Tiramisù della mamma


Jak lépe uvést sekci Italské kuchyně než tradičním dezertem Tiramisù?! Navíc s receptem od mé potencionální italské tchyně! Dnes se u nás totiž slaví narozeniny, takže nějaká sladká tečka by na konci celého menu rozhodně neměla chybět. 




I když receptů na Tiramisù se v České republice poměrně nastřádalo, já dnes přicházím s velmi rychlým a snadným receptem dědícím se z generace na generaci v regionu Venetto. Je pro mě tedy čest, že si teď do své kuchařky zakládám tento nový recept i já. Chápu, že Emanuele Ridi je prostě guru všech italských pokrmů, i já jsem vlastníkem jeho kuchařek, ale dejte mi šanci! 


Tiramisù (nebo-li "Mattonella" v místním dialektu, což je obdélníková nádoba, ve které připravujeme dezert): 



1. Jako první začínáme s přípravou kávy. Jeden šálek jako snídaně (pouze pro rodilé italské žaludky), zbytek jako základ pro chystaný dezert. Pokud doma máte velkou konvici moka (nejlépe pro 6 lidí), pak rozhodně sáhněte po ní, neboť kafe získá mnohem silnější a lepší chuť, čímž i dezert samotný bude výraznější. Připravenou kávu poté přelijeme do misky a necháme vychladit.

2. Druhý krok. Tak to musíme chvíli počkat než se nám “tchyně” vrátí z nákupů, protože já neznalá nekoupila ricottu. Tu ingredienci, která je tím malým regionálním tajemstvím a vylepší chuť dezertu. Zatím si tedy na chvilku sedněte a vychutnejte si ten lahodný šálek kávy se mnou. 

3. Kafe máme vychlazené, “tchyni” už doma a můžeme se vrhnout na krém!

4. Jedna mísa na žloutky, druhá na bílky. Žloutky rozmixujeme s cukrem, poté přidáme mascarpone a ricottu a pokračuje v míchání (tentokrát už pomalu ručně bez mixéru). V druhé míse ušleháme bílky do jemného sněhu, který následně pomalinku zamícháváme do připravené hmoty v druhé míse. Výsledkem, jak jistě všichni máme a už ulizujeme, je trochu tužší krém. 

5. Na další krok si vyndáme dva hluboké talíře. Do prvního přelijeme již vychlazené kafe, druhý bude obsahovat tu lahodnou alkoholickou tekutinu v Česku známou jako Amaretto. Taktéž si už připravte nádobu (nějakou vyšší obdélníkovou), kde budeme Tiramisu pomalu utvářet patro po patře. Sáhněte po balíku s dlouhými cukrářskými piškoty. Kolik jich budete potřebovat už zjistíte sami dle velikosti vaší nádoby. Jednotlivě každý piškot namočíme do kafe celý z obou stran a postupně je vyskládáváme na dno mísy těsně vedle sebe, aby mezírky byly co nejmenší. Když máme první patro hotové, potřeme ho celé připraveným krémem (dle vaší chuti, my nanášíme přibližně centimetr). A zasypeme kakaem. 

Jdeme na druhé patro, tentokrát ale namáčíme do Amaretta. Opět skládáme a nanášíme krém a kakao. Pokud ještě máte místo na další patro, tak zase namáčíte do kafe a opakujeme třeba do nekonečna. Pro milovníky Amaretta doporučuji postup namáčení: Amaretto - kafe - Amaretto. Dvě patra jsou ale zcela dostatečná, takže si nezoufejte nad nedostatkem místa!

     

6. Finito!!! Už jen dáme do lednice vychladit nejméně na dvě tři hodiny a můžeme servírovat! Nezapomeňte, že k Tiramisù se skvěle hodí nějaké dobré dezertní  víno s vyšším procentem alkoholu. 


Tiramisù by mělo být uchováváno v lednici a snědeno nejlépe do tří dnů. Jestli se u vás ale zrovna hoduje jako u nás, pak se spotřebou rozhodně problém nebude!
                                           




Buon Appetito!!!

6 komentářů

  1. I Ricotta? Tu tam nedávám. Ale dobré věci nemůžou uškodit :-) Moc hezké fotky.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, normálně se nedává, ale právě ricotta je tou rodinnou přísadou :)

      Vymazat
  2. Mňam... Díky za recept, vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vyzerá skvelo .. budem musieť pootravovať priateľku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to zvládneš i ty sám a naopak můžeš přítelkyni překvapit hezky :D :)

      Vymazat