Jak na italštinu jako samouk? 5 tipů, které fungují a budou vás bavit!

Žádné učebnice, žádné šprtání nepoužitelných frází a jejich následné zapomínání. Jak se každý den naučit něco nového z jazyka, kterým se Italové denně dorozumívají? Tady máte mnou 5 vyzkoušených tipů, jak zvládnout italštinu jako samouk, když nežijete v Itálii!


Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů


Než začnu s popisem mých prvních patálií s učením italštiny, na rozjezd taková malá podpora pro vás na utěšení, že nejste jediní utrápení nad novým jazykem, tady jedna rada nad zlato: zcela zapomeňte na české učebnice italštiny! Věřte mi, že jsem jich pár prošla a vždy jsem je zase rychle zavřela. Přesněji, Italové mi je zavřeli, protože oni "takový jazyk" nepoužívají. Po třech letech v Itálii mi nebyla užitečná jediná věta z učebnice, kterou jsem se drtila několik dní. Jak se v těchto knihách píše, tak Italové nehovoří. Mluví zcela jinak a hlavně taky mluví rukama. A to vás samozřejmě učebnice taky nenaučí. Naštěstí v 21. století už jsou i jiné metody pro samouky. Zábavnější a užitečnější! Sama jsem si je všechny vyzkoušela a s radostnou úlevou, že už si zvládnu sama vše v italštině vyřídit, vám oznamuji: fungují!


Italština vs. "samouk"

Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů

Téměř každý rok na dovolené v Itálii. Pokaždé stejně obdivujete ten úžasně temperamentní jazyk z románské rodiny. Ale prostě se ho nikdy nenaučíte. Vždy si koupíte nějakou novou, do posledního detailu promakanou knihu italštiny pro samouky, pětkrát ji otevřete a tím vaše nadšení zase končí. Motivace spojená s dalším pobytem v Itálii vás taky moc nepodrží, když víte, že anglicky se dá domluvit i v Itálii, i když všichni tvrdí, že ne. A rukama, nohama to taky nějak jde. Takže nakonec vždy zůstanete u "buongiorno" a "grazie" nebo se taky s velkou slávou a námahou zároveň zmůžete na názvy jídel, tam ale opět skončíte. Pak třeba ještě potkáte nějakého šarmantního Itala, nějaký ten pokrok uděláte, ale zas ne tak moc závratný. Svoji slovní zásobu si rozšíříte akorát tak o slovíčka jako "políbit, obejmout, chybíš mi, mám hlad". A tam zase skončíte! Tak co, kolik z vás to tak má?

Co s tím? Co s tím, když nežijete v Itálii a nemůžete donekonečna sledovat ten kolotoč italských seriálů, romantických drama, únavných soutěží, kde lze vyhrát milion Euro či sedět u nedělního oběda s celou italskou famílií a snažit se pochopit o čem vlastně mluví, i když nakonec se k vám obrátí někdo se slovy: "Tomu stejně rozumět nemůžeš, to je náš dialekt!" Tyhle metody zabírají samozřejmě nejvíce a já se tak italštinu postupně prostě naučila, i když občas mi mozek opravdu trochu měknul po všech těch nesmyslných televizních estrádách, které jsem denně sledovala s tužkou a zápisníčkem v ruce, abych si mohla zapsat nové slovíčko! Tři roky uplynuly, a i když ze mě ještě rodilá mluvčí není a nějakou tu námahu si má italština ještě bude vyžadovat, už jsem si zvykla i na to jejich místní nářečí! Zatím teda jen to ve Veroně. Jenže jen o sledování televize a denního poslouchání lidí kolem vás to není. Slovní zásoba vám poroste, přízvuk a dialekt taky pochytíte, ale pokud chcete mluvit hezky spisovně, pak se bez gramatiky a nějakých pravidel neobejdete! Takže i já jsem si musela najít metody, které mě italštinu naučí dobře a rychle, ale zároveň se nebude jednat o klasické šprtání z knížek. A tady máte můj seznam! Mých 5 tipů na italštinu a ani k jednomu nepotřebujete mít adresu v Itálii! Jazyk se můžete naučit i u vás doma na českém gauči či v zemi, kde se zrovna nacházíte, ale italsky se tam nemluví! 



