Cappuccino o páté?! Jen to ne!

Čas dovolených, čas turistických nešvarů, ze kterých Italům vstávají vlasy hrůzou se blíží! I když vás všichni obslouží s velkým úsměvem na tváři a prohodí nějakou tu lichotku, věřte, že s upřímnou láskou vám to cappuccino o páté odpolední rozhodně nenaservírují! Baristé si sice vyhrají s mléčnou pěnou a udělají vám nějaký ten hezký obrázek, jenž vašemu instagramovému účtu přitáhne hodně srdíček a jim zákazníků, ale nejraději by vám to cappuccino vylili na hlavu! 


Cappuccino v Itálii? Jen k snídani!

Itálie je zemí, kde se jakákoliv pravidla dodržují spíše výjimečně. Čas je zcela nepodstatnou veličinou, která italské kultuře jen překáží. Jakmile ale zabrousíme do gastronomického prostředí, pravidla a čas nabývají na důležitosti. Každý rodilý Ital striktně dodržuje takovou nepsanou etiketu, jak, kdy a co správně jíst a pít! A právě etiketa spojená s kávou, tekutým  národním bohatstvím, je cizími návštěvníky Itálie téměř vždy porušována. 

I já jsem hřešila během svým prvních turistických návštěv Itálie s odpoledním cappuccinem. I já se dočkala těch ironických úsměvů. I já se teď nenápadně zubím, když vidím, jak si vedle mě nějaký nezkušený turista objednává odpolední cappuccino a číšník si během objednávky nervózně poklepává nohou. Ale Italové mě tento nešvar, závadné chování překážející mé výuce italské kultury, velmi rychle odnaučili. Jakmile jsem si začala kávu objednávat v italštině, prostě a jednoduše mi na cappuccino odpověděli: "No, non facciamo"(Ne, to neděláme)! A tak jsem se adaptovala velmi rychle!

A když teď koukám na všechny nádherné fotky z Itálie od českých i zahraničních blogerek, to odpolední krásně naservírované cappuccino se v jejich příspěvcích prostě vždy objeví. Fotky sice obdivuhodné, ale Italové si je prohlíží jen s těžkým srdcem a neví, jak jinak už NE-Italy odnaučit tuhle pekelnou objednávku. Můj Ital si občas prohlíží fotky se mnou, a když vidím jeho křečovitý stisk palce s ukazováčkem, ani to svoje "perché, perché" (= gesto ve významu "proč") nemusí vyslovit! Češi ale v Itálii vůbec marní nejsou, ostatní národy jsou na italskou gastronomickou etiketu mnohem větší (ne)experti. Obzvláště bych vypíchla německé turisty objednávající si cappuccino po pizze...to je zcela jiná kategorii! Ten nejvyšší možný level :D Jenže vzhledem k tučnému dýšku, kterým si Němci vykoupí svoje faux-paus, to nakonec Italy vždy rychle přebolí! Ostatním národům tak nezbude nic jiného než navýšit své dýško a nebo se prostě a jednoduše odnaučit pít cappuccino odpoledne. 



Jak a kdy na cappuccino?  


Tak kdy je ten pravý čas na cappuccino?! Cappuccino, tedy espresso s mlékem a našlehanou mléčnou pěnou, je na území Itálie přípustné pouze v ranních hodinách, což v italském stylu života znamená přibližně od 9 do 12 hodin dopoledne. Tohle je jediná doba, kdy se na vás při objednání cappuccina nebude nikdo dívat jako na největšího barbara. Cappucino se většinou podává s tzv. brioche, tedy s croissantem. Po obědě slovo "cappucino" prostě zapomeňte, zcela ho ze své mysli vyškrtněte. Pokud cítíte potřebu kofeinu v pozdních odpoledních hodinách nebo si prostě jen chcete dát kávu a posedět si u ní, pak je tady hned několik možností, díky kterým se cappuccinu vyhnete!



Un caffè, per favore ...

