7 podniků, které musíte ve Veroně navštívit

Kam ve Veroně zajít na nejlepší pizzu, dezert či koktejl? Objevte podniky, do nichž se jen tak žádný turista nedostane! Věděli jste o těchto jedinečných místech ve městě zamilovaných, která si místní střeží jako poklad? 


Doposud jsem tahle top místa držela v tajnosti a sobecky si je nechávala jen pro sebe, ale je čas se s vámi všemi o tyhle perly města podělit! Ve vyhledávaných destinacích jako je Verona, město Romea a Julie, se totiž takový dobrý gastro podnik, kde si opravdu pochutnáte na pravých italských klasikách, vybírá poměrně těžce. Ne protože by o ně byla nouze, ale protože jsou návštěvníkům ukryté. A místní o nich samozřejmě povědomí šířit nechtějí. To dá rozum! Já se s vámi o ně podělím, ať si z Verony odvážíte ten nejlepší možný zážitek...ale pssst! 


Všechna moje oblíbená místa v Itálii najdete v záložce MAPA MÍST


1. Caffè Coloniale 

adresa: Via Cairoli 6, Verona
otevírací doba: 07,45 - 24,00 


Myslíte si, že vás italský dezert tiramisù už nemůže nijak překvapit? Omyl! Pokud jste nezavítali do Caffè Coloniale, jako byste tiramisù nikdy nejedli! Ochutnat můžete hned dvě verze - klasickou a pistáciovou. Obě varianty jsou výjimečné a obě vám budou chutnat. Jsem si jistá. Chutnají totiž naprosto všem! Čím je tohle tiramisù tak speciální vám už ale nepovím, musíte ho prostě zkusit! Dezert se připravuje čerstvý každý den a je 100% "fatto in casa". A koloniální servis, ve kterém vám tuhle dobrotu a kávu naservírují, si zamilujete taky! Pokud vás sladké až tak moc neláká, dejte si nějaké dobré vínko či aperol. Caffè Coloniale je vhodným místem i na snídani, kde najdete poměrně pestrou nabídku "italské snídaně". 


Rada od místních: V kavárnách a barech jako tohle místo se nedoporučuje objednávat pizza, protože v naprosté většině dostanete jen rozmrazený polotovar bez chuti. Opravdu neplatí, že v Itálii je pizza a zmrzlina výborná všude. Stejně tak se snažte vyhnout celkově jídlu v barech na rušných náměstí, tam si skočte jen na aperitivo a na nějakou pravou italskou delikatesu zajděte do nějaké zapadlejší restaurace či trattorie. 





2. Pizzeria Leone 

adresa: Via Giovanni Zambelli 20, Verona 
otevírací doba: 12,00 - 15,00 a 19,00 - 23,00


Na tento rodinný podnik, kde vám připraví tradiční neapolskou pizzu, byste narazili jen stěží. Museli byste se opravdu hodně zamotat v centru, abyste se ocitli v ulici, která není nijak atraktivní. Ale jedno místo je v ní výjimečné a díky frontě táhnoucí se až několik metrů ven ho nelze přehlédnout. Tím místem je samozřejmě Pizzeria Leone. A s tou frontou jsem se moc netrefila. Italové totiž moc (vůbec) nechápou význam termínu "stát ve frontě". Tudíž lepší identifikací bude hlouček lidí postávajících před tímto milovaným podnikem. Někomu možná přijde naprosto nemyslitelné čekat na stůl v pizzerii třeba hodinu. Jenže Italové umí ocenit dobré jídlo a rádi si na něj počkají! Pokud však trpělivost není vaší silnou stránkou, zejména v souvislosti s prázdným žaludkem, pak stačí přijít přesně na otevíračku a nějaký stůl si ulovíte hned. 