Jak náročný je italský jazyk? 

"Italština? Tu se přece naučí každý!"

Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů! Italové mluví i rukama!

Jestli mě něco dokáže krásně rozesmát...je to věta: "Vždyť ta italština je tak lehký jazyk, ne?! To se člověk naučí za pár týdnů a je jako rodilý Ital!" Přesně ta věta, která vždy přichází od lidí, kteří jeli na dovolenou, tam se naučili tři slova jako pizza, birra, pasta, a pak vám vykládají, jak je italština úžasně snadný jazyk. A nebo ještě lépe...od někoho tuhle báchorku jen slyšeli! Známe to! Dokud se sami něco neučíme, máme tendenci radit ostatním, jak se učit!  


Slovní zásoba

K těm nejtěžším jazykům italština rozhodně nepatří, že by se ale dala považovat za "velmi snadnou" to také ne! Slovní zásoba je poměrně rychle a bez velkých obtíží naučitelná. Slovíčka vám zní tak hezky a zajímavě, že si je bez problému zapamatujete. Já jsem před italštinou znala angličtinu a němčinu, tedy moje výchozí pozice byla už díky těmto jazykům lehčí, zejména díky angličtině. Italština používá poměrně dost slovíček převzatých z angličtiny, které se vyslovují buď úplně stejně nebo "po italsku". Stačí si jen vzít nějaké nové slovíčko a třeba ho zkusit s italskou koncovkou a výslovností a tak u 30% slov se vážně trefíte :D Mně osobně přijde líto, že italština přebírá spoustu anglických slov a zapomíná se na italské výrazy, ale pro studenty italštiny je to samozřejmě polehčující! Pokud umíte francouzsky, pak vám půjde italština ještě mnohem snadněji ze začátku vzhledem ke stejné jazykové rodině těchto dvou jazyků. A jestli ovládáte španělštinu, pak se do italštiny dostanete téměř okamžitě, protože podobnost španělštiny s italštinou je asi jako slovenštiny s češtinou! Neznáte žádný cizí jazyk a mluvíte jen češtinou? Vůbec nevadí! Možná to nebudete mít zpočátku tak snadné jako ti, co ovládají další cizí řeči, ale tahle skutečnost vůbec neznamená, že se italštinu nelze naučit! Hlavně buďte trpěliví, jazyky jsou během na dlouhou trať! Tak to hned nevzdávejte! 

Gramatika 

Tak tady je ten háček, tedy alespoň pro mě to platí! Pokud chcete mluvit a psát spisovnou italštinou, tedy nepoužívat donekonečna lehkou hovorovou verzi, pak se budete muset hodně snažit a obětovat poměrně dost času. Italská gramatika je totiž poměrně zapeklitá a téměř bez pravidel! Takových všelijakých výjimek nemá snad ani čeština! Nesmím zapomenout zmínit ani fakt, že sami Italové neznají svůj jazyk dokonale, takže si vůbec nedělejte vrásky, pokud se i po několika letech učení stále setkáváte s něčím, co jste nikdy neslyšeli, nebo se nejste schopni naučit určité gramatické lahůdky. Dost často se mi stává, že třeba něco chci vysvětlit po Italech a oni sami nevědí. Buď mi řeknou, že se to vůbec nepoužívá, nebo mě rychle odbydou, že tohle nechápe většina populace...že by vám to ale někdo z nich vysvětlil?! 



Jak se naučit italsky? Mých 5 vyzkoušených tipů! 

Jedno je důležité předem říci - většina mých tipů je v překladu italština-angličtina. Bohužel jsem v českém prostředí doposud neobjevila žádný zdroj, který by mě bavil a dal se použít dobře v praxi! Proč mi ale tyhle metody vyhovovaly při učení nejvíce? U všech si určujete své vlastní tempo, což je neskutečná výhoda! Zároveň všechny tyto způsoby dbají nejen na jazykovou stránku, ale rovněž se snaží o vysvětlení italské kultury. Neposledním důvodem je pak finanční stránka...všechny tipy jsou totiž zcela zdarma!  A jaké to tedy jsou? 