Přestože italský kávový rituál trvá pouhých 60s: "Buongiorno! Un, caffè, per favore! ..... Grazie, buona giornata!" ... i tak si Italové občas ke kávě sednou. Přesto ale nevysedávají hodinu s kávou v ruce, espresso do sebe hrknou během pár vteřin a pak chvíli jen tak posedávají. Ta druhá kategorie lidí, které v Itálii uvidíte sedět odpoledne u stolu s kávou a nějakým dezertem, to jsme my všichni, co jsme se sem přestěhovali a máme potřebu udržovat tento rituál...taková ta hodinová pomalá káva s ohromným dortem na talíři. Nicméně, v mé oblíbené kavárně si už na moje hodinové "un caffè e tiramisù" zvykli a dokonce oceňují, že i když zavádím cizí zvyk, to prokleté cappuccino si nikdy neobjednám. Takže mě, na rozdíl od ostatních cizinců, co si k tomu lahodnému tiramisù objednají cappuccino, vřele vítají. Takovou italskou alternativou k našemu "kávovému posezení" je tzv. aperitivo, kdy místo kávy a dortu sedíte nad alkoholickým drinkem a slanými pochoutkami (fingers food). 

Itálie: espresso a tiramisu

Co, když ne cappuccino?! Největší možnou klasikou je v Itálii malé espresso, o které si řeknete výrazy: un caffè = un caffè normale = un caffè liscio. Češi "un caffè", výraz pro italské espresso, často zaměňují s "českým" ristrettem!  Italské "un caffè" bych přirovnala k ristrettu v české kavárně, ale jestli si objednáte "un ristretto" v Itálii, pak ten smrťák jen tak nerozchodíte!!! Takže jednoduše: 

jedno ristretto v Česku = jedno "un caffè", espresso v Itálii
ristretto v Itálii = takový kofeinový extrém v Česku neexistuje :D

Pokud je na vás italské espresso = "české ristretto" příliš silné, můžete si objednat třeba "caffè macchiato caldo" (malý šálek kávy s trochou mléka). V horkých dnech vám ale doporučuji mé oblíbené "caffè shakerato" (na obrázku pod textem), které vás krásně osvěží! 

Jaké další druhy kávy si můžete v Itálii vychutnat vám sepíšu v dalším příspěvku o kávě, tentokrát však nebudu radit já, ale svěřím vás do rukou odborníka! Veškeré informace o italském způsobu přípravy kávy a mnohem více se dozvíte přímo od italského baristy


caffè shakerato



Pro návštěvu Itálii si tak stačí zapamatovat dvě věci: 

1) CAPPUCCINO PO 12 HODINĚ/ PO OBĚDĚ...NE! NE! NE! (a Italové budou štěstím bez sebe!)
2) RISTRETTO V ČESKU, NENÍ RISTRETTO V ITÁLII! (pro vaše dobro!)



23 komentářů

  1. Nepochopila jsem pointu toho, že ne cappuccino po 12 hodině :/ já osobně chodím na kávu pouze odpoledne na posezení s přáteli. A "nenaliju" si ji do žaludku během 30ti minut. Pěkně pomalu usrkují její doušky a neustále točím pěnu ve skvělém hrníčku v mé oblíbené kavárně.. Jinač mi je špatně.
    YourVee.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je právě ta pionta dvou rozdílných kultur :) Oni do sebe hrknou kávu na baru za 30s a jdou :D Nevím, zda-li to není patrné z článku, ale píšu o pití cappuccina v Itálii, nikoliv v České republice, kde si ho klidně odpoledne dám i já a v klidu si ho vychutnám jako ty :) Italové cappuccino pijí pouze k snídani, protože to je pro ně prostě a jednoduše nápoj, který se jindy než k snídani nepodává a u nich se snídaně podává do 12, proto se jedná o "záchytný bod". Samozřejmě 5 minut sem, 5 minut tam nikdo neřeší :) Zároveň tvrdí, že kombinace mléka a kávy po obědě nedělá dobře trávení (pouze teď referuji, co říkají Italové), proto i caffè macchiato je pouze s kapkou mléka, více ne. Tohle je součást jejich kultury, kterou se snažím na blogu zachytit tak, jak to je. Stejně tak mají další záchytný bod, kdy začíná doba aperitiva a takhle to mají se vším. Jak píšu v příspěvku...mají přesná pravidla, co se týče gastronomie :)