Tady máte malou nápovědu, jak se vyznat v poměrně bohatém menu, kde na vás vykoukne hned několik kategorií pizzy: 

  • pizze tradizionali - tradiční příchuti a Italy nejvíce oblíbené chutě
  • pizze rosse - pizza, která má rajčatový základ 
  • pizze bianche - pizza bez rajčatového základu
  • pizze ripieni al forno - rovněž se jim přezdívá "calzone" (taková "plněná nohavice"), těsto se naplní surovinami dle výběru na lístku a následně se připraví v peci
  • pizze fritte (ripieni) - opět na styl "calzone", ale navíc usmažená (klasická verze je panzarotto)
  • pagnottielli - upečené těsto v troubě jako houska či chléb, který se následně rozkrojí a naplní ingrediencemi
Můj tip: Z tradičního výběru zkuste vynikající klasiku Pizza Bufala, nebo bez obav běžte do té plněné nohavice Calzone!






3. Gelateria Ponte Pietra 

adresa: Via Ponte Pietra 13, Verona 
otevírací doba: 12,00-23,00


Věděli jste, že dobré gelato rozeznáte na první pohled? Stačí se kouknout na barvu a máte hned jasno! Pokud se gelato blýská uměle křičícími odstíny, pak víte, že nejste na správném místě a utečte dříve, než na vás přijde řada. Naopak pastelové, matné barvy vás zprvu sice moc neosloví, ale skvělou chuť gelata vám zaručí sto procentně. Tip pro "začátečníky" - nejlépe se orientuje dle barvy příchuti pistacchio (pistáciová). 

Tahle gelaterie si vysloužila moji oblibu hned ze tří důvodů - je jednoduše naprosto výborná , v nabídce jsou vždy jen sezónní chutě a leží v té nejkrásnější části Verony, kam turisté už moc nechodí. Pochutnávat si nad touhle delikatesou pod stromovou alejí s výhledem na zámek Castel San Pietro, staré románské divadlo a romantický most, pod nímž protéká řeka Adige, to je zážitek i pro ty největší fajnšmekry! 

Pro milovníky vína: Během známého festivalu VinItaly konajícího se každý rok na jaře se můžete těšit na příchuti gelata kombinované s různými druhy vína a prosecca! 

Slovníček: 

Un cono - kornoutek 
Una coppetta - kelímek (většina gelaterií už nabízí recyklovatelný)
Vorrei una pallina/due palline/tre palline, per favore! - Chtěl/a bych jeden/dva/tři kopečky, prosím!
Grazie! - Děkuji!





4. I Caprini - Botega e Cusina

adresa: Via Madonnina 11, San Giovanni Lupatoto (Verona)
otevírací doba: 11,00 - 15,00 a 18:00-23,00




Za tímhle místem si sice budete muset popojet, neleží přímo v centru Verony (asi tak 15 minut autem), ale věřte mi, že to za tu jízdu stojí! Jakmile tam jednou vstoupíte, už nebude chtít odejít! Když chce někdo zažít pořádné italské aperitivo s tím nejlepším výběrem prosciutta, sýrů a malých pochutinek jak oliv, plněných papriček, nakládaných cibulek a artyčoků a dalších chuťových slastí, pak ho nelze poslat jinam, než právě do "I Caprini". Tohle jsou přesně ta místa, která se můžou nacházet kdekoliv, ale Italové si tam dojedou za jedinečným degustačním požitkem! Nelze se proto divit, že bez rezervace se volný stůl během večerních hodin nenajde. 


Objednat si můžete buď studená prkénka s výběrem "toho nej" (viz foto), nebo si nechte připravit teplý pokrm z aktuálního menu. Místo klasického pečiva si řekněte o tzv. tigelle, takové kulaté placky, chuťově jako focaccia. Jestli váháte nad typem vína, který nejvhodněji zvolit k vaší objednávce, zeptejte se obsluhy, rádi a dobře vám poradí. Řekněme, že vaše peněženka tady sice trochu zapláče, ale vy budete plakat mnohem více, jestli tohle místo minete. Protože ...když ne tady, tak kde jinde si dopřát?!