1) Začněte s Duolingem! 



Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů - aplikace Duolingo na italštinu


Duolingo je mobilní aplikací, která zaslouženě sbírá jednu dobrou recenzi za druhou! Na první slovní zásobu a první skládání vět či základní pochopení gramatiky vám tahle aplikace krásně poslouží. Když dokončíte všechna kola (přibližně 70 témat), budete mít ten nejlepší start pro začátečníky! Celý systém je dobře promyšlený a dotažený do detailů. Navíc vám automaticky ukládá slova, u kterých často chybujete. Pak si stačí otevřít svůj list se slovíčky a procvičovat si ta, která jste zapomněli. Výhodou je i fórum, kde si můžete vybrat skupina dle vašeho zájmu a tam si lze chatovat se všemi členy a procvičit si tak nové znalosti. Kromě toho se Duolingo stále vyvíjí a představuje novinky. Naposledy třeba podcasty nebo čtení krátkých historek. 

Stupeň: 
Úplný začátečník - mírně pokročilý.

Výhoda: 
Jako mobilní aplikace, funguje na Android i Apple, i verze na PC. Aplikace ke stažení zcela zdarma. Lze si nastavit své cíle i denní připomínku, takže na svou denní lekci nezapomenete. Všechna slovíčka a fráze jsou namluvené, můžete si tak vždy poslechnout správnou výslovnost. Duolingo je opravdu takové učení hrou, kdy vás bude bavit i po 30 lekcích.

Nevýhoda:
Aplikace zatím není v češtině pro výuku italského jazyka, překlad možný do angličtiny. 


Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů - aplikace Duolingo

Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů - aplikace Duolingo




2) Kdo je lepší než Lucrezia?! 


Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů - Learn with Lucrezia, italština pro samouky


Kdo je Lucrezia Oddone? Jedna úžasná, pozitivně naladěná, mladá a velmi talentovaná Italka z Říma, která se věnuje studiu mezinárodní komunikace, překladatelství a lektorství. A že jí to lektorství jde! Za svoji činnost získává jednu cenu za druhou...a konkurence je veliká! Pro mě je Lucrezia vůbec tím nejlepším zdrojem, protože se zabývá těmi největšími chytáky a chybami, se kterými se studenti italštiny potýkají! Tuhle dámu, která vás doslova vtáhne do svého italského života, potkáte hned na několika kanálech, takže je s vámi kdykoliv na každém vašem kroku, záleží jen na vás, jak moc si tuhle Italku "pustíte" do života, respektive do hlavy. Učit se od ní můžete na její webové stránce Learn Italian with Lucrezia, na kanále YouTube, kde má už přes 100.000 odběratelů a téměř 700 videí. Sledovat ji ale můžete i na Instagramu, kde denně postuje krásně fotky z Říma s nějakým popiskem, najdete ji taktéž na Facebooku, Twitteru či na Soundcloud, kde můžete poslouchat její podcasts. 

Za co má Lucrezia další velké plus, že i přes neskutečné číslo komentářů a zpráv se maximálně snaží komunikovat se svými sledovateli. Díky návrhům či nejasnostem v komentářích si pak následně vybírá téma pro svá další videa, ve kterých vše krásně pomalu a srozumitelně vysvětluje. Většina jejích videí je v italštině a když něco potřebuje přeložit pro lepší pochopení, využívá angličtinu jako hlavní komunikační prostředek. 

Stupeň: 
Pokročilý. 

Výhoda: 
Posloucháte rodilou italštinu od italské lektorky, která vždy srozumitelně a pečlivě vysvětluje na příkladech z praxe. Lucrezia vás naučí jazyk tak, jak se denně používá! Působí na několika sociálních sítích, můžete si vybrat, které médium vám nejvíce vyhovuje. 