      Vymazat
  2. A espressem ráno je neurazím? Já jsem tam nic jiného nepila. Vlastně si obecně v kavárnách dávám jen espresso, případně lungo nebo dopik (znají je Italové, nebo je to nějaký výmysl?). Kapučino nee, mléko podle mne kávu kazí... :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to děláš přesně dle jejich gusta a měla bys pochvalu! :) Espresso nebo-li "un caffè" (nebo jako caffè normale či caffè liscio) je to nejčastější, takže si objednáváš naprosto správně! Lungo také pijou, caffè doppio ne ...to už by byl extrémní kofeinový nářez :D stačí jejich silné "un caffè"! :D Jednou jsem si ho dala dvakrát před zlouškou, takže takový doppio, a takovou blbost už nikdy opakovat nebudu :D

      Vymazat
    2. Prý dopik. :D To byl samozřejmě jenom překlep. :D

      Vymazat
  3. Krásný článek. Můj učitel z italštiny (je z Milána) si z toho vždycky dělá srandu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! A přeji hodně štěstí s italštinou! Já u toho vždy nervím, vše jen samá výjimka a pravidla vesměs žádná :D

      Vymazat
  4. Tohle je dobré vědět, až třeba někdy pojedu do Itálie a zabrousím do nějaké kavárny. První co bude, řeknu: Jakou kávu byste mi doporučil? (a když bude kolem 5 hodiny) Kromě cappucina, prosím!
    Doufám, že se jim rozzáří oči a budou rádi :D
    Tak fajn, objednám si tam velmi malou kávu, abych to stihla vypít a radši i bez dezertu :D
    Těším se na ten další článek o kávě, protože upřímně, jsem se v tom trochu ztratila :D

    Měj se v lásce,
    Janet S. ( http://janetsonrisa.blogspot.com/ )

    OdpovědětVymazat
  5. Konečně někdo!!! Mně to nikdo nechce věřit, že Italové prostě odpoledne cappuccino nepijí. Děkuji za článek, který mohu poslat do světa. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak jsem ráda i já za tebe, že někdo konečně ví!!! :) Vždy koukám s úsmevem na všechny články od všech českých módních redaktorek, co začínají o Itálii se slovy: "Těším se na cappuccino!" ... No řekla bych, že v českých kavárnách si dám cappuccino mnohem lepší díky zkušenosti :D

      Vymazat
  6. Ok, pochopil jsem, ze Italove odpoledne cappuccino nepiji.

    Nejak mi ale v clanku chybi jakykoliv naznak duvodu. Tj. proc Italove povazuji piti cappuccina odpoledne za takove barbarstvi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako důvod naprostá většina z nich uvádí, že je škoda si tak výbornou kávu kazit mlékem a také hlavně proto, že mléko s kávou zrovna dvakrát našemu žaludku neprospívá...takhle to většina Italů odůvodní :) Každopádně je to jejich kultura. Je to stejné jako vinný střik, který si v Česku docela hodně lidí objednává, ale pro Italy je to "barbarství" = kažení vína :)

      Vymazat
  7. Co je špatného na cappuccinu po 12. hod.? Proč je to pro Italy takové barbarství? V čem je takový rozdíl když si dám kávu s mlékem a pěnou než třeba kávu s mlékem? Pěna se po obědě "nesmí" či jak to je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíte brát ohled na jejich na italskou kulturu. Tak jako by si Ital nikdy nedal pizzu a zapil ji cappuccinem, tak jako to dělá většina turistů v Itálii, tak by si stejně nikdo neobjednal cappuccino po obědě :) Káva s mlékem dle Italů neprospívá našemu žaludku a stejně tak si výborné espresso nechtějí kazit dalšími přídavky. Když si někdo chce dát kávu s kapkou mléka, tak si všichni objednávají macchiato, které pijí v jakoukoliv denní hodinu. S cappuccinem uvidíte většinou jen Italky ženy a to během snídaně, když si do něj namáčejí kus sladkého pečiva, ale i tak je to spíše výjimečně, když takhle někoho vidím. Po obědě už pak jakoby cappuccino vůbec neexistovalo :)

      Vymazat
    2. No, teď tomu teprv nerozumím.