5. Archivio 

adresa: Via Rosa 3, Verona 
otevírací doba: 08,00-24,00



Kdo by tenhle bar nemiloval? Vynikající a zcela nevšední drinky, každý týden jiná nabídka, přitažliví barmani, co vám při čekání předvedou dokonalou show, velmi chic místo, i přestože jeho celkové prostory nepřesahují šest metrů čtverečních, a kde vás všichni návštěvníci zcela umačkají, než se vůbec dostanete k baru. Ale bude vám všechno jedno, protože výsledek v podobě nabombeného koktejlu bude to jediné, co vám potom utkví v paměti! 

Tip od zkušených: Derte se dopředu a nebojte se sem tam použít ostré lokty, jinak se k baru nikdy nedostanete. A jakmile se k němu dostanete, popadněte drink a běžte si ho v klidu vychutnat ven před bar. 





6. The Soda Jerk

adresa: Vicolo Quadrelli 5, Verona
otevírací doba: 19,00-02,00




A máme tady další mimořádně oslňující bar, jehož koncept vás začne bavit již přede dveřmi. Samotnou výzvou bude vůbec tenhle podnik najít, takže si dopředu pořádně zkontrolujte adresu. Na místě nečekejte žádné nápisy, žádné uvítací cedule, žádný hlouček lidí před barem. Nic takového! Jediným orientačním elementem jsou dva muži v černém postávající před nenápadnými dveřmi, u nichž najdete zvonek. A tady celé to dobrodružství začíná! Vy totiž nikdy nevíte, jestli se dovnitř vůbec dostanete. Zkuste to! Zazvoňte! Po chvíli vám otevře někdo z personálu a sdělí vám, zda-li je pro vás uvnitř místo či musíte počkat. Bar je sám o sobě takový záhadný i uvnitř, protože světla jsou jen nad jednotlivými stolky, jinak vládne poměrně šero v kombinaci s dokonalým designem interiéru. Drinky vás budou rovněž bavit. V chutích se žádné meze nekladou a zdejší barmani posouvají hranice kombinací za nejvyšší úroveň. Budu se opakovat, ale opravdu hned od dveří poznáte, že nejdete do žádného obvyklého baru. Tady je totiž vše neobvyklé a vás takový podnik bude neskutečně bavit!




7. Pasticceria Flego

adresa: Via Stella 13 nebo Porta Borsari 9, Verona 
otevírací doba: 07,30-19,30 



U sladkého jsem začala a také skončím! Až vás dohoní pořádná mlsná, zajděte ji utěšit k těm nejlepším cukrářům v celém městě - do Flega! V samém historickém centru Verony najdete hned dvě pobočky a rozhodně nepřehlédnete výlohu ani jedné z nich. Všechny ty načančané cukrovinky vás totiž násilím přitáhnou dovnitř a nenechají vás odejít s prázdnou. Vychutnat si tyhle dezerty propracované do posledních detailů můžete i v klidu v sedě, ať už uvnitř ve stylovém interiéru, nebo uprostřed ulice na zahrádce. Když už budete v tom hřešení, přiobjednejte si ještě pravé italské espresso s nahořklou chutí či v horkých letních dnech skvěle osvěžující caffè shakerato. 

Rada k nezaplacení: Vstup pouze na vlastní nebezpečí. Dietu nechte doma! 





A tím je labužnické tajemství Verony prozrazeno! Tak si tyhle ohromující podniky nezapomeňte přidat na list, až budete mít cestu. Nebo si uděláte neplánovaný výlet právě za účelem jejich návštěvy?





2 komentáře

  1. Tak jsme byli v Pizzeria Leone. Byla to jednoznačně nejhorší restaurace za dobu našeho dvoutýdenního pobytu v Itálii, i když je fakt, že to nebylo drahé. Stolní víno bylo kyselé a opravdu špatné, pizza průměrná, obsluha ne právě milá, záchody turecké.

    OdpovědětVymazat