Nevýhoda:
Lucrezia vysvětluje téměř vše v italštině, maximálně někdy využívá angličtinu, jako zdroj italštiny je tedy už pro pokročilejší. Nicméně pokud budete následovat krok po kroku všechna její videa, naučíte se vše zvládat přímo v italštině, což je vůbec nejlepší možný způsob učení - nepřekládat, ale učit se jazyk tak, jak ho používají rodilí mluvčí!
Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů - Learn with Lucrezia, italština pro samouky



3) Ještě neznáte "edX"? 

Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů - edX, italština pro samouky,online kurz italštiny


Webová platforma edX nabízí online kurzy od těch nejlepších univerzit na světě. Nabídka kurzů je opravdu neskutečně široká, každý si tak najde ten svůj obor, co ho zajímá. Obrovskou výhodou je, že většinou kurzů lze projít zcela bezplatně! Až na konci se můžete sami rozhodnout, zda-li si chcete zaplatit certifikát a udělat závěrečné zkoušky. Za sebe bych vám doporučila online kurz - Italian Language and Culture, který připravili profesoři a studenti z Wellesley College. Tento kurz je rozvržen do 8 týdnů, ale časově si ho můžete rozložit dle svého vlastního tempa. Kurz zahrnuje různá cvičení, gramatická vysvětlení, čtení, poslechy, videa, testy, rozhovory atd. Za mě rozhodně nejlepší online bezplatný kurz italštiny, na jaký jsem kdy narazila! Kvalita propracovanosti je opravdu veliká! Jedná se univerzitní kurz, takže forma učení není až tak zábavná jako třeba u aplikace Duolingo, nicméně se jedná o velmi komplexní kurz, který vám poskytne vše potřebné pro studium jazyka. 

Stupeň:
Naprostý začátečník - velmi pokročilý. 

Výhoda: 
Ucelený online kurz obsahující slovní zásobu, čtení, poslech (podcasts), gramatiku a stejně tak i následná cvičení s opravou. Během lekce si nemusíte dělat poznámky k gramatice či zapisovat slovíčka, protože si vše lze stáhnout v připravených PDF dokumentech. Při potřebě se můžete vrátit k předchozím lekcím a zopakovat si již probrané téma. Co mi nejvíce vyhovuje je vysvětlování gramatiky skrze video přímo od profesorky italštiny! Poté následuje ještě psaná forma a pak si můžete vyzkoušet různá cvičení, takže danou problematiku krásně pochopíte. 

Nevýhoda:
Jazyk k překladu je angličtina. Zabere poměrně dost času vzhledem ke své ucelenosti. Více akademická forma kurzu. 






4) Italští influencers vás naučí! 

Vrhnout se do knížky psané v cizím jazyce, který ještě tak zcela neovládáme a teprve se s ním oťukáváme, nás může hned po první stránce zcela odradit od cizojazyčného čtení. Překládat si každé slovíčko v každé větě a nakonec zjistíte, že jde o specifickou frázi, opravdu není ten nejlepší, nejrychlejší a ani nejzábavnější způsob učení! Proč to ale nezkusit po menších  dávkách, navíc s "jazykem", kterému rozumíme? Jste milovníci módy? Začněte třeba sledovat na sociálních sítích příspěvky italské verze Vogue! Každý den si stačí přečíst tři řádky u nového postu a vždy se něco nového naučíte (plus budete v obraze, co zrovna frčí)! Stejně tak pro milovníky motorek či aut... novinky o Ducati, Ferrari, Lamborghini či Maserati si přece rádi přečtete, ne? A gastronomii snad vůbec není třeba zmiňovat! Jaký food lover by si nechtěl uvařit nějaký skvělý oběd přímo dle italského receptu? Nemusíte tedy hned číst dlouhé a složitě napsané romány! Stačí si italštinu naordinovat v malých denních dávkách, které se v konečném výsledku sečtou do velkého pokroku. Když budete sledovat to, co vás baví, nebudete mít nikdy dost a postupně si tak vytvoříte svůj denní čtecí rituál.

Stupeň: 
Všechny úrovně! 

Výhoda: 
Naučíte se přemýšlet rovnou v italštině, nikoliv jen překládat z češtiny do italštiny. Díky čtení si osvojíte správné spojení slov a budete používat jazyk tak, jak ho používají rodilí mluvčí. 

