSTUP


Ze všeho nejdříve nakrájíme šalotku na jemno a dýni na menší kostičky. Na plotýnce si mezitím připravíme zeleninový vývar. Když máme pokrájeno, rozehřejeme kousek másla na vyšší pánvi (či v hrnci), kde opražíme cibulku. Následně k cibulce přidáme osmahnout i dýni. Poté přilijeme jednu naběračku připraveného vývaru a necháme dohromady povařit tak 10 minut.
Naváženou rýži vysypeme na další pánev, kde ji na sucho lehce opražíme cca 2-3 minuty. Pak přilijeme víno a necháme ho za stálého míchání pomalu vypařit. Takto připravenou rýži následně přimícháme k dýni s cibulkou, opepříme, osolíme a celé promícháme. Poté postupně začneme přidávat vývar tak, aby rýže byla vždy celá ponořená. 

jak uvařit italské krémové risotto

Jakmile se vývar vsákne, přidáme další naběračku a takhle pokračujeme po celou dobu vaření, přibližně 15 minut. Vždy záleží na typu rýže, který zvolíte, proto si předem zkontrolujte doporučenou dobu vaření na obalu. Rýži s dýní a vývarem nepřestáváme míchat. Po 15 minutách sundáme z plotny, vmícháme do risotta parmezán, máslo a zároveň přidáme i větvičku čerstvého rozmarýnu, kterou vyndáme těsně před servírováním. Pokrm necháme pod pokličkou odpočinout tak 3 minuty. Pokud už se nechystáte na krevety, pak máte hotovo!

recept na pravé italské risotto

Čerstvé krevety můžeme rovnou hodit na pánev, mražené krevety dáme do hrnce s vroucí vodou povařit na tři minuty. Na pánvi rozpálíme máslo a přihodíme trošku pokrájené chilli papričky (čerstvé či sušené). Vložíme krevety a necháme osmahnout z obou stran, dohromady tak max. 5 minut. Během smažení přidáme lžíci medu a zakápneme citronovou šťávou. Krevety sundáme z ohně, necháme chvilku odležet a můžeme přiložit navrch risotta. 


recept na italské dýňové risotto s krevetami

italské dýňové risotto - risotto alla zucca, recept od Italů

Teď už vám jen popřeji BUON APPETITO!





(Tento článek byl poprvé publikován 12.10.2018 v internetovém magazínu GLEID, https://www.gleid.cz/jidlo/757-italske-dynove-risotto-risotto-alla-zucca).

3 komentáře

  1. to vypadá ale hodně dobře! Díky za tip, já furt jenom dýňovou polévku, tak konečně další pokrm s dýní.

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, už vím, co budeme mít dnes k večeři. Děkuji za krásný podrobný recept, jen tedy ty krevety vynechám, nenašla jsem žádné v mrazáku. Dýně mi leží v řadě na polici v komoře a já pořád přemýšlím, jak je spotřebovat:-) Přeji krásné podzimní dny

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, zajímavý recept, zkouším ho. Mám už skoro všechny ingredience. Jen mi chybí kvalitní olivový olej. Ten si objednám zde těchto webových stránkách. Zdravím a pohodový den.

    OdpovědětVymazat