      Pokud je zdůvodnění takové, že cappucino neprospívá žaludku, tak to jako neprospívá žaludku jenom odpoledne a dopoledne je to OK? :-)

      Prostě, z kulturního pohledu chápu "káva s mlékem ano" i "káva s mlékem ne" - potažmo i podloženo nějakým zdůvodněním. Ale ve výsledku může být klidně i iracionální, nebo prostě jen stanovisko "je to zvyk".

      Ale nechápu "káva s mlékem dopoledne ano, odpoledne ne" s tím, že je káva s mlékem odpoledne barbarství. Ok, není to zvykem a proto to nedělají - budiž. Ale *proč* to věcně považují za něco, co nemají dělat ani jiní? ;)

      Vymazat
  8. Půl roku jsem bydlela v Itálii, půl roku jsem chodila na latte macchiato / cappuccino odpoledne :D Nikdo se z toho nehroutil, ani se na mě divně nedívali, protože okamžitě poznali, že jsem cizinka, a že ta tlupa se mnou, co si dává to stejné jsou taky cizinci. Měli jsme pár oblíbených kaváren, kde nás vždycky vítali a už věděli, co přijde.
    Každopádně je pravda, že než jsem zjistila, že jim to přijde divné, a že moje latte macchiato nepovažují za kafe, tak jsem byla vždycky trochu smutná, že jim řeknu italsky jednu větu a hned poznají, že jsem cizinec. Teď už mi to je pár let jasné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě záleží místo od místa, někde se "hroutit" budou, někde vůbec, protože jsou na to od turistů už zvyklí :D Já jsem zrovna ale třeba nedávno objednávala americano pro známé, čísník se na mě usmál a s povzdechem mi řekl: "normálně neděláme, ale my vám ho klidně uděláme" :D

      Vymazat
  9. Věřte, nevěřte, tento článek jsem četla zhruba před měsícem a nyní jsme v Itálii u lago di Como. Jsme ubytováni kousek vedle od jezera v penzionu, kde součástí i pizzerie a chodí sem převážně místní nebo hosté penzionu. Po ubytování jsme šli na večeři a já si objednala cca v 19:30 capuccino s pizzou!!! Číšnice se smála a smála, pak to řekla na baru a já se velmi styděla. Jejich chování nebylo vůbec nepříjemné, spíš to bylo úsměvné a byli stálé milí. Až pak mi došlo, že sem někde něco takového četla a šla si tento článek znovu bedlivě přečíst, abych už chybu neudělala a snad se i omluvím za toto místní faux-paux.

    OdpovědětVymazat
  10. Pokud se sem ještě někdo vrátí a bude nešťastný z toho, že nechápe PROČ Italové nechtějí pít kapůčo odpoledne. Tak je to možná i z toho důvodu, že vědí, že na kofein se vážou proteiny z mléka. Kofein v capuccinu se uvolňuje pomaleji = dává tedy smysl dát si jej dopoledne. Odpoledne už to moc moudré není, protože by se kofein mohl uvolňovat až příliš dlouho a komplikovat tak usínání. Proto je lepší odpoledne pít kávu bez mléka a zamezit tak nespavosti. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  11. S dovolenim si dam kapucino kdy ja chci. A ne kdy si nekdo mysli, ze bych si ho mel dat. Moje eura, moje volba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi v jejich očích asi stejný čunče, jako ti východní Němci, co si do plzně nalili malinovku. A vidíš - dneska se nad radlerem už nikdo ani nepozastaví.

      Vymazat
  12. A já si k snídani vždycky objednal “kroasón plus expreso” a koukali na mě divně i tak… asi špatná výslovnost 😁

    OdpovědětVymazat
  13. No aby se taliáni nepotento.

    OdpovědětVymazat