Nevýhoda: 
Dialekt! Vybírejte si takové oficiální zdroje, kdy se potkáte s čistou italštinou bez dialektu, jinak vám takové slovíčko může zabrat i hodinu hledání významu a nesprávně použitá gramatika vám jen zamotá hlavu. Nejčastěji se se slangem můžete setkat u příspěvků vámi sledovaných influencerů na sociálních sítích. Oficiální posty značek či příspěvky v magazínech většinou píšou "čistě" gramaticky i slovně. 

Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů - sledujte italské influencery

Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů - sledujte italské influencery, čtěte recepty




5) Jazykový tandem!


I když jsem se snažila podat všechny své nejlepší tipy, pořád vám tady něco chybí, že ano? Mluvení! Mluvení! Mluvení! Jak se rozmluvit? Tady neporadím jinak, než prostě zkoušet při všech návštěvách Itálie. Vůbec se nebojte, že něco řeknete špatně, oni vám nebudou rozumět a pak už to raději zkoušet nebudete. Ne! Italové jsou opravdu neskutečně nápomocní, obzvláště co se týče jazyka, takže když vidí vaše úsilí, jsou vždy maximálně trpělivý a ocení každé slovíčko či větu s chybou. Nebo ještě lépe...zkuste si najít nějakého rodilého Itala v Česku na konverzaci, poslední dobou jich tam žije poměrně dost, tak by to neměl být takový problém. Vy si procvičíte italštinu a naopak on/ona si budou moci zlepšit češtinu. Zkuste si vyvěsit nějaký inzerát do kavárny, projít si skupiny na Facebooku nebo se poptat v italských prodejnách, kde většinou ví o rodilých mluvčích v okolí. Určitě časem na někoho narazíte! 

Stupeň: 
Všechny úrovně. 

Výhoda:
Co je lepší, než konverzace s rodilým mluvčím - navíc s dvojím efektem vzájemné pomoci?! Rozmluvíte se, poznáte nové lidi, nebudete se nikdy nudit...dokonalá výuka!


Nevýhoda: 
Tady snad žádná nevýhoda nelze najít.  Jediné, na co je třeba si dát pozor - předem se dohodněte na pravidlech tandemu. Zda-li se chcete zdokonalit v konverzaci oboustranně, pak je třeba si nastavit stejný časový limit na oba jazyky, či se domluvit, že budete hovořit pouze jedním jazykem celou schůzku a další to vystřídáte ...záleží na vás. Každopádně je lepší se předem domluvit, ať pak jedna strana neprofituje a druhá strana nestagnuje, proto si předem vyjasněte, co od tandemu oba očekáváte. 


Italština pro samouky - mých 5 vyzkoušených tipů - jazykový tandem



------------------------------------------------------------------------------------


Zbývá vám jen popřát pevné nervy a výdrž! Když se Italové zvládnou naučit česky, proč bychom to my Češi nezvládli s italštinou, viďte?! 


IN BOCCA AL LUPO! = ZLOMTE VAZ! 
(v doslovném překladu "v puse vlka")



31 komentářů

  1. S Duolingo som sa začala učiť aj taliančinu plus španielčinu. Oba jazyky mi znejú nádherne, no teraz mám dlho pauzu. Mohla by som začať znovu. :)

    http://mozaikaticha.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen do toho! Já si taky dala pauzu a pak se do toho znovu obula :)

      Vymazat
  2. Perfektní článek a s chutí se pod něj podepisuju! Lucrezia je boží a Duolingo na začátek je fantastická věc. S italštinou koketuju víc až od letošního jara, ale strašně mě baví! :-)
    A děkuju za tip na edX, už jsem se zaregistrovala a jdu stránky prozkoumat! :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám velikou radost! :) Je skvělé, že už se o Lucrezii ví i v českém prostředí! :) Držím palce, ať to jde!

      Vymazat
    2. Musím potvrdil, že Lucrezia je super. S italštinou začínám, ale i tak se to dá, jsou tam anglické titulky. Díky za tip, jinak bych ji asi nenašla.

      Vymazat
  3. Díky za typ.
    Hned zkusim se ne nekreré mrknout.
    Na youtubu znám ještě Veronicu na OneWorldItaliano ...taky dobry.
    Kdyby nekdo chtel pokecat posilam kontakt petancar@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také znám Veronicu, je rovněž dobrá a hezky vysvětluje, ta Lucrezia mně osobně ale vyhovuje třeba více :) Každopádně děkuji za další tip pro další čtenáře :)

      Vymazat
  4. Ještě bych na Youtube doporučila Italiano automatico. Děsně vtipná videa, která mě nikdy nepřestanou bavit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za skvělý tip! Neznala jsem předtím! :) Ale abych se přiznala, teď budu už takový větší hnidopich, moc dobře se mi neposlouchá jeho přízvuk :D :D ale to už je opravdu jen detail, protože jsem zvyklá na jiný přízvuk z jiného regionu, takže to se nejspíš týká jen mě :D Taky si nejsem moc jistá, zda-li jeho artikulaci a akcentu budou rozumět i začátečníci, přece jenom ne všechny slova se dají u něj čistě pochytit, tak jako třeba právě u Lucrezie, kterou zmiňuji v tipech. Ale videa opravdu skvělá, dynamická a pobaví! Ještě jednou díky :)

      Vymazat
  5. Neznáte prosím nějakou dobrou online italštinu, která nestaví na angličtině? Anglicky se sice domluvím docela slušně, ale kazí mi výuku, když udělám chybu právě v angličtině. Systém pak nepozná, že italskou verzi sice znám, ale anglickou jsem napsala špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem bohužel zatím na nic čeština-italština, co by stálo za to, nenarazila :( Nebo aspoň zkuste tu "Learn Italian with Lucrezia" ... prostě vás to hodí rovnou do Italštiny bez překladu. Ona tam ajinu sice občas používá pro vysvětlení, ale pak má videa a články jen v italštině a ono vůbec není špatný být do toho hozený a neučit se překládat, ale chápat jakzyk tak, jak ho používají rodilí mluvčí. Chápu, že to může být obtížné zpočátku (já si tím prošla :D ), ale díky tomu jsem se naučila správně vyjadřovat a nepřekládat si české formulace do italské formy, což opravdu nefunguje. Pokud vy na něco narazíte s českým překladem, pošlete mi, prosím, odkaz! Ráda bych se mrkla :)

      Vymazat
  6. Jinak taky doporučuji Italiano automatico na YouTube. Na gramatiku asi moc není, ale na pochopení italských reálií a naučení se nových frází (a mnohdy i gest) perfektní.

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych jen chtěla poopravit, že spousta italských slovíček nepochází z angličtiny, ale jak angličtina, tak italština ve velké míře vychází z latiny. Proto tolik společného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za opravu :) Samozřejmě máte pravdu, špatně jsem se písemně vyjádřila u věty " Italština používá poměrně dost slovíček převzatých z angličtiny, které se vyslovují buď úplně stejně nebo po italsku." - měla jsem na mysli, že když někdo prostě zná angličtinu, tak už si lehce odvodí pak hodně italských slovíček díky znalosti angličtiny, ale špatně jsem to formulovala, tudíž to vyznělo jinak, než bylo zamýšleno :)

      Vymazat
  8. Zkoušela jsem Duolingo, ale to nedám! Kolikrát italskou verzi znám, ale udělaám chybu v přepisu té anglické. Ne, že bych nepotřebovala procvičovat i angličtinu, ale oba jazyky současně je přece jen moc. Člověk pak má zmatek, ve kterém jazyce vlastně chyboval. Co se týká Lukrezie, je fajn. Jen jsem zatím nepřišla na to, v jakém pořadí procházet. Neznáte náhodou nějaký ucelený kurz pouze v italštině?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, budeme doufat, že jednou Duolingo připraví tyhle kurzy i v české verzi, protože je to opravdu náročnější dělat dva cizí jazyky, jinak by byl kurz perfektní :) Jak píšu již nahoře, ucelený kurz italštiny v českém jazyce, který bych mohla doporučit a vyhovoval mi, opravdu neznám. Doposud jsem na žádný takový sama nenarazila, bohužel. Skvělý a komplexní kurz je na portále "edX", ale v anglickém jazyce, více nedokážu poradit

      Vymazat
  9. https://www.almaedizioni.it/it/catalogo/scheda/piazza-italia-2-pdf/

    Come ti piace questo libro, per favore? E il migliore che ho trovato su internet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ciao, io ho studiato sulla prima edizione. Mi sono trovata bene, ma ti consiglierei comunque di affiancarlo a delle lezioni con l'insegnante perchè il libro da solo non ti aiuta tanto. Questo è solo un consiglio :)

      Vymazat
  10. Díky za tipy. Já používám Drops - to když jsem línej nebo Babbel ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky díky za další tip pro čtěnáře! Myslím, že jazykovou aplikaci Drops tady zatím ještě nikdo nezmiňoval. :)

      Vymazat
  11. Ahoj, dekuju za clanek, zkusim ten kurz od EdX!

    OdpovědětVymazat
  12. Ještě jeden tip na aplikaci - Busuuu. Asi nejlepší co jsem zkusil ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím! Já jsem na tuhle appku narazila dva měsíce zpátky a je opravdu skvěle udělaná! :)

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, já s italštinou teprve začínám, ale už delší dobu mám v telefonu aplikaci Drops, díky které se učím slovíčka. Ta je taky super, alespoň za mě.
    Určitě vyzkouším i tvoje rady. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak paráda, další tip na výuku k dobru, díky! :) Ať to jde! :)

      Vymazat
  15. Děkuji za tipy :-) Zaujala mě především možnost kurzu na edX. Vyzkouším, třeba mě to chytne :-)
    Jinak pár zajímavých odkazů na kanály na Youtube ohledně italštiny nebo na zajímavé podcasty v italštině lze najít na: https://jazykovnik.cz/category/italstina/

    OdpovědětVymazat
  16. Vyzkoušela jsem Duolingo. Ne pro Italštinu, ale variantu čeština-angličtina. A... NIKDY VÍC!!! Jak mám věřit, že mě něco naučí aplikace, která v sobě má takové množství chyb a nesmyslů? Pravda, ty chyby a nesmysly jsou v české verzi. Jenže pokud to tak vypadá i v té anglické (popř. italské) tak to nepoznám a naučím se to špatně. Za mě zatím nejlepší aplikace, kterou moje hnidopišské oko našlo, je Busuu, popř. LingQ.

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, s chutí jsem si přečetla článek. Strašně ráda bych trošku zkusila, ale bojím se, že v mém věku (50) už to nebude nic moc. Umím tak maximálně "bez cukru". Italština se mi ale tak strašně líbí a alespoň jednou ročně sem jezdím. Jen mě , asi bláhově , napadlo, že bych cca za 3 měsíce mohla něco málo pochopit. Ale určitě si nemyslím, že by IJ byl nějak jednoduchý. A hlavně neznám nikoho ve svém okolí, kdo by uměl jediné slovo,. Pořád si říkám, že já hloupá nezačala místo AJ s IT. Ale dnešní možnosti mladých jsou neporovnatelné s mými. A ani si nejsem moc jistá s Duolingem v angličtině - abych prostě všechno správně pochopila. A je pravda, že v mobilu v appstore jsem na klasický česko-italský slovník nenarazila, což mě tedy silně překvapilo. Nicméně děkuji, trošku jsem se potřebovala vypsat.....závidím všem, kteří se do toho odvážně pustili a leze jim to úspěšně do mozečků. Díky Petra

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, před lety jsem navštěvovala kurz italštiny...dva roky jednou týdně. A ani ťuk. Teď mi do života vstoupil muž, Ital :) já si teda o něj požádala tam nahoře:) a tak se učím ve svých 46 letech znovu, lépe, intenzivně, jen konverzací s ním. Tak uvidíme. Miluju Itálii a tep její energie. Mějte se hezky a držte mi palce

    OdpovědětVymazat